Vengrijoje paskelbtas referendumas prieš LGBTQ+ laikomas neįvykusiu

Su Europos Sąjunga (ES) nuolat konfrontuojantis ir glaudžius ryšius su Kremliaus režimu palaikantis Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas sekmadienį vykusiuose rinkimuose pasiekė triuškinančią pergalę prieš savo varžovą Peterį Mark-Zay, kuris buvo žadėjęs laimėjimo atveju užtikrinti demokratijos principus, žiniasklaidos laisvę, LGBTQ+ bendruomenės teises. Tiesa, anti-LGBTQ+ politiką Vengrijoje įtvirtinti mėginantis autokratinis jos lyderis V. Orbanas negali pasigirti sėkme tą pačią dieną vykusiame referendume dėl LGBTQ+ klausimų.

V. Orbanui svarbus referendumas laikomas neįvykusiu | Jarmo.net koliažas (Gergely Besenyel?AFp/GettyImages ir budapestbeacon.com nuotr.)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kovotoju prieš tariamą „LGBT ideologiją“ pasiskelbusio V. Orbano iniciatyva 2021 metais buvo priimtas LGBTQ+ teises varžantis įstatymas, kuris įvedė taip vadinamą „gėjų propagandos“ draudimą, analogišką Rusijoje priimtam įstatymui. Draudime homoseksualumas neteisingai tapatinamas su pedofilija. Vis įžūliau pasireiškiantis mėginimas riboti LGBTQ+ asmenų teises užtraukė Briuselio rūstybę, įstatymą taip pat bendru laišku pasmerkė nemaža dalis ES šalių lyderių. Tiesa, tarp jų Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos nebuvo. „Ne laiškais sprendžiamos problemos“, – taip tąkart situaciją komentavo G. Nausėda, palaikęs Lietuvoje praėjusiais metais skambiai besireiškusius šeimų maršo šalininkus.

V. Orbanas, rinkimų dieną taip pat skelbdamas ir referendumą dėl LGBTQ+, mėgino užsitikrinti rinkėjų paramą ir parodyti, kad neva LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumo menkinimą vengrai palaiko. Nepavyko. 

Referendume buvo klausiama, kaip vengrai vertina tai, jog žiniasklaidoje ar mokyklose be tėvų sutikimo nepilnamečiams būtų pateikta informacija apie LGBTQ+ turinį, lyties keitimo procedūras ir pan. Referendumo klausimai buvo suformuluoti taip, jog rinkėjams būtų pasiųsta žinia, kad esą kalbėjimasis su vaikais apie homoseksualumą ar lyties keitimą skatina polinį į homoseksualumą ar translytiškumą. 

„Bloomberg“ pirmadienį paskelbė, kad Vengrijos premjero nacionalinis referendumas dėl LGBTQ+ teisių, kurių pažeidimus jis laiko itin svarbiais kovojant su ES, nesurinko pakankamai balsų, todėl yra laikomas neįvykusiu.

Referendume, sutapusiame su rinkimais į Nacionalinę asamblėją, balsavo mažiau nei pusė balsavimo teisių turinčių rinkėjų, nors net 90 proc. balsavusiųjų palaikė V. Orbano retoriką, jog LGBTQ+ asmenų matomumas turėtų būti pažabotas.

V. Orbano mėginimas referendumo rezultatais pateisinti susidorojimą su LGBTQ+ teisėmis pačioje Vengrijoje buvo plačiai vertinamas kaip būdas padidinti rinkėjų aktyvumą visuotiniuose rinkimuose, jog jis pasiektų pergalę.

„Kampanija prieš LGBT iš esmės galėtų suteikti dar vieną svarią priežastį „Fidesz“ elektoratui balsuoti už dabartinę Vyriausybę ir taip paremti jos įsitikinimus“, – „Reuters“ komentavo tyrimų centro „Politic Solutions“ direktorius Andras Biro-Nagy.

V. Orbanas premjero pareigas nuo 2010 metų iš eilės eina jau 12 metų. Kiti rinkimai numatomi 2026 metais. Politikas vos atėjęs į valdžią ėmėsi teismų, žiniasklaidos ir švietimo kontrolės, rašo CNN. Jis paskatino parlamentą priimti teisės aktus, kurie nukreipti prieš migrantus ir LGBTQ+ bendruomenę. 

Be to, kritikuojama ir V. Orbano laikysena Rusijos karo prieš Ukrainą akivaizdoje. Vengrijos premjeras neleido, kad per jo šalies teritoriją būtų gabenama karinė pagalba Ukrainos kariams bei pareiškė toliau sieksiantis bendradarbiauti su V. Putinu. 

BBC praneša, kad Vengrijoje jau suskaičiuoti 98 proc. rinkimuose dalyvavusių vengrų balsai ir preliminarūs rezultatai rodo, kad V. Orbano vadovaujama kraštutinių dešiniųjų partija „Fidesz“ surinko 53,1 proc. balsų, o jo varžovo P. Marki-Zay vedamas 6 opozicinių partijų aljansas – 35 proc. Iš viso į Vengrijos Nacionalinę asamblėją renkami 199 parlamentarai.

Papildyta 2022-04-04 d. 11:37 Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė įsitikinusi, kad net ir neįvykus referendumui, kuriuo siekta užsitikrinti paramą pažeidžiant LGBTQ+ asmenų lygybę, atsipalaiduoti – nevalia.

Jūratė Juškaitė | Dž.G.Barysaitės/Seimo kanceliarijos nuotr.

„Žmogaus teisių aktyvistų (taip, tokių Vengrijoje dar yra, nors dirbti ir labai sunku) ir blaivios visuomenės dalies dėka, raginusios gadinti biuletenius, referendumas neįvyko. Ar tai sustabdys Orbaną nuo tolimesnio LGBT+ bendruomenės persekiojimo? Vargiai. Kol gąsdinimas LGBT+ bendruomene vis dar sujudina pamatines baimes, o žmonių vaizduotė leidžiasi suviliojama tokiomis idėjomis „kaip lyties keitimo rinkodara", tol saugiai jaustis negalime visi“, – teigia J. Juškaitė

LGBTQ+ teisių organizacijos TJA pirmininkas Artūras Rudomanskis teigia, kad Vengrijos pavyzdys rodo, kokia trapi gali būti šalių demokratija net ir ES viduje. 

Artūras Rudomanskis | Seimo kanceliarijos nuotr.


„Vengrijos parlamento rinkimai – tai akivaizdus pavyzdys, kad jokia valstybė nėra saugi ir lengvai išslysta iš demokratinio kelio, jei stokoja laisvos žiniasklaidos. O tuomet, kai tik buvimas valdžioje ar pataikavimas jai tampa egzistenciniu garantu, pradedama traiškyti opozicija, ieškomi atpirkimo ožiai, galiausiai prieinama prie to, ką šiandien galima matyti kylant iš Putino valdomos Rusijos. Žinoma tik įvertinant paveiktos šalies dydį ir jos galimybes. Labai gaila, kad Vengrijos žmonės rinkdami Putino draugą Orbaną to dar nepastebėjo ir neįvertino jo rinkimuose.

Vengrijos parlamento rinkimų aktyvumas siekė 68,69 proc., o Orbanas užsitikrino 2/3 vietų šalies parlamente ir reiškia, pradės savo premjeravimo 13-uosius metus. Labai liūdna. Ištvermės ir solidarumo opozicijai“, – linkėjo A. Rudomanskis.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni