Ugandos parlamente – siūlymas bausti LGBTQ+ bendruomenę vien už atsiskleidimą

Ugandos parlamentas ruošiasi svarstyti įstatymo projektą, pagal kurį visi, atsiskleidžiantys kaip LGBTQ+ bendruomenės nariai, būtų laikomi kriminaliniais nusikaltėliais ir jiems grėstų 10 metų kalėjimo bausmė.

Asociatyvi Rob Maxwell/unsplash.com


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Įstatymo projektas taip pat numato įkalinimo bausmę būstų savininkams, nuomojantiems patalpas homoseksualiems asmenims. Siūlomu įstatymu, be kita ko, draudžiama finansuoti ar skatinti LGBTQ+ „veiklą“.

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) pareiškė, kad jei įstatymas būtų priimtas, Uganda taptų vienintele Afrikos šalimi, kuri baustų tuos asmenis, kurie tiesiog prisipažįsta esantys LGBTQ+.

Įstatymą pateikė opozicijai priklausantis parlamentaras Asumanas Basalirwa. 

Neaišku, ar Ugandos prezidentas Yoweris Museveni ir partija „Nacionalinis pasipriešinimo judėjimas“, turintis daugumą parlamente, pritars įstatymo projektui. Tačiau Y. Museveni pastaruoju metu pasisako prieš homoseksualumą.

Ugandoje gyvenantis LGBTQ+ aktyvistas Frankas Mugisha BBC kalbėjo, kad žmonės „įpratinami“ manyti, kad gėjų teisės kelia grėsmę Afrikos vertybėms ir yra „kažkoks didelis monstras“, kuris „atkeliauja iš Vakarų“.

„Užfiksavome tiek daug pažeidimų (prieš LGBTQ+ bendruomenę) atvejų. Matėme daug suėmimo, šantažo ir turto prievartavimo atvejų, manau, kad jų daugės“, – sakė aktyvistas.

2014 m. Ugandos Konstitucinis Teismas panaikino prieš homoseksualus nukreiptą įstatymą, kuriuo buvo traktuojama, jog LGBTQ+ organizacijos ir veiklos skatinimas bei finansavimas yra neteisėti, o už „homoseksualius veiksmus“ turėtų būti baudžiama įkalinimu iki gyvos galvos. Teismas nusprendė, kad teisės aktas turi būti panaikintas, nes parlamentas jį priėmė neturint reikiamo kvorumo. Įstatymas buvo plačiai pasmerktas Vakarų šalių.

Įkalinimo iki gyvos galvos bausmė už tos pačios lyties asmenų santykius jau numatyta šalies Baudžiamajame kodekse.

Tos pačios lyties asmenų santykiai uždrausti maždaug 30 Afrikos šalių, kurių gyventojų dauguma palaiko konservatyvias religines ir socialines „vertybes“.

Parengta pagal bbc.com informaciją
Naujesnė Senesni