Vengrijos valdantieji ruošiasi nerti į transfobijos gelmes: naujai siūlomas įstatymas piktina žmogaus teisių gynėjus

Dar vienas smūgis LGBTQ+ bendruomenei Vengrijoje – taip galima pavadinti liepos 13-ąją Vengrijos Vyriausybės pasiūlytą įstatymo projektą, pagal kurį translytės moterys nebegalėtų pretenduoti į išmokas, mokamas iš moterims skirto pensijų fondo. Planuojama, kad įstatymo projektas parlamentą, turėsiantį jį palaiminti, pasieks jau šį rugsėjį.

Asociatyvi Karollyne Videira Hubert/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Partija „Fidesz“ įsiuto

Kaip skelbia hrw.org, siūlomas įstatymo projektas parengtas po to, kai Vengrijoje buvo priimtas teismo sprendimas dėl translytės moters teisės gauti pensiją, mokamą išskirtinai tik moterims. Pagal šalies įstatymus, šią išmoką gali gauti moterys, išdirbusios 40 metų, bet dar nesulaukusios pensinio amžiaus.

Translytei moteriai palankus teismo sprendimas sukėlė įsiūtį Vengrijos valdančiojoje partijoje „Fidesz“.

„Fidesz“ frakcijos vadovo pavaduotojas viešai kritikavo sprendimą priėmusį teisėją, o provyriausybinė žiniasklaida transliavo transfobiško ir homofobinio turinio reportažus.

Sako, kad piktnaudžiauja galia

Kaip ir po ankstesnių nepalankių teismų sprendimų, Vyriausybė siekia pakeisti teisės aktus, kad išvengtų panašių teisėjų verdiktų.

Kaip rašo hrw.org, jeigu bus priimtas naujai siūlomas įstatymo projektas, translytės moterys bus akivaizdžiai diskriminuojamos nepaisant to, kad teisėtai pakeitė savo lyties žymenis dokumentuose.

Kaip pažymi teisininkė Lydia Gall, Vengrijos Vyriausybės pasiūlymas – tai dar vienas ryškus pavyzdys, kaip valdžios pareigūnai piktnaudžiauja savo galia ir griauna teisinės valstybės principus. „Įstatymo projektas taip pat prieštarauja ES Teisingumo teismo ir Europos žmogaus teisių teismo praktikai, nes juo pažeidžiamos bendros Europos vertybės“, – tikina ji.

Skyrė baudą

Siūlomas įstatymas, nukreiptas prieš translyčių asmenų grupę Vengrijoje, yra tik dar vienas transfobijos ir homofobijos Vengrijoje pavyzdys, pažymi žmogaus teisių gynėjai.

Tą pačią dieną, kai Vyriausybė pasiūlė įstatymo projektą, šalies Vartotojų teisių apsaugos tarnyba skyrė maždaug 36 tūkst. JAV dolerių baudą vienam didžiausių šalies knygynų „Lira“ už tai, kad jis prekiavo LGBTQ+ tematikos komiksu „Heartstopper“ neįvyniojęs jo į plastikinę foliją. 

Vyriausybei pavaldi institucija nurodė, kad „Lira“ pažeidė 2021 metais priimtą anti-LGBTQ+ įstatymą, draudžiantį rodyti LGBTQ+ turinį nepilnamečiams. Dėl pastarojo įstatymo Europos Komisija praėjusių metų liepą kreipėsi į ES Teisingumo teismą.

Prieš homofobišką politiką – demonstracijos

Liepos 15-ąją tūkstančiai žmonių Budapešte susirinko į 28-ąjį „Pride“ renginį, kuriame LGBTQ+ bendruomenė ir jos palaikytojai protestavo prieš vis labiau agresyvėjančią homofobišką politiką, praneša thepinknews.com

Budapešte įvyko LGBTQ+ eitynės | Christian Lue/unsplash.com nuotr.

Prieš prasidedant eitynėms miesto parke, „Pride“ organizatorius Jojo Majercsikas viešai pasmerkė Vengrijos ministrą pirmininką Viktorą Orbaną už 2021 metais priimtą įstatymą, pagal kurį informacija apie LGBTQ+ asmenis laikoma žalinga nepilnamečiams.
Naujesnė Senesni