Ar saugu bus „Kaunas Pride" mitinge LGBTQ+ bendruomenei?

Kaune rugsėjo 4-ąją planuojama surengti LGBTQ+ bendruomenės eitynes „Kaunas Pride", kurios, skaičiuoja organizatoriai, turėtų pritraukti maždaug 3 tūkst. dalyvių. Tačiau policiją jaudina kitas aspektas - neabejojama, kad į Laisvės alėją, kurioje vyks eitynės, atvyks ir priešiškai nusiteikusių asmenų. Tad kaip policija ketina apsaugoti LGBTQ+ asmenis? Jarmo.net kalbinti pašnekovai ir LGBTQ+ teisių aktyvistai teigė besitikintys, kad policija jau pasimokė po riaušių, įvykusių rugpjūčio 10-ąją ir panašių incidentų eitynėse neįvyks. 

Laisvės alėja | Jarmo.net ir Ian Taylor/Unsplash nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Eisena įvyks bet kuriuo atveju

Kauno miesto savivaldybė nėra nusiteikusi padėti „Kaunas Pride" organizatoriams. Net 3 kartus atsisakiusi suderinti eitynių maršrutą, Savivaldybė atsidūrė teisme. „Kaunas Pride" organizatoriai laimėjo - Savivaldybė teismo sprendimu įpareigota maršrutą suderinti. 

Tiesa, dar nepraėjo terminas, kai sprendimą galima skųsti aukštesnės instancijos teismui, o Kauno miesto savivaldybė iki šiol neatskleidžia, kokių veiksmų imsis. 

„Kaunas Pride" atstovai teigia, kad susibūrimas įvyks bet kuriuo atveju. 

Sklinda grasinimai

Tuo metu viešojoje erdvėje netyla grasinimai ir net vieši raginimai smurtauti prieš į LGBTQ+ eitynes atvykusius asmenis. 

Sklinda grasinimai LGBTQ+ bendruomenei | Jarmo.net koliažas

Neramumų tikimybė, sako teisėsaugos atstovai, nėra maža, ir tai jaudina viešą tvarką turėsiančius užtikrinti pareigūnus

Portalui delfi.lt Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Odeta Vaitkevičienė sakė, kad yra ruošiamasi įvairiems renginio scenarijams, tačiau pareigūnai ragina gyventojus savo pilietinę poziciją reikšti taikiu būdu - be smurto. 

Tvarką prižiūrės ir neuniformuoti pareigūnai

Kol kas nėra žinoma, kiek pareigūnų rugsėjo 4-ąją bus sutelkta. Greičiausiai tokia informacija neatskleidžiama dėl taktinių policijos sumetimų. 

Anot O. Vaitkevičienės, Kaune dirbs tiek uniformuoti pareigūnai, kurie bus gerai matomi, tiek neuniformuoti, civilių drabužiais vilkintys teisėsaugos atstovai, kurie stebės bendrą atmosferą mitinge ir prireikus mėgins užkirsti kelią neramumams. Kai kurie pareigūnai dirbs pačiame mitinge, kiti - kiek toliau. 

Svarstoma, kad dalis neuniformuotų asmenų žygiuos kartu su LGBTQ+ bendruomenės atstovais eisenoje, o kiti laiką leis tarp anti-LGBTQ+ judėjimo šalininkų.

TJA atstovai mano, kad policija pasimokė

„Kaunas Pride" eitynėse planuojanti dalyvauti Tolerantiško jaunimo asociacijos (TJA) atstovė Simona Padegimaitė portalui jarmo.net teigė besitikinti, kad riaušėmis „Kaunas Pride" nepasibaigs, nes Lietuvoje šiuo metu itin kreipiamas dėmesys į galimas grėsmes.

Simona Padegimaitė | jarmo.net nuotr.

„Aš jaučiuosi saugi, baimės nejaučiu, tiesa, jaučiu intrigą, nes vyrauja gana įvairių nuomonių apie saugumą „Kaunas Pride" mitinge. Esu nusiteikusi optimistiškai, kad viskas bus gerai", - komentavo S. Padegimaitė.

LGBTQ+ teisių aktyvistė teigė, kad yra dalyvavusi ne vienoje demonstracijoje, vienoje jų, įvykusių Latvijoje, ji susidūrė su piktu žmogumi, kuris ištempė ją iš restorano vien dėl to, nes ji turėjo LGBTQ+ atributiką. Ji perėjo į kitą vietą. Žinodama, kad kai kurie žmonės nusiteikę priešiškai, ji yra tam pasiruošusi ir nebijo.

„Yra tekę susidurti. Nieko ypatingo. Teko susidurti Rygoje, Ukrainoje. Lietuvoje pakankamai viskas ramiai", - sakė S. Padegimaitė. 

Pašnekovė sakė mananti, kad Lietuva yra pasiruošusi atremti neramumus. „Tikiuosi, esame civilizuoti ir riaušių nebus", - vylėsi S. Padegimaitė. 

Kornelija Zaicaitė | A. Jagmino nuotr.


O štai LGBTQ+ teisių aktyvistė Kornelija Zaicaitė teigė, kad Lietuvos policija turėtų labiau susirūpinti rugsėjo 10-ąją planuojamu antivakserių ir homofobų mitingu, o į „Kaunas Pride" turėtų susirinkti taikūs žmonės. 

„Aš galvoju, kad po to, kas įvyko rugpjūčio pradžioje, tai policija daug rimčiau ruošiasi. <...> Turint galvoje paties Kauno mero poziciją, atrodo, kad jie net tikisi, jog „Pride" Kaune nė neįvyks. Nežinau, ko tikėtis. Viliuosi, kad buvo pasimokyta (po rugpjūčio mėnesį įvykusių riaušių prie Seimo, - jarm.net), nes vargu, ar policija nori neramumų", - sakė pašnekovė. 

Naujesnė Senesni