Dėl skelbimo „Biržiečių žodyje" pradėtas tyrimas: „Nuoširdžiai atsiprašome"

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba (ŽEIT) šią savaitę portalą jarmo.net informavo pradėjusi tyrimą dėl skelbimo, publikuoto regioniniame laikraštyje „Biržiečių žodis". Minėtame skelbime buvo dėkojama buvusiam Biržų merui, dabar Seimo nario pareigas einančiam Valdemarui Valkiūnui „už galimybę daiktus vadinti savais vardais, įteisinusiam žodį PEDERASTAI". Tuo metu laikraštis atsiprašo ir tai, jog šis skelbimas buvo publikuotas, vertina kaip klaidą. 

Jarmo.net koliažas | „Facebook" ir ŽEIT nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Laikraščio „Biržiečių žodis“ kolektyvas portalui jarmo.net trečiadienį atsiųstame komentare teigia apgailestaujantis dėl tokios situacijos. Jie pažymėjo, kad balandžio 13 dienos numeryje pasirodžiusi vieno Biržų rajono gyventojo padėka Seimo nariui publikuota per neapdairumą ir sukėlė „nemalonių potyrių kitiems asmenims" 

„Už tai nuoširdžiai atsiprašome. Įdėdama tokią kliento užrašytą padėką, laikraščio „Biržiečių žodis“ redakcija nesiekė skleisti neapykantos, tyčiotis, niekinti, kurstyti ar kitaip kenkti kokiems nors asmenims. Be to, pastebėjus minėtą skelbimą laikraščio „Biržiečių žodis“ puslapiuose, 2021 m. balandžio 14 d. davė nurodymą nedelsiant išimti nevartotinus žodžius iš laikraščio elektroninės pdf versijos. Atkreiptinas dėmesys, jog Valstybinės lietuvių kalbos komisijos išaiškinimas, kad skelbime pavartotas yra nevartotinas, buvo paskelbtas 2021 m. balandžio 14 d., t. y. po skelbimo išspausdinimo momento. Papildomai pažymime, jog „Biržiečių žodžio“ darbuotojų susirinkimo metu duotas griežtas nurodymas, kad tokio ar panašaus turinio informacija ateityje nebūtų publikuojama. Darbuotojai, priėmusiai skelbimą, skirtas įspėjimas dėl neapdairumo", - teigiama redakcijos atsakyme. 

Užsakovai - pagarsėję teismuose

Skelbimą, kaip jame pasirašoma, užsakė „Misevičių ūkis".

Žiniasklaidoje, be kita ko, skelbiama, kad Misevičiai - stambūs ūkininkai Biržų rajone.

Naujienų portalas lrytas.lt dar 2019 metais rašė apie tai, kad Biržų rajono ūkininkas Romualdas Misevičius yra teisiamas dėl svetimo turto niokojimo, grasino nužudyti vaiką, jo motiną, mušė jam neįtikusius žmones.

Ar ūkininkas bus nuteistas pagal jam pareikštus kaltinimus, kol kas neaišku - teismo procesai vis dar vyksta.

Teisiniai procesai prasidėjo ir dėl Misevičių ūkio paskelbtos trumpos žinutės „Biržiečių žodyje".
 
„Tarnyba dėl paskelbtos padėkos laikraštyje „Biržiečių žodis“ pradėjo tyrimą savo iniciatyva", - portalui jarmo.net pirmadienį komentavo ŽEIT Viešosios informacijos stebėsenos ir ekspertizės skyriaus vedėja Aliona Gaidarovič. 

Laikraščiai | Asociatyvi Waldemar Brandt/Unsplash nuotr.


„Norime pabrėžti, kad laikraštis „Biržiečių žodis“ laikosi visų Lietuvos įstatymų ir žurnalisto etikos kodekso. Taip pat „Biržiečių žodis“ ne vieną kartą buvo suteikęs galimybę pasisakyti LGBT atstovams, Laisvės partijos Biržų skyriaus vadovui, stengėsi savo puslapiuose pateikti kuo daugiau informacijos apie partnerystės įstatymą ir Stambulo konvenciją, kad skaitytojai galėtų susidaryti objektyvią nuomonę apie šiuos teisės aktus ir seksualinių mažumų kovą dėl savo teisių", - teigiama „Biržiečių žodžio" kolektyvo atsakyme. 

Žodis įžeidžia ir menkina

Jarmo.net primena, kad anksčiau šį mėnesį Valstybinė lietuvių kalbos komisija nusprendė, jog žodis „pederastas" menkina, įžeidžia ir dėl to yra nevartotinas viešąjame gyvenime, erdvėje ir žiniasklaidoje.

„Anksčiau žodžiai pederastija, pederastas buvo vartojami medicinos moksle, keleriopai aiškinami tarptautinių žodžių žodynuose. Šiuo metu situacija yra pasikeitusi, medicinos moksle šie žodžiai nebevartojami", - šių metų balandžio 6-osios rašte, kurį turi jarmo.net, rašo komisijos pirmininkas Audrys Antanaitis.
Naujesnė Senesni