Netikėta meilės istorija emigracijos fone

Prancūzišką filmo pavadinimą „Dėl Ali“ (lt. filmo pavadinimas „Advokatas") visų pirma galima suprasti kaip „įsimylėti Ali“ arba „nusikalsti dėl meilės Ali“. Ši Lietuvos kino režisieriaus Romo Zabarausko sukurta meilės istorija, kurią menininkas pristatė išankstinėje premjeroje „Mazarin“ kino teatre Ekse, išsiskiria vaizdų grožiu, subtilia muzika ir noru, kaip galima arčiau pritraukti pagrindinių filmo herojų veidus.

Lietuvos kino menininkas Romas Zabarauskas turi romantiškos dramaturgijos pojūtį | Asmeninio archyvo nuotr.

Pagal Jean-Remi Barland tekstą išvertė Valdas Gabrys, jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Tarp komedijos ir dramos

Protu ir širdimi kartu su herojais mes sekame netgi menkiausius jų sumišusius ir prieštaringus potyrius. Tai – filmas apie kontrastus, kultūrinius ir socialinius skirtumus, kurio atvirai pabaigai didelę įtaką padarė Mike‘o Nicolas‘o „Laureatas“ su Dustin‘u Hoffman‘u – jo prancūziška teatro versija su Anne Parillaud ir Arthur Fenwick buvo pristatyta praėjusiais metais.

 

 „Dėl Ali“ diapazonas – tarp komedijos ir dramos. Kaip dažnai būna didžiuose kūriniuose, intriga nenuslopsta, nes jos jėga ateina iš to, kaip režisierius atskleidžia filmo siužetą. 

„Marius, nerūpestingas advokatas iš Vilniaus, leidžia laiką megzdamas paviršutiniškas pažintis ir ateities neturinčius romanus. Po tėvo, kurio jis nelankė, mirties, jis atvyksta į Belgradą, kur netikėtai užmezga ypatingus santykius su gražuoliu siru pabėgėliu, kuris pažadina meilės jausmus, kurių Marius nebesitikėjo patirti“, - sako R. Zabarauskas.

Jaudinančiose scenose įvairius gyvenimo momentus beveik teatrališkai sulieja mėlyna spalva, siejama su Vilniumi, ir raudona – meilės Ali Belgrade spalva. Žiūrovai įvertins ir beveik įasmenintus miestų, kuriuose ne kažin ką sutiksi, vaizdus ir dominuojančią objektų kaitą, pabrėžiančius Ali ir advokato vienatvę. Tai – refleksija apie mūsų viršenybę prieš kitus, paremtą žmogaus turimu pasu – pagrindiniu filmo naratyvo elementu. Filmas kuriamas tarsi himnas jausmams.

„Europos kine vengiama stambių planų, – sako Romas Zabarauskas. – O aš jų naudojau daug, kad iškapstyčiau tiesą apie Ali, Marių ir jo draugą dailininką. Iš tiesų, norėjau pasiūlyti pasinerti į meno pasaulį“, – pridūrė puikiai prancūziškai kalbantis kino menininkas.
 
Labai artimas Douglas‘o Sirk‘o estetikai ir dažnai nevisai pagrįstai gretinamas su Xavier‘u Dolan‘u Lietuvos kino režisierius Romas Zabarauskas kurdamas filmą turėjo kuo pasiremti.

 „Tėvo mirtis, migrantų klausimai, sunkumai tapti savimi yra scenarijaus ašis“, – sakė jis.

Visa tai suteikia šiam nuostabiam filmui subtilumo, sąmoningo lėtumo, o kiekvienas galės pats nuspręsti, kokia ateitis laukia abiejų herojų. Apibendrinant – tikra elegancija. Ir kinematografinis talentas! Visa tai perteikė Eimutis Kvosčiauskas, Dogac Yildiz, Darija Ekamasova – išmintingai subtilūs ir stiprų dramaturgijos pojūtį turintys aktoriai.
Naujesnė Senesni