Parašytas komentaras prieš homoseksualius žmones šiauliečiui atsirūgo - sulaukė teismo verdikto

Lietuvos respublikos prokuratūra skelbia, kad teismas patenkino Šiaulių apygardos prokuratūros prašymą baudžiamuoju įsakymu užbaigti procesą ir 57-erių šiaulietį V. M. pripažino kaltu dėl kurstymo prieš seksualinės orientacijos pagrindu skiriamą žmonių grupę. Už tai, kad socialiniame tinkle parašė komentarą prieš homoseksualius asmenis, vyrui 6 mėnesiams bus apribota laisvė. Nuteistasis taip pat turės įsidarbinti arba toliau registruotis Užimtumo tarnyboje.

Asociatyvi prokuraturos.lt nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Šiaulių apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorų organizuotame ikiteisminiame tyrime surinkta duomenų, kad 2019 metų birželį po Lietuvoje vykusių „Baltic Pride“ festivalio eitynių atsirado žmonių, viešai reiškiančių nepasitenkinimą homoseksualios orientacijos žmonėmis.

Teismas nustatė, kad socialiniame tinkle „Facebook“ iš minėtų eitynių paviešinto vaizdo įrašo komentarų skiltyje skelbti komentarai viešai niekino bei skatino neapykantą prieš homoseksualius asmenis dėl jų seksualinės orientacijos. Vieną tokių parašė nuteistas šiaulietis, kuris esą buvo piktas homoseksualių žmonių atžvilgiu.

Ikiteisminio tyrimo metu specialistas, atlikęs paskirtą užduotį, konstatavo, kad minėtas vyras parašė komentarą, kuriame išreiškė poziciją, kad homoseksualius asmenis, dalyvaujančius eitynėse, reikėtų naikinti ir tokie veiksmai nebūtų pakankami. Pasak specialisto, komentaras yra niekinantis homoseksualius asmenis ir propaguojantis smurto idėją, nukreiptą prieš minėtus asmenis.

Dėl analogiškos situacijos Šiaulių apygardos prokuratūroje buvo atliekamas dar vienas ikiteisminis tyrimas, kuriame įtarimai buvo pareikšti 37-erių Radviliškio rajono gyventojui taip pat paskelbusiam neapykantą skatinantį komentarą po tuo pačiu vaizdo įrašu. Nustatyta, kad vyras viešai niekino homoseksualius asmenis dėl jų seksualinės orientacijos bei viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su homoseksualiais asmenimis. Radviliškio rajono gyventojas savo kaltę pripažino, nuoširdžiai gailėjosi ir buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavęs prokuroras Saulius Kulikauskas atkreipia dėmesį į socialiniuose tinkluose įsitvirtinusį neigiamų komentarų rašymo įprotį: „Asmuo, rašydamas komentarus virtualioje erdvėje, turėtų nepamiršti, kad jo išsakytas mintis mato visi. Jei bendravimo kultūra egzistuoja realiame gyvenime, jos paisyti reikėtų ir virtualiame.“

Šie ikiteisminiai tyrimai yra atskirti iš pagrindinės baudžiamosios bylos, kurioje tiriami dar 9 asmenų galimai padaryti analogiški nusikaltimai.
Naujesnė Senesni