Ukrainiečių vaikinų pora tikėjo vakarietiška šalies ateitimi. Tuomet Putinas pradėjo karą

Homoseksualių ukrainiečių pora prieš Maskvos pradėtą invaziją į Ukrainą išvyko į Prancūziją atostogų. Dabar ši Europos Sąjungos šalis tapo jų naujausiais namais, rašo LGBTQ+ naujienų portalas pinknews.co.uk

Jurijus (kairėje) ir Nazaras (dešinėje) dabar laiką leidžia Paryžiuje. Šis miestas tapo jų naujaisiais namais | Nuotraukos šaltinis: pinknews.co.uk


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Nazaras (32 m.) ir Jurijus (26 m.) trumpų atostogų į Prancūziją atvyko vasario 11-ąją. Apsistoję pas draugą, gyvenantį Paryžiuje, jie galiausiai išgirdo siaubingą žinią – vasario 24-ąją Rusija pradėjo plačią invaziją į Ukrainą.

Vaikinai žinojo, kad įtampa Rusijos ir Ukrainos pasienyje auga, tačiau ukrainiečiai iki paskutinės akimirkos nesitikėjo, jog karas įvyks žaibiškai. Vilčiai, jog kariniai veiksmai neprasidės, nebuvo lemta išsipildyti. Pora sužinojo, kad jų gimtoji šalis – vieta, kurioje jie kūrė bendrą gyvenimą – staigiai atsidūrė karo ugnyje, siaubiančioje ir niokojančioje ištisus gyvenamuosius Ukrainos miestų rajonus.

„Tai tarsi siaubo filmas. Matau vaizdus iš vietų, kurios yra sunaikintos, ir vis dar negaliu tuo patikėti“, – portalui pinknews.co.uk pasakojo Nazaras.

Vos per naktį pora prarado ir namus, ir saugumo jausmą. Dabar vaikinai atskirti nuo savo draugų ir šeimos narių, kurie priversti gyventi karo zonoje. Nazaras šiuo metu net nežino, ar dar gyvi jo tėvai.

„Aš su savo tėvais nesusisiekiu jau daugiau nei tris dienas, nes ten, kur jie gyvena, nebėra interneto, elektros ir dujų“, – kalbėjo Nazaras.

Ukrainietis ne tik baiminasi dėl jų saugumo, tačiau nerimauja, jog jo tėvai gali būti paveikti Rusijos propagandos.

„Paskutinį kartą, kai kalbėjausi su jais telefonu, jie man pasakė, kad ne rusai žudo žmones, o esą ukrainiečiai nusitaikė į civilius. Tiesiog neįtikėtina, kad jie apsupti Rusijos kariuomenės ugnies vis dar tikėjo Rusijos propaganda. Man tai yra tikra tragedija. Aš negalėjau tuo patikėti“, – teigė Nazaras.

Tai buvo paskutinis kartas, kai ukrainietis kalbėjo su artimaisiais. „Tuomet jie dingo. Nežinau, ar jie gyvi, ar ne, o gal tiesiog slepiasi rūsyje, kuriame nėra ryšio“, – kalbėjo Nazaras.

Jis atvirai pasakojo, kad susidūrė su kaltės jausmu, jog kartu su vaikinu nėra Ukrainoje ir negali padėti Ukrainos kariuomenei, kovojančiai su agresoriumi.

„Galvojome, kad turėjome pasilikti. Tačiau visi Ukrainoje likę draugai, su kuriais apie tai diskutavome, sakė, kad neturėtume jaustis kalti, juk neturime karinės patirties“, – dėstė Nazaras.

Vaikinų gyvenimas nebuvo lengvas ir iki Rusijos invazijos. Kartu pora jau 6-erius metus, tačiau šeimos nariai nebuvo palenkinti tuo, jog jie homoseksualūs. Nazaras pasakojo, kad kartą iš sesers išgirdo grasinimą, jog ši jį nušaus, jeigu vaikinas „neatsivers“ į heteroseksualumą.

Kita vertus, nors ir tuomet susidūrė su homofobiškomis nuostatomis, jie tikėjo, kad LGBTQ+ žmonių Ukrainoje laukia gerėjanti padėtis. Vaikinai svarstė išvykti iš šalies, tačiau matydami per dešimtmetį gerėjančią LGBTQ+ asmenų padėtį jie liko ir statė savo ateitį. Jaunosios ukrainiečių kartos požiūris, sakė jie, tapo kur kas progresyvesnis.

Tačiau Maskvos sprendimas pradėti karinius veiksmus LGBTQ+ teises gali išbraukti iš Ukrainos gyvenimo. Jurijus ir Nazaras sako, kad Rusija, kurioje LGBTQ+ asmenys susiduria su represijomis ir prieš juos nukreiptais įstatymais, užėmusi Ukrainą įvestų šalyje anti-LGBTQ+ politiką. Tad jeigu Rusija okupuos Ukrainą, joje neliks vietos LGBTQ+ asmenų lygybei. Ukrainos ir kitų užsienio žvalgybų duomenimis, Rusija sieks Ukrainoje paskelbti marionetinę Vyriausybę. Prorusiškos valdžios galimybė įsitvirtinti šalyje porai kelia siaubą. Vaikinų teigimu, to ukrainiečiai jokiu būdu neleis: jie aršiai kovoja ir įnirtingai priešinasi Vladimiro Putino kėslams. Bet jeigu kovotojams nepavyks ir Ukraina bus užimta, Nazaras ir Jurijus greičiausiai niekada negrįš į Ukrainą.

„Net ir menkiausia prorusiškos Vyriausybės galimybė yra tokia žiauri, tokia siaubinga, kad aš nelikčiau Ukrainoje, valdomoje prorusiškos Vyriausybės. Žinau apie žiaurumus Čečėnijoje, žinau apie Rusijos požiūrį į LGBTQ+ žmones“, – sakė Nazaras.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni