Matijošaitis „pokštauja" apie smarvę dėl LGBTQ+, o jo patikėtinis kalba už visus Laisvės alėjos verslininkus, nors kas jie tokie - nežinia

Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio humoras - mažų mažiausiai savotiškas. Pirmadienį duodamas interviu LNK žinioms apie praėjusią savaitę mieste pasklidusius nemalonius kvapus, jis teigė, kad „šeštadienis tas ir artėja“, suprask, netrukus įvyks LGBTQ+ eitynės, o tuomet paaiškino, kad pajuokavo. Politikui svaidant tokius juokelius apie LGBTQ+ eitynes, ne ką mažiau atsilikti stengiasi jo patikėtiniai, nusprendę kalbėti už visus Laisvės alėjos verslininkus, kuriems tariamai tokios eitynės trukdys. Tiesa, šią istoriją nagrinėjant jarmo.net, paaiškėjo, kad savo žodžių apie trukdymą Savivaldybės atstovai pagrįsti nelabai gali - nėra žinoma, kokios kavinės išgyvena dėl didesnio žmonių kiekio šalia jų.

Viršuje - Paulius Keras, apačioje - „pokštininkas" V. Matijošaitis | Jarmo.net koliažas (kaunas.lt ir Photo Alex Jackman/Unsplash nuotr.)

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Prisikasti prie valdininko - ratais kvadratais

Kauno m. savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Pauliaus Kero teigimu, LGBTQ+ eitynės gali trukdyti vietiniam verslui, įsikūrusiam Laisvės alėjoje, kuriame ir numatomas „Pride" renginys. Taip rašo portalas delfi.lt

Jarmo.net pamėgino susisiekti su tokiais argumentais besisvaidančiu politinio pasitikėjimo valstybės tarnautoju, tiesa, telefonu ryte niekas neatsiliepė, todėl iškart nepavyko paklausti, kokios kavinės konkrečiai jam skundėsi, jog esą „Kaunas Pride" sutrikdys jų veiklą.

Asociatyvi Marcel Straub/Unsplash nuotr.


Jarmo.net susisiekė su kito direktoriaus pavaduotojo atstovais, kurie teigė, kad P. Keras antradienį tikrai neatostogauja, reiškia, turėtų būti darbe. Jie pasiūlė susisiekti su Tomu Jarusevičiumi - mero patarėju. Šis savo ruožtu nurodė pamėginsiantis suorganizuoti pokalbį su P. Keru bei nurodė, kad papildomai galima susisiekti ir su Arnoldu Bukeliu - Ryšių su visuomene skyriaus vedėju. 

Netrukus pastarasis pats susisiekė su jarmo.net ir teigė, kad atsakymą atsiųs raštu. 

Jarmo.net nusprendė klausimus taip pat užduoti raštu. 

Užklausa Kauno m. savivaldybei | Momentinė ekrano kopija

Klausėme, ar Žalgirio fanai, prieš kurį laiką žygiavę Laisvės alėja, netrukdė kavinėms dirbti. „Daug kalbama apie anksčiau Laisvės alėjoje vykusius renginius. Tačiau nereikia pamiršti, kad, pavyzdžiui, „Žalgirio“ fanų eitynėse, policijos žiniomis, dalyvavo iki 40 žmonių. Dėl šios priežasties tokios eisenos negalima lyginti su galimomis 3 tūkstančių žmonių eitynėmis. Jeigu lauko kavinės sukuria siauras vietas, kuriose gali susidaryti spūstys, tai kelia grėsmę ne tik gyventojų, bet ir pačių eitynių dalyvių saugumui. Suvaldyti tokią minią tikrai nėra taip paprasta, tą pripažino ir policija", - guodėsi P. Keras atsakyme raštu.

Laisvės alėja Kaune | jarmo.net nuotr.
 

Į klausimą, kokios kavinės išreiškė jam tokius nuogąstavimus, P. Keras buvo linkęs neatsakyti. Be to, jis pareiškė, kad organizatoriai turėjo kalbėtis su verslininkais. Kodėl kitų renginių organizatoriai tokios prievolės neturi, P. Keras nepaaiškino.

„Organizatoriai turėjo daug laiko ir galėjo pasikalbėti su verslo bendruomene. Tačiau, pasirodo, toks siūlymas atmetamas kaip netinkamas. Mes negalime ignoruoti verslo, kuris per pandemiją prarado tikrai nemažai lėšų, ir jų paskutinių galimybių šiltuoju metu laiku dar gauti pajamų iš lauko kavinių", - aiškino P. Keras, tačiau pamiršo paminėti, kad jeigu vienoje vietoje susirenka daugiau žmonių, didesnė tikimybė ta, jog daugiau žmonių pasinaudos ir toje vietoje įsikūrusio verslo paslaugomis.


P. Kero atsakymai | Momentinė ekrano kopija

 

Į klausimus, kam dar trukdo LGBTQ+ bendruomenė, koks yra jo paties požiūris į neheteroseksualios orientacijos asmenis, ar jie gali lankytis kavinėse, P. Keras neatsakė. 

Pasisakymus vadina pribloškiančiais

Politologas Mindaugas Kluonis stebisi pareiškimais, kad žmonės, žygiuosiantys LGBTQ+ eitynėse rugsėjo 4-ąją, trukdys kavinėms.

„Teko <...> paklausyti Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo išsisukinėjimų dėl „Kauno Pride". Pasiūlymai derinti pilietinių teisių įgyvendinimą su verslu (ir dar su kiekvienu atskiru verslininku) yra iš viso pribloškiantys, kaip ir idėja, kad žmonės trukdo kavinėms.

Įdomu kaip pačios Kauno kavinės Laisvės alėjoje reaguoja į tokius savivaldybės atstovų svaičiojimus ir kurioms konkrečiai trukdo planuojamos eitynės. Lažinuosi, kad savivaldybė jų net neklausė, tačiau begėdiškai daro joms antireklamą ir manipuliuoja jų vardu. Gaila, kad žiniasklaida nesusipranta pasidomėti apie kurias gi konkrečias kavines kalba administracijos direktoriaus pavaduotojas.


Beje, turėtų susirūpinti ir patys kavinių Laisvės alėjoje savininkai. Nelabai įsivaizduoju, kaip Kauno kultūros sostinės renginiai po tokių savivaldybės pareiškimų galėtų užsakyti maitinimą Laisvės alėjoje veikiančiose kavinėse ar su jomis susijusiose įmonėse/tinkluose, nes, anot savivaldybės, šios kavinės yra homofobiškos, socialiai neatsakingos ir remiančios diskriminaciją", - pirmadienio vakarą rašė jis socialinio tinklo „Facebook" paskyroje.

Organizatorių vizualizacija


Naujesnė Senesni