Nausėda susitiks su LGBTQ+ vaiko mama - kovotoja už kiekvieno žmogaus teises

Praėjusią savaitę laišką prezidentui Gitanui Nausėdai parašiusi ir netikėtai atsakymo, kad valstybės galva norėtų susitikti, sulaukusi LGBTQ+ vaiko mama Rasa Račienė pirmadienį, 15 valandą pradės pokalbį su šalies vadovu. Tiesa, kol kas nežinoma, kokią poziciją užims prezidentas. Išankstinis jo klausimas laišką parašiusiai moteriai neskamba viltingai. 


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Mat G. Nausėda dar prieš susitikimą paklausė R. Račienės, o kaip ji vertina kitų visuomenės grupių persekiojimą, diskriminaciją, nors LGBTQ+ vaiko mama šalies prezidentą pakvietė pasikalbėti būtent apie neheteroseksualių asmenų teisių pažeidimus Lietuvoje. 

„Kai gerbiama mama kalba apie patyčias, apie grasinimus – mes visi šiandien susiduriame su šiuo fenomenu, nepriklausomai nuo seksualinės orientacijos, šiandien susipriešinimo Lietuvoje yra aiškiai per daug. Man tikrai įdomu su ja pasišnekėti, kaip ji vertina kitų visuomenės grupių persekiojimą, dėl to, kad jos negalvoja, kaip ši visuomenės grupė – juk ir už tai šiandien grasinama net ir mirtimi“, – teigė prezidentas.

Dėl tokios išankstinės pozicijos šalies vadovas sulaukė LGBTQ+ teisių palaikytojų kritikos.

Laiške, kurį R. Račienė parašė prezidentui, pastarasis raginamas vienyti, o ne skaldyti tautą. 

Gydytoja-odontologė dar prieš susitikimą atskleidė galimas priežastis, kodėl būtent ją prezidentas pakvietė susitikti. Paaiškėjo, kad R. Račienė anksčiau gydė vieną iš jo dukrų. Esą tai ir galėjo tapti lemiamu momentu šalies vadovui apsisprendžiant, su kuo diskutuoti apie LGBTQ+ asmenų teises. Iš žmogaus teisių gynėjų prezidentas anksčiau sulaukė kritikos, kad lyčiai neutralios Partnerystės įstatymą jis aptarė kone su visomis jam oponuojančiomis visuomenės grupėmis, tame tarpe - ir Katalikų bažnyčia, tik ne su pačia LGBTQ+ bendruomene. 

R. Račienė laiške paragino prezidentą apie LGBTQ+ asmenų patiriamas problemas konkrečiai ir kalbėtis su tais žmonėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis, kurios gina LGBTQ+ teises, o ne tik „trečiosiomis šalimis". 

R. Račienė, ketvirtadienį atvykusi po Prezidentūros langais, apsupta palaikytojų teigė stovinti už kiekvieno žmogaus teises, palaiko kiekvieną LGBTQ+ vaiką ir jų artimuosius, kurie dėl visuomenė paplitusios neapykantos, baimės vis dar nedrįsta viešai patys prabilti. 

LGBTQ+ palaikymo akcija Vilniuje, S. Daukanto aikštėje vyko ir šeštadienį, kai palaikyti R. Račienės pakvietė neabejinga visuomenininkė Dovilė Filmamavičiūtė. 
Naujesnė Senesni