Homofobija nėra priežastis riboti susirinkimų teisę, bet Kauno m. savivaldybė vis tiek skundžia teismo sprendimą dėl „Kaunas Pride"

Ketvirtadienį paaiškėjo - Kauno miesto savivaldybė skundžia teismo sprendimą, kuria buvo įpareigota suderinti „Kaunas Pride" maršrutą po to, kai eitynių organizatoriai net 3 kartus su Kauno valdininkais mėgino susitarti ir nė vieną kartą organizatorių pasiūlytas LGBTQ+ bendruomenės eisenos maršrutas jiems neįtiko. Nepaisant to, skelbiama, kad rugsėjo 4-ąją planuotas mitingas, smerkiantis diskriminaciją prieš LGBTQ+ asmenų teises, įvyks. 

Laisvės alėja Kaune | jarmo.net nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Ar nustebau? Ne. Ar nusivyliau? Taip. Tai buvo tik laiko klausimas. Kai kalbėjausi su savo draugais, nė vienas nesitikėjome, kad Kauno miesto savivaldybė palaikys LGBTQ+ bendruomenę. Tai apgailėtina", - sužinojęs apie Kauno miesto savivaldybės žingsnį ketvirtadienį skųsti teismo sprendimą, kuriuo eitynės rugsėjo 4-ąją buvo numatytos suderinti, sakė portalui jarmo.net skaitytojas, nepanoręs atskleisti savo vardo ir pavardės. Kaune gyvenantis vaikinas teigė, kad toks Savivaldybės žingsnis - tik dar vienas pavyzdys, kodėl yra reikalingi „Pride" renginiai, didinantys visuomenės suvokimą ir mažinantys socialinę LGBTQ+ asmenų atskirtį. 

„Lietuvos teismų praktika šiuo klausimu aiški - susirinkimų laisvė yra LR Konstitucijos ginama teisė, tad ją varžyti galima tik esant išskirtinėms aplinkybėms.

Kauno savivaldybės homofobija į išskirtinių aplinkybių sąrašą nepatenka ir negali būti pateisinama priežastis varžyti piliečių laisvę į taikius susirinkimus", - savo „Facebook" paskyroje pareiškė Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė. 

LGBTQ+ palaikymo spalvos | Jarmo.net nuotr.


Tuo metu pats centras išplatintame pranešime pabrėžė: „Savivaldybės skundas teismą pasiekė baigiantis apskundimo terminui. Matyt, tikintis, kad teismas nespės iki numatytos datos išnagrinėti bylos ir „Kaunas Pride" organizatoriai neturės galimybės rengti su savivaldybe suderintų ir saugių eitynių tiek dalyviams, tiek miesto svečiams".

Tuo Kauno miesto savivaldybė ir meras Visvaldas Matijošaitis buvo kaltinami ne kartą. Tolerantiško jaunimo asociacijos vadovas Artūras Rudomanskis viešu laišku kreipėsi į merą prašydamas neskųsti teismo sprendimo bei teigė, kad susirinkimų laisvė yra fundamentali teisė. 

Laisvės alėjoje planuojamos LGBTQ+ eitynės | jarmo.net nuotr.


Apie tai, kad Kauno miesto savivaldybė skundžia teismo sprendimą dėl „Kaunas Pride" maršruto suderinimo, ketvirtadienio popietę pranešė Regionų apygardos administracinis teismas. Tarp Kauno m. savivaldybės argumentų skamba saugumo, remonto klausimai.

Savivaldybės skunde, be kita ko, rašoma: Esant didesniam žmonių masiškumui kyla grėsmė, kad nebus užtikrinama viešoji tvarka, kitų asmenų ir jų turto saugumas, taip pat gali formuotis spūstys ir nebūti galimybės užtikrinti evakavimosi proceso. Taip pat policijos atstovai yra nurodę, kad tokio masto eitynės sukeltų specialiojo transporto patekimo į Laisvės alėją problemas“.

Eitynes organizuoja Gegužės 1-osios profesinė sąjunga. Jai anksčiau teisme atstovavęs advokato padėjėjas Aivaras Žilvinskas teigė, kad dokumentai rodo, jog remonto darbai jau yra baigti, be to, Kauno Laisvės alėjoje Savivaldybė ne kartą yra suteikusi leidimus įvykti renginiams, kurie pritraukė ir šimtus tūkstančių žmonių ir dėl spūsčių problemų nematė, bet dėl 3 tūkst. LGBTQ+ bendruomenės eitynių dalyvių staiga iškilo problemų. Tąkart teismas atsižvelgė į A. Žilvinsko pastabas ir Kauno m. savivaldybė teismo procesą pralaimėjo. Sprendimą buvo galima apskųsti per 30 dienų. Tą likus paskutinėms dienoms Kauno miesto savivaldybės atstovai ir padarė.
Naujesnė Senesni