Rusijos dūmos deputatas skleidžia melagystes apie tariamas LGBTQ+ kvotas olimpinėse žaidynėse

Rusijos Dūmos deputatas Aleksejus Žuravliovas pareiškė, kad Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) įvedė kvotas LGBTQ+ sportininkams, skelbia 15min.lt

Aleksejus Žuravliovas – aršus kovotojas prieš LGBTQ+ bendruomenę | Jarmo.net koliažas


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Skleidžia melagystes

Politikas kalba netiesą. Prasimanydamas tariamas kvotas A. Žuravliovas mėgina paaiškinti, kodėl rusams nesiseka sporte – esą dėl visko kalti gėjai.

Melagieną partijos „Tėvynė“ lyderis paskelbė televizijoje „Rossija1“ eteryje. Teiginys apie neegzistuojančias kvotas netruko išplisti socialiniuose tinkluose, kitose Rusijos žiniasklaidos priemonėse. Pavyzdžiui, pravda.ru parašė, kad TOK ketina gėjų ir lesbiečių pasirodymus žaidynėse paversti „būtina žaidynių sąlyga“. Internete pasklido ir suklastota žinutė, primenanti „Euronews“ publikaciją, kad neva dešimtadalį sporto rinktinės iš kiekvienos šalies turės sudaryti tik LGBTQ+ bendruomenei priklausantys sportininkai.

„Olimpiadą reikėtų pervadinti į olimpediadą. Ir sporto rūšis pervadinti, pavyzdžiui, kad būtų koks LGBTenisas, lezbijachtingas, transirklavimas, pichvando“, – tyčiodamasis iš LGBTQ+ žmonių, laidos „60 minučių“ eteryje kalbėjo A. Žuravliovas, rašo 15min.lt

Asociatyvi Nicolo Hoizey/unsplash.com nuotr.

Pasak jo, kadangi Rusijoje priimtas LGBTQ+ „propagandą“ draudžiantis įstatymas, nuo šiol Rusija nebegalės dalyvauti Olimpinėse žaidynėse.

Pasisako prieš diskriminaciją

Tačiau A. Žuravliovas meluoja. TOK neiškėlė jokios „būtinos žaidynių sąlygos“, kad nacionalines rinktines sudarytų bent 10 proc. LGBTQ+ sportininkų. 

Tiesa, dar šių metų spalį TOK prezidentas Thomas Bachas, paklaustas apie leidimą varžybose dalyvauti translyčiams asmenims, atsakė, kad kiekvienas sportininkas turėtų įgyti galimybę dalyvauti Olimpiadoje ir nebūti diskriminuojamas.

Diskriminacijos dėl seksualinės orientacijos draudimas 2020 metais buvo įtrauktas ir į Olimpinę chartiją.

2024 metų olimpinių žaidynių Paryžiuje prezidentas Tony Estanguet pasirašė LGBTQ įtraukties į žaidynes chartiją, kuria siekiama sukurti įtraukią darbo aplinką ir kovoti su diskriminacija, skelbia 15min.lt

Tony Estanguet | „KMSP/Paris 2024“ nuotr.

Atvirai LGBTQ+ bendruomenei priklausančių sportininkų Olimpinėse žaidynėse nėra ypatingai daug. Pavyzdžiui, 2022 metų Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse, kuriose dalyvavo 2897 atstovai iš 91 šalies, varžėsi 36 viešai apie savo orientaciją arba lytinę tapatybę pasisakę sportininkai, rašo outsports.com

2008 metų vasaros olimpinėse žaidynėse Pekine tik 15 sportininkų iš 10 708 visų dalyvavusiųjų atvirai priklausė LGBTQ+ bendruomenei ir iš jų tik 2 buvo vyrai, vienas jų – Matthew Mitcham, laimėjęs aukso medalį ir tapęs pirmuoju atviru homoseksualiu olimpiniu čempionu. 

Matthew Mitcham | Philip Myers

2012 metų vasaros olimpinėse žaidynėse, vykusiose Londone, varžėsi jau šiek tiek daugiau LGBTQ+ narių – 23 sportininkai iš 10 768 iš visų dalyvių. Žaidynių organizatoriai viešai palaikė LGBTQ+ bendruomenę, susirūpinusią dėl jos įtraukties į sportą. 

2016 metų Rio de Žaneiro vasaros olimpinėse žaidynėse pasiektas rekordas – iš 10 444 dalyvavusiųjų varžėsi 51 moteris ir 18 vyrų, kurie atvirai pasisakė esantys LGBTQ+ bendruomenės dalimi (kai kurie sportininkai atsiskleidė vėliau, jau po varžybų). Žaidynėse taip pat dalyvavo pirmoji tos pačios lyties susituokusi pora: britų ledo ritulio žaidėjai Helen ir Kate Richardson-Walsh.

Helen ir Kate Richardson-Walsh | Nuotraukos šaltinis: skysports.com nuotr.

Draudžia „gėjų propagandą“

A. Žuravliovas yra vienas iš Rusijoje plačiai taikomo „gėjų propagandos“ draudimo įstatymo autorių. Šiuo įstatymu draudžiama platinti bet kokią teigiamą informaciją apie LGBTQ+ bendruomenę. 

Įstatymas lapkričio pabaigoje buvo praplėstas ir pradėtas taikyti ne tik nepilnamečiams, bet ir suaugusiems skirto turinio atžvilgiu. Už pažeidimus numatytos baudos siekia 100 tūkst. – 2 mln. rublių, o pažeidimą įvykdžiusiam užsienio šalies piliečiui gresia išsiuntimas iš Rusijos prieš tai jį sulaikant 15-kai parų. 

Įstatymu uždrausta skelbti ir palankią informaciją apie pedofiliją, taigi, taip pastaroji klaidingai susieta su LGBTQ+ tema.

Žmogaus teisių gynėjai šį įstatymą nuožmiai smerkia ir sako, kad Rusijoje yra pažeidžiamos LGBTQ+ asmenų teisės. Tą patvirtina ir tarptautinių organizacijų ekspertai. Štai LGBTQ+ tolerancijos reitingą sudariusi organizacija „Rainbow Europe“ Rusiją nustūmė tik į 45-tą vietą iš 49-ių tarp Europos šalių.
Naujesnė Senesni