„Kaip mažas pleistras ant didelės žaizdos". Translyčiai beda pirštu į Teisingumo ministrės įsakymo spragas

Translytė mergina Diana savo vardą iš vyriško į moterišką pasikeitė prieš 3 metus. Jai teko kreiptis į teismą. Teisingumo ministerija žada, kad nuo vasario mėnesio įsigaliojus ministrės pasirašytam įsakymui, translyčiai asmenys galės asmenvardžius pasikeisti ne teismo keliu. Tačiau jarmo.net kalbinti pašnekovai teigia – kitos problemos išliks. 

Vieni E. Dobrovolskos įsakymą vertina palankiai, kiti įžvelgia ir trūkumų | freepik.com nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Iki šiol translyčiai asmenys, norintys pasikeisti vardą, turėdavo įveikti biurokratines kliūtis. „Kai turi (transseksualumo, – jarmo.net) diagnozę, kreipiesi į metrikacijos skyrių, užpildai tam tikros formos prašymą pakeisti anketinis duomenis. Aišku, gauni neigiamą atsakymą. Tada kreipiesi į teismą ypatingos teisenos tvarka", – procedūrą apibūdino Diana.

Mergina teismui dokumentus parengė pati, todėl jai tai nekainavo nė cento. Vis tik kiti translyčiai asmenys, neturintys teisinių žinių, priversti samdytis advokatą, o tai – brangus malonumas.

Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska įsakyme numatė, kad asmenvardžius galės pasikeisti tie asmenys, kuriems bus diagnozuotas transseksuluamas, tačiau lytis, asmens kodas liks tokie patys. 

„Šiaip šis įsakymas daro meškos paslaugą. Jis padidins netiesioginę trans asmenų diskriminaciją, nes asmens kodas ir pati lytis dokumentuose nepasikeis. Tad kokia rūbine (vyriška ar moteriška, – jarmo.net) naudotis? Į kokį tualetą ar dušą eiti?" – neišspręstus teisinius klausimus vardijo ji. 

Tačiau yra ir žmonių, kuriems šis įsakymas atrodo kaip mažas, bet svarbus žingsnis į priekį.

-Ar pasinaudosite galimybe pasikeisti savo asmenvardį dokumentuose pagal šį įsakymą? – jarmo.net pasiteiravo translyčio vaikino Alex Kochan.

Alex Kochan | Asmeninio archyvo nuotr.


–Mano pavardė nėra lietuviška, ji neturi galūnės, tad tuo aspektu man pasisekė - pavardės keisti nereikia. Dėl vardo dar nežinau, nes teko pasikeistį jį prieš kiek daugiau negu metus į kiek tik įmanoma neutralesnį variantą, kuris iš esmės kol kas man tinka.

–Kaip manote, ar Teisingumo ministrės įsakymas jau yra didelis šuolis į priekį, ar vis tik tikėjotės daug svaresnio teisės akto - įstatymo, kurio taip lengvai, kaip ministro įsakymo, jau nepakeisi?

– Manau, kad tai labai nedidelis, bet vis tiek svarbus žingsnis. Po ilgų metų trans asmenų padėties Lietuvoje ignoravimo, bet koks ejimas teigiama linkme atrodo turintis didelę reikšmę. Tikiu, kad galimybė turėti savo vardą neinant per teisminius procesus leis pajausti bent kažkokį palengvėjimą.

Aišku, vien tik pasikeisti asmenvardžius nepakanka – vis dar lieka neišspręsta teisinio lyties pripažinimo problema, sveikatos apsaugos – taip pat, o įsakymas tam nepadeda. Žmonės turi kreiptis į teismą, kad būtų pakeistas lyties žymuo ir asmens kodas. Šiam procesui pakeisti reikalingas įstatymas, tačiau turint omenyje nesėkmingą Partnerystės įstatymo pateikimą, per pastaruosius metus padidėjusią demagogiją LGBTQ+ teisių klausimu ir bendrai edukacijos, apie tai kas yra translytiškumas, stoką, labai sunku pasakyti, ar sklandus ir bekompromisis teisinį lyties pripažinimą užtikrinantis įstatymas bus apskritai priimtas.

Asociatyvi pexels.com nuotr.


„Facebook" puslapyje „Demonstruokimės" esančiame įraše apie asmenvardžių įsakymą yra minima diskusija su Teisingumo ministerija. Galimai tai ir pastūmėjo Ministrę pasirašyti šį įsakymą. Reiškia, kad bendruomenės balsas visgi yra svarbus. Manau, kad besikurianti asociacija „Trans Autonomija” leis mums susivienyti ir būti labiau išgirstiems visuomeniniu bei instituciniu lygmeniu, prisidėti prie įstatyminių pokyčių ne tik teisiniame lytinės tapatybės pripažinime, bet ir reikalingoje sveikatos priežiūroje, kurios problema taip pat nėra išspręsta. Tikiuosi, kad visą tai bus išspręsta šią Seimo kadenciją ir toliau nereikės bijoti, kad bus atsisakyta ministrų įsakymų.

–Kaip manote, ar ta sąlyga, jog asmuo galės pasikeisti savo vardą gavęs Teisingumo ministerijos leidimą, yra pagrįsta?

Nelabai galiu tai komentuoti, nes, kiek žinau, dar nėra aišku kaip vyks to leidimo gavimas. Skamba kaip dar vienas biurokratinis žingsnis, kuris nėra pats maloniausias ir galimai tik atima laiką, tai tikiuosi kad šį leidimą galima bus gauti greitai ir be trikdžių.

–Asmuo savo vardą galės keisti tik diagnozavus transseksualumą. Tačiau ne kartą yra pasigirdę, kad sunku rasti psichiatrą, kuris imtųsi tokios atsakomybės, be to, tai kainuoja ir nemažus pinigus. Kokia yra ta procedūra, pagal kurią diagnozuojamas transseksualumas? 

–Patekus į trans bendruomenės ratus psichiatrą rasti nėra sunku. Yra tų, kurie dirba su translyčiais asmenimis, tačiau  tai tikrai kainuoja nemažai, kadangi specialistai dirba privačiose įstaigose. Taip pat  tokia pagalba pasiekiama tik Kaune ir Vilniuje. Esu girdėjęs ne vieną istoriją, kad žmogus nuėjęs į viešą (arba taip pat privačią, bet kitų trans žmonių nelankytą) sveikatos priežiūros įstaigą dėl daktarų transfobijos, žinių ir įstatyminio reglamentavimo stokos negavo reikalingos pagalbos.

Evelina Dobrovolska sako, kad translyčių asmenų teisinė padėtis gerės | tm.lrv.lt nuotr.


Kadangi translyčių žmonių sveikatos priežiūra, kaip ir teisinis lytinės tapatybės pripažinimas, nėra reglamentuotas, tai ir nėra vieno aiškaus protokolo, pagal kurį yra diagnozuojama. Pas vieną specialistą tai gali užtrukti pusmetį ir net daugiau. Aš diagnozę gavau per mėnesį.

–Beje, translytiškumas ir transseksualumas – skirtingos sąvokos, ar čia vis tik sinonimai? Ar dokumentuose vartojama „transseksualumo" sąvoka yra tinkama? 

–Transseksualumas tai yra labai medikalizuotas terminas. Anksčiau buvo toks supratimas, kad esi transseksualus, jeigu planuoji turėti chirurginių intervencijų. Su supratimu, kad tai nėra būtinas faktorius, plačiau naudojamas tapo „translytiškumo” terminas. Kai kurie žmonės vis dar naudoja „transseksualas” apibūdindami save, bet plačiąja prasme tai daug kam tapo nebepriimtinas žodis. 

Naujoje pasaulio sveikatos organizacijos Tarptautinėje ligų klasifikacijoje (TLK-11) „transseksualumas” kaip terminas apskritai nebeegzistuoja ir yra pašalintas iš psichinių ligų sarašo, dabar tai yra „lyties neatitikimas” (angl. gender incongruence), kuris perkeltas į naują „seksualinės sveikatos” skyrių. Kadangi ši klasifikacija dar nėra naudojama Lietuvoje, taip ir išeina, kad dokumentuose yra vartojamas „transseksualumas”, pagal seną ligų klasifikatorių, – dėstė A.Kochan.

Neturintieji pilietybės – lyg aklavietėje

Jarmo.net kalbinta Katya Martens teigė, kad naujasis Teisingumo ministrės įsakymas jai mažai kuo pagelbės – esą pasinaudoti jame numatyta galimybe pasikeisti asmenvardžius gali tik Lietuvos piliečiai, o ji mūsų šalies pilietybės neturi.  

„Šis įsakymas yra kaip mažas pleistras ant didelės žaizdos. Man reikia, kad pripažintų, jog aš moteris, o ne kad „Katya" yra vardas", – teigė pašnekovė. 

Be to, ji pabrėžė, kad norint pasikeisti asmenvardžius vis tiek yra reikalaujama turėti transseksualumo diagnozę. 

„F64.0 diagnozės, kurios reikalauja įsakymas, oficialiai neįmanoma gauti Lietuvoje, nes nėra tvarkos, pagal kurią gydytojai gali tokią diagnozę nustatyti. <...> Šis įsakymas gali ir apsunkinti mūsų situaciją, nes dabar bus sunkiau įtikinti teismą dėl lyties keitimo dokumentuose. Nes reikės paaiškinti, kodėl vardo keitimo neužtenka", – dėstė K. Martens.



Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni