Baigiama nagrinėti egzekucijos Kauno apskrityje byla: homoseksualaus vyro nužudymu kaltinami suimtieji neturėjo ką pasakyti

Penktadienį Šiaulių apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegijos neviešame teisiamajame posėdyje nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje, kurioje Kauno apskrityje gyvenantys E. D. ir 16-metis vaikinas kaltinami itin žiauriu žmogaus nužudymu siekiant išreikšti neapykantą dėl seksualinės orientacijos, pasakytos baigiamosios kalbos, paskutinis žodis suteiktas kaltinamiesiems. Sprendimą teismas numato skelbti birželio pabaigoje, skelbia Šiaulių apygardos teismo atstovas Vytautas Jončas. 

Asociatyvi policija.lrv.lt nuotr.

jarmo.net 

redakcija@jarmo.net


Bylos duomenimis, šis itin žiaurus nusikaltimas padarytas praėjusiųjų metų rugsėjo 21-osios naktį Kauno apskrityje esančiame viename kaime. Egzekucija surengta aukos namuose. Kaip nurodoma kaltinamajame akte, E. D. ir šešiolikmetis vaikinas, būdami apsvaigę nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų, išgertuvių metu kilus konfliktui su namų šeimininku, bendrais veiksmais tyčia panaudojo fizinį smurtą prieš nukentėjusįjį. Kaip vėliau konstatavo medicinos ekspertai, jaunam vyrui buvo suduota ne mažiau kaip 30 smūgių, iš kurių ne mažiau kaip 8 kartus į galvą, 10 smūgių į krūtinės ir pilvo sritis, 12 kartų smogta į kitas kūno vietas.

Auka buvo mušama kumščiais, puodu, kėde. Į nukentėjusiojo galvą buvo smogta ir keptuve, kuri po kelių smūgių deformavosi. Byloje surinkta duomenų, jog per egzekuciją E. D. tingėjo eiti į lauką, todėl nusišlapino į indą. Vėliau šlapimą išpylė nukentėjusiajam ant galvos, taip norėdamas auką atgaivinti. Byloje taip pat surinkta duomenų, kad lemtingąją naktį namo šeimininkui kietu buku daiktu išangę sužaloti galėjo šešiolikmetis. Rugsėjo 21-sios rytą nukentėjusysis buvo išvežtas į Kauno klinikas, tačiau jo gyvybės medikams išgelbėti nepavyko, vyras po kelių dienų nuo patirtų traumų, komplikacijų mirė.

Asociatyvi Dan Burton/Unsplash nuotr.


Egzekucija aukos namuose tęsėsi keletą valandų, per tą laiką vyrai vartojo alkoholį. Kaltinamieji neneigė, jog alaus išgėrė nemažai. E. D. per ikiteisminį tyrimą kaltę pripažino, tačiau kaip ir šešiolikmetis, jis neigė, jog vartojo narkotikus. Nepilnametis savo kaltę pripažino iš dalies. Abu neneigė įvykio aplinkybių, tačiau veiksmų chronologijos, nusikaltimo detalių teigė negali prisiminti, nes įvykio metu buvo neblaivūs. E. D. sakė, jog rytą pabudęs pamatė smarkiai sumuštą nukentėjusįjį, net kvietęs greitosios medicinos pagalbą. Kaltinamieji patvirtino, jog girdėję apie nukentėjusiojo netradicinę seksualinę orientaciją.

Penktadienį savo baigiamojoje kalboje valstybės kaltinimą šioje byloje palaikanti prokurorė teigė, kad kaltinamiesiems inkriminuojamos nusikalstamos veikos yra įrodytos ne tik pačių kaltinamųjų, liudytojų duotais parodymais, medicinos ekspertų pateiktomis išvadomis, bet ir kita byloje esančia medžiaga. Atkreiptas dėmesys į tai, kad abu vyrai kaltinami nusikaltimą padarę būdami apsvaigę nuo alkoholio, o E. D. ir nuo narkotinių priemonių. Tai, anot prokurorės, pripažintina jų atsakomybę sunkinančia aplinkybe, kaltinamųjų atsakomybę lengvinančių aplinkybių valstybės kaltintoja neįžvelgė. Prokurorė akcentavo, jog kaltinamųjų prisipažinimas dėl itin žiauraus nužudymo nesąs nuoširdus, anot jos, ir E. D., ir nepilnametis savo kaltę pripažino tik po kurio laiko, kai abu buvo priremti nenuginčijamų įrodymų.

Prokurorė pabrėžė, jog byloje pakanka surinktų įrodymų, jog šis itin žiaurus nusikaltimas buvo padarytas siekiant išreikšti neapykantą dėl aukos seksualinės orientacijos. Anot jos, E. D. ir nepilnametis patys neneigė žinoję apie aukos seksualinę orientaciją. Valstybės kaltintoja akcentavo, jog po nusikaltimo pradėjus ikiteisminį tyrimą vienas iš kaltinamųjų sakė, kad savo auką vadinę „gaidžiu“, „pederastu“, taigi, tokiam ir buvusi sužalota išangė. Anot valstybės kaltintojos, kaltinamųjų veiksmai, įvairių detalių visuma įrodo, kad vyras nužudytas siekiant išreikšti neapykantą dėl jo seksualinės orientacijos. Prokurorė pabrėžė, jog šią aplinkybę abu kaltinamieji ėmė neigti atliekant tolimesnius ikiteisminio tyrimo veiksmus, E. D. ir nepilnametis galų gale ėmė kalbėti, jog vyrą pradėję mušti tik dėl to, kad šis nenorėjęs su jais gerti alkoholinių gėrimų.

Prokurorė teismo prašė abu kaltinamuosius pripažinti kaltais dėl jiems inkriminuoto nusikaltimo ir paskirti bausmes: E. D. – 12 metų, nepilnamečiui – 8 metus laisvės atėmimą.

Kaltinamųjų ginėjai sakė, jog byloje nesą įrodymų, jog vyras nužudytas siekiant išreikšti neapykantą dėl jo seksualinės orientacijos, advokatai teigė, kad ši aplinkybė turinti būti pašalinta. Jie teismo prašė savo ginamiesiems paskirti švelnesnes bausmes. Abu kaltinamieji lieka suimti.

Tardami savo paskutinį žodį ir vienas, ir kitas kaltinamasis tepasakė, kad neturi ką pasakyti.

Teismo sprendimą numatoma skelbti birželio 23 d. 10.40 val.
Naujesnė Senesni