LGBTQ+ tapatybė – ne fazė, iš kurios „išaugama"

Neretai priklausymas LGBT+ bendruomenei ir Queer kultūra tapatinama su jaunu žmogumi. Vyrauja stereotipai, kad tai tik „fazė“, iš kurios jaunimas „išaugs“. Toks požiūris lemia paviršutinišką šios bendruomenės vertinimą ir neatsižvelgimą į jos problemas. Lytinė tapatybė ir (ar) seksualinė orientacija niekaip nėra susijusios su amžiumi.

Asociatyvi freepik.com nuotr.


Aistė Zakarauskaitė, stebekteises.lt

info@stebekteises.lt

B. D. Zodikoff ir S. Butler, 2015 metais apžvelgę LGBT+ bendruomenei priklausančių vyresnių žmonių padėtį, teigia, kad daugelis jos narių dėl vyravusios homoseksualumo stigmos rinkosi slėpti seksualinę orientaciją ir lytinę tapatybę. 

Dalis žmonių patyrė nežmogišką gydymą elektrošoku, smurtą ir patyčias, kuomet homoseksualumas dar nebuvo išbrauktas iš psichikos ligų sąrašo. Ši patirtis turėjo įtakos vyresnės LGBT+ kartos gyvenimo kokybei, fizinei ir psichologinei sveikatai. Sociologai pabrėžia, kad nors požiūris į šią bendruomenę per pastaruosius dešimtmečius stipriai pasikeitė, tačiau vyresnio amžiaus žmonės neretai vis dar turi slėpti savo seksualinę orientaciją.

Pastebima, kad homofobijos ir diskriminacijos apraiškos ypač gajos sveikatos priežiūros sistemoje. „SAGE“ ir „Center for American progress“ 2020 metų duomenimis, LGBT+ bendruomenei priklausančių asmenų Jungtinėse Amerikos Valstijose apytiksliai buvo virš 2,7 mln., tačiau tikslų skaičių nustatyti sunku dėl vyresnės kartos baimės patirti stigmą ir diskriminaciją. Tai taip pat lemia nenorą kreiptis į teisines, sveikatos priežiūros ar kitas visuomenines institucijas, kas daro tiesioginę įtaką gyvenimo kokybei, psichologinei bei fizinei būklei.

Primename, jog seksualinė orientacija ir lytinė tapatybė neturi jokios sąsajos su amžiumi. Tai nėra tik „fazė“, iš kurios išaugama, todėl LGBT+ bendruomenės patiriamiems iššūkiams turėtų būti skiriamas itin didelis dėmesys. Pagalba reikalinga tiek jauniems, tiek ir vyresnio amžiaus žmonėms, kurie dėl vyraujančios stigmos negalėjo būti savimi ir patyrė žeminantį, žmogaus teises pažeidžiantį bei diskriminuojantį elgesį.

Naujesnė Senesni