Nors ištrūko iš Čečėnijos režimo gniaužtų, homoseksualus vyras buvo sulaikytas Rusijos pareigūnų: jam gresia mirtinas pavojus

Žmogaus teisių aktyvistai skelbia apie iš Čečėnijos pasitraukusio homoseksualus vyro sulaikymą oro uoste Rusijoje.

Asociatyvi Matthew Ansley/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

28-erių metų Idrisas Arsamikovas 2018 metais pabėgo iš Čečėnijos, kurioje pareigūnai jį kankino elektros šoku, į Nyderlandus. Rusijos naujienų leidinys „Meduza“ praneša, kad tuomet prieš vaikiną buvo pasitelktas fizinis smurtas tam, kad jis atskleistų savo seksualinę orientaciją.

Neseniai I. Arsamikovas grįžo į Rusiją, kurioje dalyvavo tėvo laidotuvėse, tačiau mėgindamas grįžti į Nyderlandus jis buvo sulaikytas Domodedovo oro uoste Maskvoje. „Instagram“ paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip I. Arsamikovą sulaikė neuniformuotas pareigūnas.

Žmogaus teisių aktyvistai baiminasi, kad I. Arsamikovas bus grąžintas į Čečėniją, kurioje vėl patirs kankinimus ir bus įkalintas. Teigiama, kad jam gresia mirtinas pavojus – vaikinas gali būti net nužudytas.

„Manome, kad I. Arsamikovas dabar išvežamas į Čečėniją, kurioje jam gresia mirtinas pavojus“, – skelbia Šiaurės Kaukazo LGBTQ+ paramos organizacija.

Rusijos sudėčiai priklausanti Čečėnijos respublika yra pasmerkta visame pasaulyje dėl vadinamųjų gėjų valymų – LGBTQ+ bendruomenės narių persekiojimų, žudymų ir kankinimų tam specialiai įsteigtose koncentracijos stovyklose.

Čečėnijos Ramzano Kadyrovo režimas atkakliai mėgina įrodinėti, kad šalyje nėra susidorojama su LGBTQ+ bendruomene.

„Tai nesąmonė, – anksčiau sakė R. Kadyrovas, kai buvo paklaustas apie jam mestus kaltinimus. – Čia tokių žmonių nėra. Mes neturime jokių gėjų. Jei tokie yra, nuvežkite juos į Kanadą“.

Naujesnė Senesni