Marijampolės apskrities policijos pareigūnas pasijuto užgautas, nes buvo palaikytas homoseksualiu

Birželio 2-ąją Marijampolės apskrities policija paskelbė nubaudusį asmenį dėl pareigūnų įžeidimo. Paaiškėjo, kad policininkai įsižeidė, nes buvo pavadinti „velniais", be to, vienas iš teisme liudijusių pareigūnų teigė, kad jį įžeidė ir tai, jog jis nusižengusiojo buvo palaikytas pora su kolega, kitaip tariant, homoseksualiu asmeniu.

Asociatyvi policija.lrv.lt nuotr.


Jonas Valaitis, jarmo.net

redakcija@jarmo.net


„Sėdi du velniai be kaukių, o kitus baudžia. Matomai, tai vyras ir žmona, tik kuris kuris?“, - štai taip skambėjo administracinę atsakomybę užtraukęs komentaras.

Bauda nubaustas vyras socialiniuose tinkluose pakomentavo po vaizdo įrašu, kuriame matyti automobilyje sėdintys du pareigūnai.

Kadangi su pažeidimu vyras nesutiko, istorija persikėlė į teismą. Vienas pareigūnų Marijampolės apylinkės teismo Vilkaviškio rūmuose aiškino, kad pasijuto įžeistas ir dėl to, nes šiame komentare buvo poruojamas su savo kolega ir palaikytas homoseksualiu. Pareigūnas teigė likęs užgautas, nes turi šeimą.

Tuo metu komentarą parašęs vyras aiškino, kad pagal tuo metu galiojusius karantino reikalavimus pareigūnai privalėjo automobilyje dėvėti veidą dengiančias kaukes, o tokios prievolės neturėjo tik to paties šeimos ūkio nariai, dėl to neva pareigūnai piktnaudžiavo savo tarnybine padėtimi.

„Lietuvių kalbos žodyne velnias aiškinamas kaip vartojamas šnekamojoje kalboje, kaip labai blogas žmogus, kas be abejonės laikytina žeminančių, niekinančių žodžių naudojimas, kuris sustiprina jų įžeidžiantį turinį, bei parodo ir patvirtina jo tikslą įžeisti asmenį, kuriam adresuojami šie žodžiai. Teismo vertinimu parašyta frazė „Matomai, tai vyras ir žmona, tik kuris Kuris?“ yra pašiepiančio įžeidžiančio turinio, ja apeliuojama į tai, kad policijos pareigūnai yra homoseksualai, ką jie teisminio nagrinėjimo metu paneigė", - sprendime nurodė Marijampolės apylinkės teismo Vilkaviškio rūmų teismas, rašo portalas delfi.lt 

Marijampolės apskrities policija puolė girtis tokiu „pasiekimu", jog pavyko nubausti pareigūnus kritikavusį asmenį.

„Marijampolės apskr. VPK Imuniteto ir vidaus tyrimų skyrius per pirmuosius penkis 2021 m. mėnesius inicijavo 8 administracines teisenas dėl pažeidimų numatytų LR ANK 508 str. „Statutinio valstybės tarnautojo, karo policijos ar žvalgybos pareigūno garbės ir orumo pažeminimas“. Viešoje internetinėje erdvėje žodžių nerinkusiems ir pareigūnų atžvilgiu žeminančiai pasisakiusiems asmenims, skirtos baudos nuo 25 iki 115 Eur.

Primename, kad sąžiningai savo pareigas atliekančius pareigūnus ir kitus policijos sistemoje dirbančius darbuotojus saugo įstatymai. Jų apsaugą užtikrina minėtas Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto ir vidaus tyrimų skyrius, kuris principingai reaguoja į bet kokį bandymą paveikti policijos sistemos darbuotojus", - rašoma Marijampolės vyriausiojo policijos komisariato pranešime spaudai.

Save apginti moka, tačiau kai kalba pasisuka apie kitas asmenų grupes, kyla nemažai klausimų. Taip galima apibūdinti pareigūnų elgesį.

Teisėsaugos institucijos, taip ir policijos pareigūnai, jau ne vienerius metus sulaukia aršios kritikos, jog gindami savo garbę ir orumą, galimai pamiršta kitų asmenų teises būti apsaugotiems nuo neapykantos. Itin nemažai problemų kyla bylose dėl neapykantos kurstymo prieš homoseksualius asmenis. Dar 2020 metų pradžioje Europos žmogaus teisių teismo priimtame sprendime konstatuota, kad teisėsaugos institucijos, atsisakydamos nagrinėti itin užgaulius ir įžeidžius komentarus prieš LGBTQ+ bendruomenę, mažų mažiausiai juos toleruoja. 

Ne vieną istoriją, kai necenzūriniais žodžiais prieš LGBTQ+ asmenis viešojoje erdvėje plūdęsi asmenys nesulaukė atsako, aprašė ir portalas jarmo.net 

Pavyzdžiui, šių metų pradžioje Kauno policija nesiėmė tirti tokių komentarų, kuriuose homoseksualius asmenis raginama žudyti, nuodyti dujomis „kaip žydus". Plačiau apie šią istoriją galite skaityti šioje publikacijoje: Kaunietis suglumo: raginimas homoseksualius asmenis nuodyti dujomis „kaip žydus" pareigūnui pasirodė nevertas ikiteisminio tyrimo
Naujesnė Senesni