LMA prezidiume – nė vienos moters, bet LMA prezidentas seksizmo ir nelygybės nemato

Socialiniuose tinkluose skrieja kritika Lietuvos mokslų akademijai (LMA), paskelbusiai, kad į pirmąjį posėdį susirinko ir darbą pradėjo naujos sudėties prezidiumas. Pasipiktinimą kelia tai, kad prezidiume nėra nė vienos moters.

Prezidiume – nė vienos moters | LMA nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Skelbiama, kad LMA prezidiumą sudaro akademikai Jūras Banys, Zenonas Dabkevičius, Vytautas Nekrošius, Leonas Valkūnas, Limas Kupčinskas, Vidmantas Stanys, Gintautas Dzemyda, Rimvydas Petrauskas ir Raimundas Šiaučiūnas.

„Ėjo gūdūs 2022ieji, kai pasaulyje į kosmosą skraidė teslos, kosminis turizmas nebeatrodė fantastika, o Lietuvos mokslų akademijos vadovybėje vis dar nebuvo nei vienos moters mokslininkės", - socialiniame tinkle „Facebook" rašė Indrė Vareikytė. 

„Bent viena įstaiga vadovybę atsirenka pagal protą ir gebėjimus, o ne pagal kitus kažkokius ten lyčių lygybės principus", – ironizavo Nerija Putinaitė.

Lygių galimybių plėtros centras „Facebook" pranešime teigė: „Matome puikų šimtaprocentinės vyrų kvotos taikymo pavyzdį. O ko nematome?
 
Ne tik moterų, bet ir visų kliūčių, su kuriomis jos susiduria. Pykčio arba beviltiškumo jausmo, kai tavo darbas, tavo idėjos nematomos, nuvertinamos, nusavinamos. Žinome, ką reiškia susidūrimas su stiklinėmis ar net cementinėmis lubomis.

Miela Lietuvos mokslų akademija, devyni vyrai yra rimtas signalas, kad neatlikti namų darbai užtikrinant lygias galimybes moterims realizuoti savo potencialą moksle. Kada juos atliksite?

LMA prezidentas J. Banys portalui lrt.lt teigė, kad dėl prezidiumo sudėties neįžvelgia nei lyčių nelygybės, nei seksizmo. Be to, jis patikino siekiantis, kad akademijoje būtų daugiau moterų.

J. Banys aiškinosi, kad prezidiumo sudėtį sudarant skyrių pirmininkams ar pirmininkėms, skyriai išrinko vyrus. Esą taip apsisprendė patys skyriai, todėl taip ir įvyko.

J. Banys patikino, kad nėra atsižvelgiama nei į lytį, nei į rasę, nei į seksualinę orientaciją, o paisoma tik mokslinės veiklos rodiklio.

Tuo metu Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorė Natalija Arlauskaitė situaciją apibūdino archajiška bei aiškino, kad kuo aukštesnė hierarchija, tuo moterų mažiau – tokia yra tendencija Lietuvoje.


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni