LGBTQ+ aktyvistė atkirto R. Karbauskiui, karo Ukrainoje metu raginančiam pamiršti partnerystę

„Už tradicinę šeimą“ tariamai kovojantis, o išties prieš LGBTQ+ bendruomenės lygias teises nuolat pasisakantis „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad jam sunku suvokti, kodėl vykstant Rusijos karui Ukrainoje Seime ir toliau kalbama tokiomis žmogaus teisių temomis kaip tos pačios lyties asmenų partnerystė ar Stambulo konvencija. Tačiau LGBTQ+ aktyvistė Simona Padegimaitė tokį požiūrį itin kritikuoja bei teigia, kad kare kovoja ir LGBTQ+ asmenys, jų yra ir tarp pabėgėlių, tad lygias teises užtikrinti būtina.

Simona Padegimaitė ir R. Karbauskis | Asmeninio archyvo ir Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Seimas šią pavasario sesiją ketina svarstyti Partnerystės įstatymo projektą. Tai sukėlė R. Karbauskio pasipiktinimą.

Buvęs Seimo narys teigia, kad neva dėl karo Ukrainoje negalima svarstyti partnerystės, nes esą tai sukelia priešpriešą visuomenėje.


„Šiandien sunku suvokti, kas yra galvose tų Seimo narių, kurie mano, kad partnerystės įstatymas, Stambulo konvencija ar narkotikų įteisinimą Lietuvoje reglamentuojantys įstatymai turi atsidurti Seimo darbotvarkėje dabar, kada reikia galvoti apie sprendimus, kurie didintų Lietuvos žmonių saugumą, vienybę, visapusišką valstybės atsparumą, augintų jos ekonomines galimybes ir pajėgumus“, – pareiškė politikas.

Anot LGBTQ+ teisių aktyvistės Simonos Padegimaitės, tokie R. Karbauskio pasisakymai kertasi su pamatinėmis lygybės vertybėmis.

Anot jos, politikas skatina pamiršti „viską kitą, nesvarstyti dalykų, nesusijusių su karu (na nebent gal jei svarstytų tai, kas atitinka jų tradicines diskriminacines vertybes). O ką jie kalbės po karo? O gi kad niekam tai nerūpi, gi va tada nerūpėjo.

S. Padegimaitė ragino prisiminti tai, kad ukrainiečių gretose kovoja ir LGBTQ+ asmenys, be to, dalis LGBTQ+ bendruomenės narių atvyko į Lietuvą prašydami prieglobsčio bėgdami nuo karo.


„Jei padeda, kovoja, jei prieš karą visi lygūs, kodėl tie patys žmonės netūrėtų būti lygūs ir kasdieniame gyvenime? <...> jei kiltų karas Lietuvoje, LGBTQ+ kariškiai, gydytojai būtų taip pat nereikalingi kaip juos bando padaryti nereikšmingais dabar. Lietuva pažengusi toliau už Ukrainą kalbant apie žmogaus teises, tačiau tai nereiškia, kad mūsų šalyje viskas gerai. <...> Kenkiant saviems, kare tikrai pergalė nepasiekiama“, – įsitikinusi ji.

Jarmo.net primena, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, vedama R. Karbauskio, praėjusiais metais pašalino iš einamų pareigų tuometinį partijos narį Tomą Tomiliną, palaikiusį tos pačios lyties asmenų partnerystę. Be to, „valstiečiai“ išreiškė paramą ir didžiojo šeimų gynimo maršo iniciatyvai, dėl kurios praėjusių metų gegužę surengta akcija, raginanti nepritarti LGBTQ+ teisėms ir Stambulo konvencijai.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni