Raskevičius paskelbė besikreipsiantis į Seimo valdybą dėl apkaltos Gražuliui

Rugsėjį Seimo narys Petras Gražulis balsavo už kitą Seimo narį, kai pastarasis to nematė – tokią išvadą paskelbė Etikos ir procedūrų komisija.

Petras Gražulis | lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Komisijos išvadoje dėstoma, kad parlamento vaizdo stebėjimo kameros užfiksavo, kaip „socdemui“ Linui Jonauskui nusisukus į kitus Seimo narius, sėdėjusius už jo esančioje eilėje, per balsavimą Seimo narys P. Gražulis ištiesė savo ranką per stalą ir palietė arba paspaudė objektą, esantį ant stalo ties L. Jonausko darbo vietoje esančiu informaciniu ekranu.

Etikos sargai už tokį elgesį įspėjo P. Gražulį nurodydami, kad kiekvienas Seimo narys turi balsuoti asmeniškai ir ši teisė perduota kitiems asmenims būti negali.

Laisvės partijos narys Tomas Vytautas Raskevičius posėdyje pareiškė, kad Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, kad balsavimas už kitą Seimo narį jam nedalyvaujant yra traktuotinas kaip priesaikos sulaužymas. Dėl to politikas ketina inicijuoti apkaltos procesą 

„Kitą savaitę kreipsiuosi į Seimo Valdybą, kad Petrui Gražuliui būtų pradėta apkaltos procedūra“, – feisbuke rašė T. V. Raskevičius.

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas taip pat pasidalijo nuotrauka, kurioje matyti, kaip P. Gražulis 2013 metais buvo išneštas policijos pareigūnų iš „Baltic Pride“ eitynių Vilniuje, nes elgėsi provokuojančiai, skatino homofobiją, kėlė neramumus. 


P. Gražulis komisijos išvadą neigė ir teigė, kad už L. Jonauską nebalsavo. Jis akcentavo, kad etikos sargai esą nepateikė jam vaizdo medžiagos, kurioje matyti pažeidimas. „Tai kas, daug kas ką gali pripažinti. Parodykite man video medžiagą, tada aš pasakysiu“, – sakė P. Gražulis, rašo naujienų agentūra „Elta“.

Seimo narys taip pat komentavo galėjęs balsavimo metu suklysti, nes „mes balsuojame šimtą kartų per dieną“, tačiau jis aiškino nepamenantis, kas įvyko prieš pusę metų. 

„Aš noriu pasakyti, kad kada už švietimo ministrę (Jurgita) Sejonienė balsavo ir visi Seimo nariai matė, ir ėjo prie mikrofono, ir sakė, kodėl balsavo, tai Seimas nekreipė ir Seimo vadovybė dėmesio. Deja, kiek aš žinau, jokios video medžiagos nėra, kad aš būčiau balsavęs už Jonauską“, – taip Seime kalbėjo P. Gražulis, klausinėjamas apie konstatuotą pažeidimą.

Jarmo.net primena, kad Seimo narys neigė ir kitus, tąkart prokurorų jam mestus kaltinimus dėl piktnaudžiavimo. Tačiau šiais metais Vilniaus apygardos teismas jį pripažino kaltu ir skyrė daugiau nei 15 tūkst. eurų baudą. Iš 63-erių politiko konfiskuoti dar 3,3 tūkst. eurų. P. Gražulis nuosprendį išgirdo už tai, kad veikė bendrovės „Judex“ interesais. 

Šiuo metu prokurorai taip pat atlieka kitą ikiteisminį tyrimą, susijusį su P. Gražulio ir LGBTQ+ aktyvistų susitikimu Seimo koridoriuje. Šiais metais, gegužę, teikiant Civilinės sąjungos įstatymą P. Gražulis susitiko ir įžeidinėjo Seime balsavimą stebėjusius LGBTQ+ bendruomenės narius, galimai skatino neapykantą. Šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai kol kas dar niekam nepareikšti. 
Naujesnė Senesni