Lietuvos psichologų sąjungos prezidentei – kaltinimai dėl reikalavimo iš „Baltic Pride“ pašalinti organizaciją: priekaištauja ir dėl homofobijos tarp sąjungai priklausančių psichologų

Trečiadienį Lietuvos psichologų sąjungos (LPS) prezidentė Aina Adomaitytė sąjungos nariams įteikė raštą, kuriame reikalaujama iki birželio 2-osios iš „Facebook“ paskyros bei renginio, kviečiančio į „Baltic Pride“, pašalinti LPS vardą, nes priešingu atveju „bus imtasi teisinių priemonių“, informavo organizacijos valdybos narys Jokūbas Gužas. 

Asociatyvi freepik.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net


Portalui jarmo.net susisiekus su A. Adomaityte ji tikino šiuo metu dalyvaujanti generalinėje asamblėjoje, todėl į klausimus galėtų atsakyti tik kelių dienų bėgyje. Ji paprašė klausimus atsiųsti raštu

„Nariai turi savo teisę (išsakyti nuomonę), tai tiesiog mūsų pozicija yra aiški, kad LPS palaiko (LGBTQ+ bendruomenę), bet turi būti renginiai suderinti su prezidentu ir valdyba, o ne skelbti kažkokius kvietimus asmeniškai, bet jokiu būdu komentarų nebus, tik elektroniniu paštu“, – trumpai kalbėjo ji.

Atsakymų pavyko sulaukti kur kas greičiau. Raštu A. Adomaitytė teigė, kad LPS išsakė palaikymą dėl civilinės sąjungos įteisinimo, o pranešimas apie tai buvo išplatintas visuomenei, įteiktas tiek prezidentui, tiek Seimui. „Tai manau labai aiški ir konkreti pozicija ir čia negalėtų būti kaltinimo LGBTQ grupės ignoravimo, diskriminacija ir kitais kaltinimais“, – portalui jarmo.net patikino A. Adomaitytė.

Kaltina piktnaudžiavimu, žeminimu ir grasinimais

J. Gužas savo „Facebook“ paskyroje tikina nebegalintis tylėti apie homofobiją, bifobiją ir transfobiją tarp psichologų, priklausančių LPS.

„Jau 10 metų vienokia ar kitokia forma atstovauju LGBT+ žmonių teises Lietuvoje. Seniai teko susidurti su tokia stipria neapykanta LGBT+ bendruomenės ir ją palaikančių psichologų atžvilgiu, kokią patiriu pastarąjį mėnesį, kai esu išrinktas LPS valdybos nariu“, – tikina jis. 

J. Gužas teigia, kad LPS buvo įkurta LGBTQIA+ psichologijos grupė, o ankstesnė sąjungos valdyba patvirtino šios grupės veiklą ir  tikslus. 
 
„LGBTQIA+ psichologijos grupė 2022 m. gegužės mėn. ėmėsi iniciatyvų, tiesiogiai įgyvendindama savo viešai skelbiamus ir organizacijos patvirtintus tikslus: 1) siekė išreikšti poziciją dėl civilinės sąjungos įstatymo; 2) sukūrė LGBT+ psichologijos grupė Facebook paskyrą; 3) išreiškė norą dalyvauti „Baltic Pride“ eitynėse.

Kas vyksta per pastarąjį mėnesį, kai pradėjo veikti naujai išrinkta valdyba ir prezidentė? Tiek aš su kolege, esantys valdyboje, tiek LGBTQIA+ psichologijos grupės nariai, tiek netiesiogiai LGBT+ bendruomenė susiduria su atvira diskriminacija, žiauria homo/bi/transfobija, įvairiausių formų ir lygių neapykanta, žeminimu ir įžeidinėjimu, nepagrįstais kaltinimais, piktnaudžiavimu savo galia, įvairiausių kliūčių sudarymu vykdyti savo tikslus, galiausiai, grasinimu teisiškai susidoroti“, – įraše priekaištus LPS prezidentei A. Adomaitytei žeria A. Gužas. 

Momentinė ekrano kopija

Anot jo, tiek valdybos nariai, tiek LGBTQIA+ psichologijos grupės nariai, tiek LGBTQ+ bendruomenė ir ją palaikantys žmonės dėl to jaučiasi itin nesaugiai. 

LPS prezidentė A. Adomaitytė portalui jarmo.net tikino, kad sąjungos LGBTQIA+ „psichologų grupei buvo išsiųstas raštas dėl LPS bendrųjų grupės nuostatų nesilaikymo ir dėl to galimų teisinių veiksmų“

„Manau nesvarbu, koks būtų klausimas – LGBT, vaikų teisės, karo tematika ar kt. – galime kiekvienas veikti kaip individualus asmuo, psichologas, bet jei tai norima daryti LPS, vardu tai turi būti išdiskutuota, susitarta ir tik visai bendruomenei vieningą poziciją išsakant. Tai reikia atskirti du klausimus: pozicijos palaikymo ir LPS įstatų, komitetų, grupių nuostatų laikymosi“, – atsakyme raštu tikino ji.

Jarmo.net kreipėsi papildomo komentaro ir į  J. Gužą. 

„Šiuo metu Lietuvos psichologų sąjungos (LPS) LGBTQIA+ grupė nusprendė negilinti konflikto su prezidente ir laukia jos viešo pareiškimo dėl savo pozicijos ir atsiųsto rašto“, – tikino jis.

„Ką darkart galiu pastebėti, kad 2021 m. LPS valdyba patvirtino grupės įsteigimą ir jos veiklos nuostatus, kuriuose įvardytas grupės pavadinimas – Lietuvos psichologų sąjungos LGBTQIA+ psichologijos grupė. Ši grupė yra juridinio asmens (LPS) oficialus ir neatskiriamas darinys“, – pridūrė J. Gužas.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni