Bijoma, kad Putino meiluže pravardžiuojamo Orbano pergalė Vengrijoje smogs demokratijai

Kraštutinių dešiniųjų partijos „Fidesz“ pirmininkas ir ilgametis Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas skelbia švenčiantis pergalę po sekmadienį Vengrijoje įvykusių rinkimų. 

Viktoras Orbanas | depositphotos.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Orbanas neseniai pasakė trumpą kalbą apie tai, kaip „Fidesz“ pergalė „tokia didelė, kad gali matyti ją iš mėnulio ir juolab iš Briuselio”, – teigia Europos Parlamente dirbantis Giedrius Alasevičius, savo poziciją sekmadienio vakarą išreiškęs „Facebook“ paskyroje.

Anot jo, dalis vengrų po rinkimų rezultatų skelbiasi paliekantys šalį, nes šie rinkimai daugeliui buvo paskutinė viltis, kad galbūt laimės V. Orbano priešininkas, deklaruojantis paramą vakarų vertybėms ir pažadėjęs Ukrainai pagalbą.

„Kaip jau galite ir patys įsitikinti, kai rinkimai vykstą tą pačią dieną, kaip pasklinda Bučos (Ukrainos miesto, kuriame rusų kariai išžudė šimtus civilių gyventojų, - jarmo.net) nusikaltimų vertinimai, ar Europoje šį tūkstantmetį iš vis buvo rinkimai, kur valdančioji partija ciniškiau atrodytų?“ – retoriškai klausia G. Alasevičius.

Vengrija pažymi, kad nors karą smerkia, tačiau laikosi neutralios pozicijos, o V. Orbanas net buvo pareiškęs besitikintis ir toliau ateityje bendradarbiauti su Rusija. Vengrijos kraštutinių dešiniųjų veiksmai ES institucijose sulaukia kritikos ir dėl anti-imigracinės politikos, LGBTQ+ teisių pažeidimų, žiniasklaidos laisvės varžymo.

Putino meilužio etiketė

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius sekmadienį paskelbtame pareiškime V. Orbaną pavadino Putino meilužiu ir priminė jo homofobiškas nuodėmes.

„Praėjusią vasarą šitas veikėjas prastūmė „homoseksualumo propagandą“ draudžiančius įstatymus, kuriuos šiandien gudriai kartu su parlamento rinkimais teikia referendumui. Kai buvo laikas, Gitanas Nausėda kartu su Europos lyderiais nepasirašė bendro laiško, smerkiančio Orbano homofobiją“, – pažymėjo T. V. Raskevičius.

Seimo narys akcentavo, kad V. Orbanas elgiasi palankiai Kremliaus rėžimui, kuris vykdo barbarišką karą prieš taikius Ukrainos gyventojus.

„Šiandien Orbanas neleidžia tiekti ginklų Ukrainai per Vengrijos teritoriją ir boikotuoja sankcijas krauju paplūdusioms rusiškoms dujoms ir naftai Europos Sąjungos lygmeniu“, – teigė buvęs LGBTQ+ teisių aktyvistas, dabartinis parlamentaras T. V. Raskevičius.

Su V. Orbanu rinkimuose besivaržantis Peteris Mark-Zay, vadovaujantis opozicinei koalicijai, teigia, kad jeigu būtų išrinktas premjeru, kaip mat imtųsi santykių su vakarų šalimis gerinimo ir užtikrintų paramą Ukrainoje.

Dalyvavo apie 70 proc. rinkėjų

Kaip skelbia „Euronews“, Vengrijoje balsavimas oficialiai baigėsi 19 val. Vidurio Europos laiku, tačiau kai kuriose vietose balsadėžės buvo atidarytos ir po šio laiko, kad eilėje laukę žmonės spėtų atiduoti savo balsą.

Preliminariais duomenimis, skelbiamais AFP, Vengrijos parlamento rinkimuose dalyvavo apie 70 proc. rinkėjų.

„Politico“ skaičiuoja, kad kol kas su 54,6 proc. rinkėjų balsų pirmauja „Fidesz“ partija, jos varžovės kišenėje – 33,5 proc. rinkėjų balsų.

Pagal šiuos duomenis, „Fidesz“ Nacionalinėje asamblėjoje turėtų užimti 134 vietas. Iš viso renkami 199 deputatai Vengrijos parlamente, iš kurių pergalę vienmandatėse apygardose turi pasiekti 106 politikai, o 93 parlamentarai renkami pagal partijos sąrašą.

Nuolat sulaukia kritikos
 
Jarmo.net primena, kad V. Orbanas premjero pareigas pirmąkart praėjo eiti 1998-2002 metais, o į valdžią sugrįžo 2010 metais ir iki šiol laikosi įsikibęs ministro pirmininko posto.

V. Orbano kritikai nuolat pažymi, kad šis politikas itin nesutaria su ES institucijomis, ypač – Europos Komisija (EK), kuri Vengrijos Vyriausybę nuolat kritikuoja dėl anti-imigracinės policijos, teisinės valstybės principų pažeidimų, ribojamų LGBTQ+ bendruomenės teisių.

Kai praėjusiais metais EK sukritikavo Vengrijoje priimtą „gėjų propagandą“ draudžiantį įstatymą ir apkaltino šalį diegiant diskriminaciją prieš LGBTQ+ asmenis, V. Orbanas Europos lyderius išvadino „kolonistais“

Briuselis grasina Vengrijai sustabdyti ES fondų lėšas, jeigu Vengrija ir toliau tols nuo ES vertybių ir demokratinių principų.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni