Liutauras Labanauskas: LGBTQ+ asmenys susiduria su mažumos stresu

Šeštadienį Klaipėdoje surengtoje LGBTQ+ konferencijoje Lietuvos socialinių mokslų centro dr. Liutauras Labanauskas teigė, kad Lietuvoje LGBTQ+ asmenys nuolat girdi homofobiškas visuomenės nuomones, politikų pasisakymus, komentarus internete, žiniasklaidoje, tai veikia psichologinę sveikatą, tad LGBTQ+ bendruomenė patiria mažumos stresą. 

Dr. Liutauras Labanauskas | Jarmo.net nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Anot jo, mažumos stresas susiformuoja dėl to, nes žmogus negali atsiskleisti, kitaip tariant, būti savimi ir to neslėpti. „Tą gebėjimą atsiskleisti veikia tiek aplinkos, tiek vidiniai faktoriai", - sakė jis. 

Konferencijos akimirka | Jarmo.net nuotr.


Viešoje vietoje apsikabinus arba naudojant makiažą galima nukentėti psichologiškai, kadangi atsiranda nemenkas nesaugumo jausmas. 

Nors LGBTQ+ bendruomenė gali jaustis gerai po pozityvios patirties darbe, mokykloje, turėti aukštą savivertę, tačiau mūsų šalyje susiduriama su iššūkiais. 

Konferencijos akimirka | Jarmo.net


„Tokiu atveju, kai nėra palankių sąlygų atsiskleisti, tai veda į diskriminaciją, neapykantą, saviizoliaciją, <...> vidinę homofobiją, nuolatinį galvojimą apie savo tapatybę", - sakė dr. L. Labanauskas. 

Pasak jo, LGBTQ+ bendruomenė, patirdama stresą, pradeda dažniau vartoti alkoholį, susiduria su potrauminio streso sutrikimais, didesne savižudybių rizika. 

Konferencijos akimirka | Jarmo.net nuotr.


Be to, jeigu visuomet žmones lydi stresas, susijęs su tuo, ar pasakyti artimiesiems, darbe, kad palaiko romantiškus santykius su tos pačios lyties asmeniu, tai lemia didesnes psichosocialines problemas. 

Naujesnė Senesni