Raskevičius pasakė, kodėl Partnerystės įstatymas vis dar neįregistruotas: „Aš projektą galiu pateikti nors ir rytoj"

Partnerystės įstatymas pasiekė politinę darbotvarkę, bet pavasarį vos 2 balsų skirtumu nebuvo pateiktas Seime. Tačiau šio rudens sesijoje įstatymas net neįregistruotas. „LGBTQ+ bendruomenės poreikiai neapsiriboja Partnerystės įstatymu“, – pareiškė Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius gruodžio 10-ąją surengtame Nacionaliniame žmogaus teisių forume.

Tomas Vytautas Raskevičius | VU TSPMI nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

JAV ambasadorius Lietuvoje Robert S. Gilchrist forume tardamas sveikinimo žodį teigė, kad JAV remia LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumą. Anot jo, kiekvienas žmogus turi teisę į lygybę. Visuotinės teisės, pasak ambasadoriaus, turi būti ginamos. „Mačiau daug aktyvistų ir šio forumo lyderių. Dar 2010 metais Hilary Clinton pasakė, kad LGBTQ+ teisės yra žmogaus teisės, o žmogaus teisės yra LGBTQ+ teisės. Taip buvo įtvirtinta LGBTQ+ politika. Tokios politikos siekia ir JAV prezidentas Joe Bidenas“, - teigė  R. S. Gilchrist.

Forume prakalbta ir apie vieną labiausiai šiais metais minimų įstatymų - partnerystės įteisinimą.

Seimo narys T. V. Raskevičius pabrėžė, kad Partnerystės įstatymu būtų siekiama sureguliuoti kartu gyvenančių žmonių ekonominius ir emocinius ryšius. Tačiau tai nėra vienintelis rūpimas klausimas. 

„LGBTQ+ bendruomenė susiduria su labai daug iššūkių: neapykantos kalba, nusikaltimais, diskriminacijos atvejai įvairiose gyvenimo srityse“, – kalbėjo Seimo narys.

Tačiau, teigė parlamentaras, Partnerystės įstatymas „yra įgavęs" tam tikrą simbolinę reikšmę, ar Lietuva sugebės užtikrinti LGBTQ+ porų teises ir laisves ir pripažins, kad tokios poros yra vertos pagarbos ir apsaugos. 

Laisvės frakcija Seime | O. Posaškovos nuotr.


„Kai svarstėme įstatymą gegužės mėnesį Seime, dalykas, kuris mane pritrenkė labiausiai, tai nebuvo jokios diskusijos apie to įstatymo turinį. Diskusija buvo apie tai, ar šie žmonės gali būti pripažįstami ir saugomi valstybės, ar negali, čia kažkas blogo. Kaip jauną politiką mane tai labai nuvylė“, – aiškino T. V. Raskevičius.

Be to, Seimo narys teigė nuolat sulaukiantis klausimo, kada bus pakartotinai įregistruotas ir teiktiamas Partnerystės įstatymo projektas. „Aš projektą galiu pateikti nors ir rytoj. Bet aš noriu, kad ne tik jį pateikčiau, bet ir būtų rezultatas“, – sakė T. V. Raskevičius.

Paklaustas, ko trūksta, kad rezultatas būtų pasiektas, politikas aiškino, kad labai svarbu parlamente susitarti, kuo siekiama Partnerystės įstatymu.

„Juo siekiama kartu gyvenantiems nesusituokusiems žmonėms – ir aš kalbu ne tik apie tos pačios lyties asmenų poras, bet ir apie skirtingų lyčių poras, kurių tikriausiai yra dar daugiau – teisės akyse suteikti artimų žmonių statusą. Tai nėra komerciniai, ūkiniai partneriai, nes jie dalijasi ne tik pinigine, bet ir gyvenimu. Tai yra raudona linija, po kurios mes nusileisti daugiau negalime“, – kalbėjo T. V. Raskevičius. 

Tiesa, kol kas susitarti, kad tos pačios lyties asmenų poros yra artimi žmonės, teigė politikas, nepavyksta.


Naujesnė Senesni