Morgana Danielė rėžė Petrui Gražuliui: užtenka stikliuko alkoholio ir prasiveržia smurtas

Antradienį Seimas galutinai apsisprendė dėl Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo pataisų.

Morgana Danielė | Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Parlamentarai nusprendė neįtraukti į įstatymą smurto lyties pagrindu sąvokos, bet jame numatė apsaugos orderį. Už įstatymo pakeitimus balsavo 99 Seimo nariai, prieš – 2, o susilaikė 17. 

Naują įstatymo redakciją parengė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Pataisomis įtvirtintas apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis, kuris įpareigotų smurtautoją laikinai išsikelti iš gyvenamosios vietos, nesilankyti pas auką ir t.t.

Kadangi net 8 atvejais iš 10 smurtą artimoje aplinkoje patiria moterys, Seimo Žmogaus teisių komitetas pataisose taip pat numatė smurto lyties pagrindu sąvoką, bet jai pritarta nebuvo.

„Darbietis“ M. Puidokas šią sąvoką Seimo posėdyje pavadino trojos arkliu ir džiaugėsi, kad įstatyme nenumačius smurto lyties pagrindu sąvokos tariamai išvengta Stambulo konvencijos nuostatų. 

„Laisvietė“ Ieva Pakarklytė apgailestavo dėl tokio sprendimo. „Liūdna šiandien kalbėti. Tai, kad Lietuvoje mes turime didžiulę toleranciją smurto kultūrai, parodė šiandienos plojimai po to, kai buvo eilinį kartą ignoruojama, kad taip, smurtas lyties pagrindu yra Lietuvoje didžiulė problema ir didžioji dalis aukų yra moterys“, – sakė I. Pakarklytė ir pabrėžė, kad mūsų šalyje vis dar gajūs žalingi lyčių stereotipai. 

Ieva Pakarklytė | Seimo kanceliarijos/O. Posaškovos nuotr.


Anot jos, atlikti tyrimai parodo, kad smurtas normalizuojamas nuo pat mažens – tą rodo įsišakniję įsitikinimai, kad yra visiškai normalu, kai, pavyzdžiui, berniukai tampo mergaitėms už plaukų ir pan. 

„Tai vėliau išauga į didesnes problemas tie žalingi lyčių stereotipai“, – kalbėjo I. Pakarklytė.

Tuo metu Petras Gražulis kreipėsi į Laisvės frakcijos atstovę Seime Morganą Danielę ir klausė, ar ši žino, jog smurtą lemia ne lytis, o vartojami narkotikai, alkoholis. Pasak politiko, tai parodo ir policijos rengiamos įvykių suvestinės. Anot P. Gražulio, smurtas negali būti artimoje ar tolimoje aplinkoje, nes esą galima prieiti prie absurdo, kad smurtas bus numatytas ir kosmose. 

„Kaip ten sakoma: išprievartavo, nes gėrė ir rangėsi“, – taip į P. Gražulio replikas sureagavo M. Danielė prisimindama atvejį, kai policijos pareigūnas viešoje erdvėje komenduodamas merginos išprievartavimo klube atvejį pareiškė, kad „mažiau lakt ir raitytis“ reikia. 

M. Danielė akcentavo, kad nepripažįstant smurto lyties pagrindu stereotipai ir toliau yra neliečiami. „Mes ne tik apie gėrimą ir rangymąsi kalbėsime, bet ir apie trumpus sijonus kalbėsime ir apie visas kitas situacijas, kada moteris yra neva pati kalta, nes prieš ją buvo panaudotas seksualinis smurtas. Tokių situacijų yra daugiau, jau šiandien (jos) buvo paminėtos, kad neva muša, nes myli. Į darbą seka, persekioja, kontroliuoja sijono ilgį? Nes „normalus“ vyras pavyduliauja. Finansus atima? Nes vyras šeimos galva. Daugybę šitų dalykų mes matome, bet kaip parodė balsavimas ir plojimai, tiesa, gėdingi plojimai, mes net negalime pripažinti, kad smurto prieš moteris lyties pagrindu yra tiek daug ir tiek mūsų kasdienybėje, kad taip įsirašė į mūsų smegenis, kad, kaip sako Petras Gražulis, užtenka stikliuko alkoholio ir prasiveržia visas šis smurtas fizine forma“, – sakė politikė.

Lietuvos žmogaus teisių centras išplatintame pranešime informavo kartu su kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis prieš balsavimą išsiuntę laišką Seimo nariams.

„Daugiau nei dešimties metų praktika parodė, kad atėjo laikas įstatymo pataisoms. Šiandien svarbu įtvirtinti naują institutą – smurto artimoje aplinkoje orderį, kuris padėtų atitraukti smurtautoją nuo nukentėjusio asmens bei suteiktų galimybę policijai kokybiškai, smurtautojui nedarant poveikio nukentėjusiajam, tirti nusikaltimą ir rinkti įrodymus.

Tačiau lygiai svarbu ne tik efektyviau tirti smurto artimoje aplinkoje atvejus, bet ir efektyviai kovoti su smurtu artimoje aplinkoje. Kaip rodo pasaulio ir Lietuvos patirtis, priemonės, skirtos kovoti su alkoholizmu ar priklausomybėmis, smurto prieš moteris nemažina“, – rašoma žmogaus teisių aktyvistų laiške

Jame akcentuojama, kad Lietuva yra pajėgi pripažinti, kad smurtas prieš moteris – ypač paplitęs, ir imtis specifinių priemonių, kurios tokį smurtą mažintų. Esą tokia kova prasideda nuo smurto lyties pagrindu sąvokos įtraukimo į įstatymą.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni