Prokurorams pradėjus tyrimą po L. Kernagio įrašo, sureagavo stovyklos vadovė: puiki proga pateikti įrodymus

Buvusio Seimo nario ir atlikėjo Ligito Kernagio kalbos apie neva netinkamą vasaros stovyklos darbuotojo elgesį tapo priežastimi prokurorams pradėti ikiteisminį tyrimą. Labiausiai vyriškis širšo dėl to, jog darbuotojas – homoseksualus. Stovyklos vadovė sako, kad dabar laukia puiki proga įvertinti visus viešai paskelbtus teiginius, paskleistus L. Kernagio „Facebook“ įraše ir komentarų sekcijoje, taip pat pateikti įrodymus dėl tariamo vaikų tvirkinimo.

Generalinė prokuratūra | Prokuraturos.lt nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

L. Kernagis socialiniuose tinkluose dėstė esąs pasipiktinęs tuo, jog šalia Anykščių, prie Mūšėjaus ežero, surengtoje vasaros stovykloje dirbo ir homoseksualūs asmenys.

„Pasiėmus mergaites, pradėjome klausinėti jų įspūdžius apie stovyklą. „Į kokią čia homoseksualų kompaniją mus čia atvežėt?“ – drėbtelėjo dukters klasiokė“, – rašė atlikėjas.

„Pasirodo, kad iš septynių vadovų keturi buvo homoseksualūs. Gėjai ar lesbietės. Paklausus mergaičių, iš kur jos tai žino, jos atsakė, jog visa stovykla tai žinojo. Vienas iš vadovų, 19-metis vaikinas, vis atslinkdavo į mergaičių palapinę ir klausė „jūs pora ar ne? Ar žinot, kad mergaitė su mergaite yra žymiai geriau, nei su berniuku?“ – taip savo „Facebook“ paskyroje paskelbtame įraše pasakojo L. Kernagis.

Buvęs Seimo narys teigė skambinęs vasaros stovyklos vadovei. „Po šios informacijos aš puoliau skambinti stovyklos vyriausiajai, kraujas virė gyslose iš pykčio. Atsiliepusi vadovė (beje, irgi homoseksuali) labai ramiu balsu išklausė mano griaustinį kreiptis į policiją ir sako: „Kreipkitės, jūs nieko neįrodysit. Jūsų mergaitės išsigalvoja“

Į mano klausimą, iš kur mergaitės žino apie jų visų seksualinę orientaciją, ji atsakė, jog jie nieko nuo vaikų ir neslepia. Jei vaikai klausia, tai jie ir atsako“, – įtūžį liejo L. Kernagis ir perspėjo tėvus, kad pasidomėtų, į kokias stovyklas šie leidžia atžalas, mat esą juos kažkas gali „sumedžioti“.

Daugiausia dėmesio L. Kernagis savo įraše skyrė būtent homoseksualumo temai. Nors jo paskelbta istorija apie neva į mergaičių kambarį nuolat sliūkinusį darbuotoją, klausinėjusį, ar jos pora, gali būti laužta iš piršto, tačiau prokurorai ir be paties L. Kernagio skundo vien dėl viešojoje erdvėje paskleistų teiginių ėmėsi ikiteisminio tyrimo. 

Šiuo metu vertinama, ar viešojoje erdvėje paskleisti teiginiai yra tiesa. Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl vaikų tvirkinimo.

Vasaros stovyklos vadovė Aurelija Paunksnė Ignotė teigia, kad apie ikiteisminį tyrimą sužinojo iš žiniasklaidos, bet ne iš teisėsaugos.

„Taip, turim ikiteisminį tyrimą, apie kurį, beje, niekas man asmeniškai nepranešė (nors gal nepriklauso, ką aš žinau, ne kasdien gauni žmogus tokius). Paskambino laaabai excited LRT radijas ir apibarstė mane daug žodžių, iš kurių supratau tik „prokuratūra“ ir „ką galite pakomentuoti“. Teko mesti savo interneto celibatą, sėkmingai gyvavusį penkias dienas, ir eiti „googlinti“, – pirmadienį paskelbtame „Facebook“ įraše teigė ji.

Prokuratūra penktadienį, rugsėjo 2-ąją, skelbė, kad reaguojant į socialiniuose tinkluose bei žiniasklaidoje paviešintus atskirų asmenų pasakojimus apie jų nepilnamečių vaikų vasaros stovyklose galimai patirtą nederamą seksualinio pobūdžio elgesį, Panevėžio apygardos prokuratūra pradėjo 2 ikiteisminius tyrimus dėl jaunesnio kaip 16 metų asmens tvirkinimo.

„Sprendimas pradėti ikiteisminius tyrimus priimtas reaguojat į viešojoje erdvėje paskelbtus stovyklavusių vaikų tėvų teiginius, kad iš stovyklų Aukštaitijos regione grįžę mažamečiai (vaikai iki 14 metų) ir nepilnamečiai pasakoja apie nederamą stovyklos darbuotojų seksualinio pobūdžio elgesį ir kalbas. Viešai paskelbtuose pasakojimuose minimos konkrečios ir šią vasarą, ir prieš keletą metų organizuotos vaikų stovyklos, dalis pasakojimų pateikti anonimiškai. Iki dabar į teisėsaugos pareigūnus nei dėl vieno tokio atvejo niekas nesikreipė“, – skelbiama prokuratūros pranešime.

Priduriama, kad pirminis šių viešai paskelbtų teiginių vertinimas leidžia įtarti, kad galimai nepilnamečių atžvilgiu buvo vykdyta nusikalstama veika. „Tačiau ar tikrai tokia nusikalstama veika buvo įvykdyta, kas galėjo ją vykdyti ir ar yra tai įrodančių duomenų, bus galima nustatyti tik atlikus ikiteisminį tyrimą“, – teigiama pranešime.

A. P. Ignotė stebėjosi, kad prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą vien dėl „Facebook“ įraše dėstomų faktų.

„Ar čia aš kažkokia nemoderni, kad man atrodo, jog ne feisbuke tokius reikalus reikia spręsti? Teisėsauga, žinoma, šaunuoliai: niekad negali žinoti, jei žmonės sako, gal kažkas čia negero, gal ir reikia pasižiūrėti iš arčiau. Bet kas per dumblo mada yra rėkti ir nieko nedaryti? Dabar bus nuostabi proga visoms Katite Lelija ir Pinkis Bumbis susirikiuoti prie komisariato durų ir prisistatyti tikrais vardais, papasakoti viską, kas čia jiems nutiko, paaiškinti, kur jie iki šiol buvo, pateikti visus turimus įrodymus ir pagaliau jaustis geriau“, – rašė vasaros stovyklos vadovė.

Naujesnė Senesni