Krepšininkas Karolis G. vėl bus teisiamas dėl neapykantos prieš gėjus kurstymo: išteisinamasis nuosprendis – panaikintas

Šiaulių apygardos teismas vasarį panaikino nuosprendį, kuriuo už neapykantos kurstymą prieš homoseksualius asmenis buvo išteisintas 29 metų profesionalus krepšininkas Karolis G. Byla pirmos instancijos teisme kovo 30-ąją atversta iš naujo, kitas posėdis numatomas balandį. 

Asociatyvi Mira Kireeva/Unsplash nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kaip praneša „Lietuvos rytasׅ“, iš krepšininko „Facebook“ paskyros buvo parašytas LGBTQ+ asmenis užgavęs komentaras: „invalidai fuuj sudeginti juosׅ“. Sportininkas gynėsi, kad nors komentaras parašytas tikrai iš jo socialinio tinklo paskyros, tačiau neva jį sukūrė ir publikavo nežinia kas. Taigi, dėl to praėjusių metų lapkritį Šiaulių apylinkės teismo Kelmės rūmų teisėjas jaunuolį išteisino kaip asmenį, kuris esą nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo požymių.

Išteisindamas kaltinamąjį, Šiaulių apylinkės teismas nurodė, kad po įvykio jau praėjus 7-eriems metams esą neįmanoma nustatyti, kur krepšininkas buvo komentaro parašymo metu, ar naudojosi kokiais nors įrenginiais.

Tačiau išteisinamąjį nuosprendį apskundęs valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras dėstė, kad nuosprendyje išvardytos aplinkybės esą neatitinka faktinių bylos aplinkybių. Anot jo, krepšininko veiksmai turi būti tinkamai įvertinti.

Apeliaciniame skunde prokuroras Vytautas Budris nurodė, kad Karolis G. išteisintas nepagrįstai. Anot jo, kaltinamasis ikiteisminio tyrimo metu ir teisminio nagrinėjimo metu savo kaltės nepripažino, aiškino, jog jis nerašė komentaro iš savo asmeninės paskyros. Anot prokuroro, teismas toleruoja diskriminaciją. Prokuroro nuomone, su tokiomis teismo išvadomis sutikti negalima, kadangi Karolio G. viešai paskelbtas komentaras, remiantis specialisto išvada, yra niekinantis homoseksualius asmenis ir skatinantis neapykantą jiems.

Prokuroras prašė priimti naują nuosprendį, kuriuo kaltinamasis būtų pripažintas kaltu ir jam skirta 2,52 tūkst. eurų (60 MGL) baudą.

Panaikinti Šiaulių apylinkės teismo Kelmės rūmų nuosprendį prašė ir nukentėjusysis Pijus Beizaras, kuris teigė, kad jam buvo sudaryta galimybė dalyvauti vos viename teismo nuosprendyje, o į kitus vaikinas esą net nebuvo kviečiamas, taigi, jo manymu, teismas pamynė teisę tinkamai dalyvauti procese ir išdėstyti savo poziciją. P. Beizaras dėstė, kad apie Karolio G. išteisinimą jis iš pradžių sužinojo iš žurnalistų, o nuosprendžio kopiją po jo prašymo gavo ne iš karto, o gerokai užtrukus.

Įdomu tai, kad išteisinamąjį nuosprendį skundė net ir krepšininko advokatas Simas Šuminas, kuris skunde pažymėjo, kad esą teismo motyvai leidžia padaryti išvadas, kad jo ginamasis padarė jam inkriminuojamą nusikaltimą. Advokatas prašė pakeisti išteisinimo motyvus.

Panaikinus Šiaulių apylinkės teismo nuosprendį, byla buvo perduota kitam teisėjui, taigi, profesionalus krepšininkas vėl sėdo į teisiamųjų suolą.

Komentaras, pridaręs vyriškiui nemalonumų, parašytas po to, kai 2014 metais P. Beizaras įkėlė nuotrauką, kurioje jis matyti besibučiuojantis su kitu vaikinu.

Apie 900 komentarų susilaukusi nuotrauka išplito internete, po ja ėmė komentuoti priešiškai nusiteikę asmenys. P. Beizaras kartu su Lietuvos gėjų lyga kreipėsi į teisėsaugą, tiesa, ši tyrimo nepradėjo.

Toks pareigūnų elgesys buvo apskųstas Europos žmogaus teisių teismui (EŽTT), kuris 2020 metų sausį konstatavo, kad teisėsauga pažeidė P. Beizaro ir jo vaikino teisę į veiksmingą teisinę gynybą.

Lietuvoje po paskelbto EŽTT sprendimo buvo nuspręsta pradėti ikiteisminį tyrimą. Iš viso atsakomybėn internautai patraukti dėl 30-ties aršiausių komentarų. Vienas jų – iš profesionalaus krepšininko paskyros.

Planuojama, kad kitas teismo posėdis įvyks balandžio 11-ąją.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni