Dvi poros kreipsis į teismą dėl nepriimtos civilinės sąjungos: nebetiki „politikų beviltiškais pažadais“, prašo prisidėti prie bylinėjimosi išlaidų

Lietuvoje iki šiol nepriimta nei civilinė sąjunga, nei partnerystė, tad pažeidžiama kiekvieno žmogaus teisė į šeimą – su tokiu argumentu Tolerantiško jaunimo asociacija (TJA) pasiruošusi kovoti teismuose dėl vienalyčių porų santykių pripažinimo mūsų šalyje. Dvi poros, padedamos šios asociacijos, ketina išsikovoti galimybę oficialiai įteisinti savo santykius. TJA skelbia šiuo metu renkanti lėšas dviem byloms.

Asociatyvi Toni Reed/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Skundą teismui ketinama pateikti surinkus pirmai bylai reikiamus pinigus. Viena byla atsieis 1,5 tūkst. eurų, portalui jarmo.net penktadienį sakė A. Rudomanskis.


„Tūkstančiams Lietuvos žmonių ir porų Kalėdinis ir Naujametinis džiaugsmas bus aptemdytas, nes valstybė ne visiems leidžia kurti šeimą ir džiaugtis savo santykiais, – aiškinama Tolerantiško jaunimo asociacijos pranešime. – Žadėtasis Civilinės partnerystės įstatymo projektas vėl atidėtas kitiems metams, bet net ir jį priėmus niekas nepasikeistų: vienos lyties poros nebūtų laikomos šeima, neįgytų jokių su šeimos ryšiais susijusių teisių ir galimybių“. 

Asociatyvi unsplash.com nuotr.

TJA pirmininkas A. Rudomanskis pažymėjo, kad iš 27 Europos Sąjungos valstybių, 7-iose yra įteisinta civilinė partnerystė, o 2-ose numatyta kitokia teisinės kohabitacijos forma ir net 14-oje yra įteisintos vienos lyties asmenų santuokos.

„Lietuva yra absoliučioje mažumoje – ji patenka tarp 4 ES valstybių, kuriose vienos lyties poroms nenumatyta nei santuoka, nei partnerystė, nei kitoks teisinis pripažinimas“, – dėstė jis. 

TJA pranešime akcentuojama, kad nepriėmus jokio įstatymo, kuriuo pripažįstami tos pačios lyties porų santykiai, yra ne tik menkinama Lietuvos reputacija tarptautinėje arenoje, tačiau ir diskriminuojamos LGBTQ+ poros. 

„Laikas pasakyti – gana! Gana būti Europos autsaideriais, gana žeminti savo tarptautinę reputaciją ir niekinti žmonių orumą. Visi turi teisę į šeimą. Tai svarbu ir tarptautinėms bendrovėms, veikiančioms Lietuvoje, nes jose dirba daugybė žmonių, kurie negali Lietuvoje jaustis visaverčiai ir kurti šeimos su savo mylimaisiais, tai neatitinka šiuolaikiškų vakarietiškų tarptautinių įmonių vertybių“, – pabrėžia TJA atstovai. 

Asociatyvi Radek Pestka/unsplash.com nuotr.

Pasak žmogaus teisių organizacijos narių, „kiekvienas savo giminėje turime LGBT+ žmonių ir bus gėda pažiūrėti jiems į akis, jeigu dėl jų gerovės ir lygybės nieko nedarysime“, tad pradėdamas teismo procesas kovojant už LGBTQ+ asmenų teises. 

Pranešime pabrėžiama, kad jeigu teisės į partnerystę nepavyks iškovoti Lietuvos teismuose, procesas gali pasiekti ir į tarptautinius teismus. 

„TJA nebetiki politikų beviltiškais pažadais ir kviečia visus neabejingus asmenis, įmones ir organizacijas paremti mūsų iniciatyvą – mes einame į teismą. Jau turime dvi ryžtingas vienos lyties asmenų poras, kurios pasiryžo teisme ginti savo teises. Viena pora siekia sudaryti šeimą Lietuvoje, o kita pora siekia Lietuvoje įregistruoti užsienyje sudarytą santuoką. Mes kovosime iki galo, prireikus – ir tarptautiniuose teismuose“, – skelbia TJA nariai. 

Anot A. Rudomanskio, teisminė gynyba, atstovavimas, advokatų paslaugos atsieis nepigiai, todėl žmonės prašomi paremti šią iniciatyvą per contribee.com tinklalapį. Tai galimą padaryti spustelėjus šią nuorodą
Naujesnė Senesni