Ne, bankai nekaups informacijos apie seksualinę orientaciją

Žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad esą nuo šiol bankai galės kaupti ir tokius duomenis jautrius duomenis, kaip, pavyzdžiui, tai, kokia yra klientų seksualinė orientacija. Tačiau Lietuvos bankų asociacija šiuos gandus neigia.

Asociatyvi unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kalbos, kad bankai tikrins, kokia yra jų klientų seksualinė orientacija, pasklido po to, kai buvo priimti Mokėjimų įstatymo pakeitimai.

„Mūsų duomenų apsaugos priežiūros institucijos pastebėjo, kad yra nesuderintas Bendrasis duomenų apsaugos Europinis reglamentas ir mūsų nacionaliniai teisės aktai. Dėl to gali iškilti problemų bankams vykdant pavedimus“, – apie tai, kodėl buvo reikalingos pataisos, „Žinių radijui“ sakė Lietuvos bankų asociacijos prezidentė Eivilė Čipkutė, rašo lrytas.lt

Pasak jos, įstatymas taikomas tik tuomet, kai klientai atlieka mokėjimų pavedimus ir paskirties laukelyje nurodo, už ką daromas pavedimas, pavyzdžiui, parašo, jog atsiskaito už odontologo paslaugas arba sumoka narystės mokestį religinei organizacijai. E. Čipkutė pabrėžė, kad tai – specialiųjų kategorijų asmens duomenys.

„Toks ir yra tikslas: nustatyti, kad bankai gali pavedimus su tokiais duomenimis praleisti. Tačiau mūsų bendras patarimas žmonėms yra nenurodyti bet kokios specialiosios informacijos apie save pavedimo paskirtyje, tiesiog nurodyti, pvz., dokumentą, pagal kurį atliekamas mokėjimas“, – „Žinių radijuje“ kalbėjo Lietuvos bankų asociacijos prezidentė.

Ji akcentavo, kad jokios papildomos informacijos, taip pat – ir apie seksualinę orientaciją, nurodyti bankams nereikės.
Naujesnė Senesni