Putino politinė homofobija nėra atsitiktinė

Putino homofobija nėra atsitiktinė – tai politinis ginklas, specialiai siekiantis atitolinti visuomenę nuo liberalių Vakarų. Apmaudu, kad daug kas Lietuvoje skleidžia lygiai tokią pat šlykščią propagandą tokiu būdu padedant Rusijai ginkluotis. Bet gi patys nenorime to įsisąmoninti. Nenorim pyktis ir paliekam kiekvienam turėti „savo nuomonę“, kol manęs tai neliečia, ar ne?

Vladimiras Putinas | pixabay.com


Romas Zabarauskas

Kino režisierius

Svarbiausias prioritetas – nesipykti. Net dabar jei suvesite feisbuko paieškoje „Šličytės“, rasite daugiau homofobiją palaikančių įrašų, o ne kritiškų. Šiuolaikiški žmonės nejaučia pareigos palaikyti LGBTQ+ bendruomenės – kam čia, maždaug, veltis. Nors, atrodo, jei gyvename demokratijoje, tai „veltis“ dėl piliečių lygybės būtų teisinga? Kviečiu susimąstyti. 

Kaip rašo Pietų Afrikos žurnalistas Mark Gevisser knygoje „The Pink Line“: „<...> antropologas Tom Boellstorff sukūrė terminą „politinė homofobija“ aprašydamas tai, kaip „vyrų aistra vyrams vis dažniau gali būti pateikiama kaip grėsmė tradiciniam vyriškumui, ir todėl – pačiai tautai.“ <...> Būtent taip Vladimiras Putinas Rusijoje ir Afrikos lyderiai kaip Ugandos Oweri Museveni ir Malavio Bingu wa Mutharika naudoja politinę homofobiją dvidešimt pirmame amžiuje. <...> valdžiai palanki Rusijos žiniasklaida 2013 m. bandė apšmeižti Ukrainos boksininką, tapusį politiku, Vitali Klitschko.

Visais šiais atvejais kaltinimai homoseksualumu veikė dvigubai. Visų pirma, homoseksualumas buvo ne tik amoralus, bet ir nelegalus, tad galėjo būti naudojamas paniekinti priešus ir burti palaikytojus. Be to, ypač turint omeny, kad žinios apie tai ateidavo iš Vakarų, tai buvo galingas būdas pateikti liberalios, globalizuotos, suprekintos kultūros grėsmę nepriklausomybei“.

Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni