Viena iš „Kaunas Pride" organizatorių V. Kolbešnikova Kauno m. savivaldybės veiksmus vadina apgailėtinais

Artėjant rugsėjo 4-ąją Kaune numatomam LGBTQ+ bendruomenės žygiui, įtampa pasiekė aukščiausią tašką - ketvirtadienį Kauno miesto savivaldybė apskundė teismo sprendimą, pagal kurį buvo įpareigota su „Kaunas Pride" organizatoriai suderinti maršrutą Laisvės alėjoje. Viena iš eitynių organizatorių Viktorija Kolbešnikova žiniasklaidai yra teigusi, kad susiduriama ne tik su biurokratinėmis kliūtimis, bet ir sprendžiami eisenos dalyvių saugumo klausimai. Ketvirtadienį Kauno valdžios sprendimą skųsti teismo sprendimą ir taip mėginti trukdyti LGBTQ+ bendruomenės mitingui ji pavadino apgailėtinu.

Viktorija Kolbešnikova  ir Visvaldas Matijošaitis | Jarmo.net koliažas (manoteises.lt ir kaunas.lt nuotr.)


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Anot jos, internete ir viešose vietose matant grasinimus „Kaunas Pride" dalyvių atžvilgiu, aplinką turėtų saugoti ne tik policijos pareigūnai, bet ir būrys savanorių. Ji teigė esanti nusiteikusi taikiam protestui.

Apie tai, kaip pareigūnai ketina užtikrinti „Kaunas Pride" saugumo klausimą, jarmo.net rašė publikacijoje „Ar saugu bus „Kaunas Pride" mitinge LGBTQ+ bendruomenei?"

Vis tik Kauno miesto savivaldybė LGBTQ+ protesto Laivės alėjoje išvis matyti nenori. Ketvirtadienį paaiškėjo, kad likus paskutinėms dienoms iki termino pabaigos, valdininkai apskundė teismo sprendimą suderinti su organizatoriais maršrutą. Akivaizdu, kad „Kaunas Pride" nebus suderintas iki rugsėjo 4-osios, tačiau organizatoriai sako, kad protestas vis tiek „kažkokia forma" įvyks. Kol kas svarstoma, koks bus pasirinktas mitingo formatas. Greičiausiai nesant leidimo, įvyks protesto akcija, o ne eitynės.

Viena iš mitingo organizatorių V. Kolbešnikova, bendraudama su naujienų portalu delfi.lt, teigė, kad Kauno miesto savivaldybės sprendimas skųsti jai nepalankų verdiktą yra mažų mažiausiai apgailėtina. Ji teigė, kad šis skundas tikriausiai turėtų būti atmestas.

V. Kolbešnikova įsitikinusi, kad Kauno miesto savivaldybė atskleidė, jog nėra pasiruošusi būti Europos kultūros sostine. Pastarasis titulas jai suteiktas dar 2022-tiems metams. 

Jarmo.net nuotr.


Anot eitynių organizatorės, Kauno valdininkai nededa pastangų, kad būtų užtikrintas Kauno LGBTQ+ bendruomenės saugumas, ypač dabar, kai gresia priešiškai nusiteikusių asmenų atakos, susidūrimai su vadinamojo „Šeimų maršo" atstovais, kurie skelbiasi esantys prieš LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumą.

Žinomas režisierius Romas Zabarauskas ketvirtadienį savo „Facebook" paskyroje pareiškė: „Labai gaila dėl tokio Kauno savivaldybės žingsnio, kuris toliau skandalizuoja „Kaunas 2022 kultūros sostinės" vardą. Gaila ir dėl liberalių politikų lyderystės trūkumo. Koktu klausytis, kaip Viktorija Čmilytė-Nielsen mat kviečia į Seimo kiemą maršistus atskiram priėmimui, ieško dialogo. Ar ne šlykštu užsiimti tokia demagogija? <...> Nors pats „Kauno Pride" sąmoningai nesisieja su politinėmis partijomis, liberalūs politikai, Laisvės partija galėtų garsiau prabilti apie žodžio laisvės ribojimus ir kalbėti savo rinkėjams, o ne naciams", - įsitikinęs LGBTQ+ teisių aktyvistas.

Momentinė ekrano kopija

Tuo metu meras Visvaldas Matijošaitis sulaukia vis garsesnės kritikos dėl to, jog jo vadovaujama Savivaldybė imasi veiksmų, nukreiptų prieš LGBTQ+ bendruomenę. 

Dar liepos mėnesį V. Matijošaitis teigė, kad jam lygūs visi, bet esą nereikia, kas nors išsiskirtų. Suprask, LGBTQ+ bendruomenė nori išskirti. Panašu, kad Kauno miesto merui sunku suvokti, kodėl LGBTQ+ bendruomenė renkasi į eitynes. „Kaunas Pride" organizatoriai sako, kad siekiama atkreipti dėmesį į neheteroseksualių asmenų teisinę padėtį visoje šalyje, blogėjančią LGBTQ+ asmenų padėtį, neapykantą.

„Man jie visi turi būti lygūs ir nereikia, kad būtinai kas nors turi išsiskirti“, – dėstė Kauno meras", - sakė V. Matijošaitis, rašo lrt.lt

Be to, spaudos konferencijos metu jis pademonstravo ir tam tikrą seksistinį požiūrį - atsakydamas į žurnalistų klausimus, meras rėžė: „Man labiau patinka žiūrėti į jūsų kolegę, moterį". 

Vargu, ar Kauno miesto meras suvokia, kad LGBTQ+ eisena yra susijusi ne su potraukio lytims reiškimu, o su raginimu užtikrinti pagarbą ir lygybę visoms asmenų grupėms, taip pat ir LGBTQ+ bendruomenei.

Naujesnė Senesni