Žmogaus teisių centro direktorę J. Juškaitę nustebino prezidento patarėjo frazės apie LGBTQ+ žmones

Buvo keista stebėti prezidento patarėją Povilą Mačiulį taip ir neištariant akronimo „LGBT", sakė Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė po LGBTQ+ vaiko mamos Rasos Račienės susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda.

Jūratė Juškaitė | Severinos Venckutės nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Ši bendruomenė", „šie žmonės", - taip įvardydamas neheteroseksualius asmenis P. Mačiulis po R. Račienės ir prezidento susitikimo komentavo žiniasklaidai, ką šalies vadovas aptarė kartu su LGBTQ+ vaiko mama.

Plačiau apie patį susitikimą skaitykite šioje publikacijoje: 

J. Juškaitė prie prezidentūros tikino, kad jai „norisi tikėti, kad vis dėlto toks vengimas neatsispindės prezidento politikoje, <...> Rasa išgirdo jo (duotą) pažadą neskaldyti visuomenės, prisidėti, suvienyti čia esančių žmonių teisę saugiai, ramiai gyventi Lietuvoje, kad jis bus telkianti jėga. Girdėjome strėles į Seimą, bet (tikiuosi, kad) Prezidentūra prisidės prie oraus Partnerystės įstatymo priėmimo ir jo nevetuos".

R. Račienė teigė, kad susitikime su G. Nausėda pastarasis teigė, jog tos pačios lyties porų gyvenimas kartu turi būti sureguliuotas teisiškai, bet ties tuo daug turi dirbti parlamentas, jog Partnerystės įstatymo projektas būtų priimtinas visuomenei. 

„Labai svarbu būtų susėsti ir racionaliai kalbėti su visomis suinteresuotomis pusėmis, šiuo atveju, ir politikais, tapti ta telkiančia jėga, kad ir prezidentui ir priklauso, ko mes tikimės, kuri aiškiai, oriai pasisakytų už Partnerystės įstatymą", - paklausta, ko viliasi iš G. Nausėdos, atsakė J. Juškaitė. 

Žmogaus teisių gynėja teigė, kad kaip prezidento patarėjas P. Mačiulis ir užsiminė, kalbant apie alternatyvą Partnerystės įstatymui, yra „galimas ir civilinio kodekso variantas, ir partnerystės variantas, kita vertus, prezidentas puikiai žino, kad 2001 metais įsigaliojusiame Lietuvos civiliniame kodekse yra nurodytas partnerystės institutas, mes jo laukiame 20 metų, žmonės turi lūkestį, kuris nėra susiformavęs iš oro". 

Taigi, dėl jau dėl šios priežasties reikėtų priimti Partnerystės įstatymą, kuris negali žmonių santykių ir šeimos prilyginti verslo santykius ar kitokią formą, kuri neatitiktų jų turinio.

„Ir prezidentas pasakė, kad valgo picas su tos pačios lyties poromis, man būtų sunku tikėti, kad prezidentas galvoja, jog tai verslo partneriai arba kažkokie kambariokai. Neabejoju, kad jis mato artimą santykį, ryšį kartu, rūpinimąsi, atsakomybę", - aiškino J. Juškaitė.
Naujesnė Senesni