Tbilisio „Pride" įvyko: žmonės pasmerkė neapykantą po kruvinų įvykių Sakartvelo sostinėje

Po pirmadienį įvykusio LGBTQ+ biuro šturmo Sakartvele, Tbilisyje, policija pranešė sulaikiusi 12 ultranacionalisiškai nusiteikusių asmenų. Nors kilusi smurto prieš LGBTQ+ aktyvistus banga sukrėtė viso pasaulio žmogaus teisių palaikytojus, o pirmadienį net teko atšaukti planuotas LGBTQ+ bendruomenės eitynes Sakartvele, tačiau jos buvo surengtos antradienį. „Jie mėgino mus išgąsdinti. Jiems nepavyko", - žiniasklaidai kalbėjo į „Pride" susirinkę žmonės Tbilisyje. Skaičiuojama, kad jų galėjo būti virš 7 tūkst.

Antradienį žmonės susirinko į eitynes | Twitter.com/TbilisiPride nuotr.

jarmo.net 

redakcija@jarmo.net


Netgazeti.ge rašo, kad po dienos, kai homofobiškai nusiteikę asmenys išdaužė įrangą LGBTQ+ biure, atakavo LGBTQ+ asmenis ir dešimtis žurnalistų, LGBTQ+ bendruomenė vis tik išėjo į gatves ir susirinko į eitynes. Antradienį eitynių dalyvius saugojo milžiniškos policijos pareigūnų pajėgos. 

Po homofobiškų grupuočių išpuolio Tbilisio centre, LGBTQ+ teisių aktyvistai ir žmogaus teises palaikantys sakarveliečiai susirinko į „Pride" pasmerkti neapykantos, sugiedojo Sakartvelo himną mojuodami vaivorykštės vėliavą.

 
„OC Media" praneša, kad protestuotojai rinkosi prie Sakartvelo parlamento, šalia jo taip pat susibūrė ir nedidelė homofobiškas pažiūras deklaruojančių asmenų grupė, tačiau ją apsupo policija.


Jarmo.net primena, kad pirmadienį Tbilisyje turėjo įvykti „Pride" eitynės, tačiau LGBTQ+ bendruomenei sutrukdė save protestuotojais vadinančių asmenų minia, kuri gatvėse ėmė žaloti vyrus, dėvinčius ausyse auskarus, be to, homofobiškai nusiteikę asmenys puolė ir naudojo smurtą prieš įvykius nušviečiančius reporterius, kai kuriems jų prireikė medikų pagalbos.

Anot politico.eu, smurtinius veiksmus Sakartvele pasmerkė daugybė Europos šalių. „Valdžia neužtikrino bendruomenės ir mūsų rėmėjų saugumo. Mes negalime eiti į gatves, kuriose pila smurtaujančių žmonių, palaikomų valdžios ir patriarchato, ir rizikuoti žmonių gyvybėmis", - cituojami eitynių organizatoriai. 

Sakartvelo ministras pirmininkas Irakli Garibashvili kaltino LGBTQ+ aktyvistus sakydamas, kad eitynės „nebuvo pagrįstos“, ir teigė, kad LGBTQ+ bendruomenė tarnauja buvusiam šalies prezidentui Michailui Saakašviliui . Vidaus reikalų ministerija buvo paraginusi „Tbilisi Pride" atšaukti dėl saugumo sumetimų.

Ambasados ​​iš kelių Europos šalių - tarp jų Austrija, Bulgarija, Estija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Graikija, Airija, Italija, Latvija, Lietuva, Nyderlandai, Norvegija, Ispanija, Švedija ir Jungtinė Karalystė - paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame pasmerkė smurtą.

Skelbiama, kad smurtinius išpuolius galėjo išprovokuoti Sakartvelo stačiatikių bažnyčios hierarchai savo pareiškimais, kurstančiais neapykantą.
Naujesnė Senesni