EŽTT: Rusija privalo sumokėti 52 tūkst. eurų Čečėnijoje kankinimus patyrusiam homoseksualiam vyrui

Rugsėjį Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) paskelbė verdiktą 2017 metais Čečėnijos pareigūnų sulaikyto ir kankinto Maksimo Lapunovo byloje, skelbia hrw.org. Teismas konstatavo, kad teisėsaugininkų pagrobtas vyras dėl savo seksualinės orientacijos patyrė pareigūnų smurtinį elgesį, prilygstantį kankinimui.

Asociatyvi „Tingey Injury Law Firm“/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

EŽTT M. Lapunovui priteisė 52 tūkst. eurų kompensaciją, tačiau teisininkai teikia mažai vilčių, jog Rusija sprendimą įvykdys – praėjusių metų kovą Rusiją pašalinus iš Europos Tarybos, nuo tų pačių metų rugsėjo ji nustojo būti ir Europos žmogaus teisių konvencijos aukštąja susitariančiąja šalimi.

Kaip praneša žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“, M. Lapunovas 2019 metų gegužę perdavė savo bylą EŽTT, kadangi Rusijos valdžios institucijos netyrė prieš jį sistemingai taikyto smurto. EŽTT konstatavo, kad buvo pažeistos teisės į asmens laisvę ir saugumą, diskriminacijos bei kankinimų draudimą.

Remiantis kavkazr.com, M. Lapunovas, gimęs Omsko srityje, į Čečėniją atvyko 2015 m. dirbti renginių vedėju. 

Bylos duomenimis, 2017 metų pavasarį pačiame Grozno centre jį pagrobė civiliais drabužiais vilkintys vyrai ir įkalino patalpoje, neoficialiai vadinamoje gėjų kalėjimu. Saugumo pajėgos jį mušė bandydamos išgauti parodymus apie kitus homoseksualius asmenis, gyvenančius Čečėnijoje.

Galiausiai M. Maksimas buvo priverstas įrašyti vaizdo įrašą, kuriame prisipažino esąs homoseksualus. 

Praėjus 12-kai dienų po suėmimo jis buvo paleistas.

2019 metų lapkritį M. Lapunovas išvyko iš Rusijos.

Žmogaus teisių ekspertų ir nevyriausybinių organizacijų duomenimis, nuo 2016 metų Čečėnijos policija sulaikė daugybę vyrų dėl jų numanomos seksualinės orientacijos bei taikė prieš juos kankinimus.

„Pirmą kartą Lapunovą sutikau beveik prieš 6-erius metus, kai rengiau spaudos konferenciją Maskvoje, kurioje jis pirmą kartą viešai papasakojo savo istoriją. Lapunovas, kuriam tuomet buvo 30 metų, daugeliui žurnalistų papasakojo, kaip jis buvo sumuštas ir kankinamas, kartu su juo – ir dešimtys kitų. Jo rankos drebėjo, kai jis kalbėjo apie savo sukrečiančią patirtį“, – teigė „Human Rights Watch“ Europos ir Centrinės Azijos skyriaus vadovė Tanya Lokshina.

Rusijos valdžios institucijos EŽTT tvirtino negalinčios ištirti įvykių Čečėnijoje, nes esą nė viena smurtą patyrusi auka nedavė parodymų, nepaisant to, kad M. Lapunovas atvirai papasakojo apie sukrečiančius išgyvenimus.

Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas duodamas interviu Amerikos televizijos kanalui HBO pareiškė, kad Čečėnijoje LGBTQ+ asmenų nėra.
Naujesnė Senesni