Pijus Beizaras - apie 7-erius metus bylinėjimosi dėl neapykantos komentarų: „Atrodo, kad čia kažkokia Daktarų gaujos byla"

Teisėsaugos pareigūnams kažkada atrodė, kad raginti žudyti žmones - joks nusikaltimas, tačiau šiuo metu situacija yra kiek pasikeitusi. Tiesa, policija vis dar susiduria su rimtais iššūkiais neapykantos nusikaltimų srityje, ketvirtadienio vakarą Šilutės liberalaus jaunimo diskusijoje kalbėjo LGBTQ+ teisių aktyvistas Pijus Beizaras, praėjusiais metais iškovojęs pergalę prieš Lietuvą Europos žmogaus teisių teisme (EŽTT) dėl teisėsaugos neveiklumo tiriant neapykantos komentarus.

Pijus Beizaras | Myles Yu nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

2014 metais vaikinas į „Facebook“ įsikėlė bučinio nuotrauką, o po ja pasipylė susidorojimu grasinantys komentarai. Lietuvos teisėsauga nepradėjo tyrimo. EŽTT konstatavo, kad policijos, prokuratūros ir teismų neveiklumas negali būti pateisinamas ir įpareigojo šalį tyrimą atnaujinti.

„Nebuvo iš teisėsaugos pusės visiškai nieko, kad palaikytų, tirtų, grubiai, pasakysiu, neapsaugojo nuo nusikaltėlių, man tai atvėrė akis, supratau, kad būtini pokyčiai. Taigi, perėjome visas institucijas Lietuvoje, nors niekas nieko nedarė. Visiems atrodė, kad raginti žudyti, nuodyti dujomis yra nuomonės, saviraiškos laisvė. Tai labai šokiravo. Tuomet manyje užsidegė aktyvistas. Taip prieš 7-erius metus prasidėjo mano kelias ieškant dialogo su teisėsauga, keliaujant į EŽTT, kurioje laimėjome bylą ir parodėme, jog teisėsauga buvo neteisi nepaisant Lietuvą atstovavusių teisininkų pastangų daryti viską, kad institucijos laimėtų", - ketvirtadienį prisiminė P. Beizaras.

Anot jo, šiuo metu teisiniai procesai mūsų šalyje atnaujinti, nes Lietuva buvo įpareigota pradėti tyrimus dėl 33 komentarų.

Nustatytos kelių žmonių tapatybės, policijos tyrėjai kviečia P. Beizarą į apklausas, vaikinui tenka dalyvauti teismų posėdžiuose.

„Ir kartojasi vėl panašios istorijos, kurios buvo prieš 6-7-erius metus, kai sako, jog anoks čia nusikaltimas skatinti žudyti žmones. Bet aš matau ir teigiamus pokyčius: nežinau, kiek policiją veda tarptautinio teismo įpareigojimas, bet pareigūnai nori gilintis labiau. Ir liūdina, ir džiugina, kad aš skaičiuoju 7-erius metus, kai narpliojama tokia byla, atrodo, kad čia kažkokia Daktarų gaujos byla, kuri tęsiasi tikrai labai ilgai ir reikia tiek laiko, jog skirtų policija nuobaudą arba įpareigotų atsiprašyti. Procesui dar nematome pabaigos", - teigė LGBTQ+ teisių aktyvistas.
Naujesnė Senesni