Įkalinta Nobelio taikos premijos laureatė Nargesas Mohammadi pradėjo bado streiką

Įkalinta Irano žmogaus teisių aktyvistė Narges Mohammadi, praėjus mėnesiui po Nobelio taikos premijos įteikimo už kovą prieš moterų priespaudą Irane, pradėjo bado streiką, pranešė jos šeima, skelbia BBC.

Narges Mohammadi | Nuotraukos šaltinis: instagram.com/narges_mohamadi_51


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Aktyvistė protestuoja prieš Irano pareigūnų atsisakymą suteikti jai ir kitiems kaliniams medicininę priežiūrą bei privalomą hidžabo įstatymą, teigiama pareiškime.

Nors N. Mohammadi serga širdies ir plaučių ligomis, Irano prokuratūra atsisako suteikti leidimą ją pervežti į ligoninę, nes ji nedėvi hidžabo

Praėjusį antradienį paskelbtame laiške Norvegijos Nobelio komitetui Narges Mohammadi privalomą hidžabo dėvėjimą apibūdino kaip „kontrolės ir represijų, taikomų visuomenei, nuo kurios priklauso Irano autoritarinio religinio režimo tęstinumas ir išlikimas, priemonę“.

Norvegijos Nobelio komiteto, įteikusio M. Mohammadi taikos premiją už „kovą prieš moterų priespauda Irane“, pirmininkė Berit Reiss-Andersen sakė esanti labai susirūpinusi susiklosčiusia situacija.

„Reikalavimas, kad kalinės moterys turi dėvėti hidžabą tam, jog būtų paguldytos į ligoninę, yra nežmoniškas ir morališkai nepriimtinas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Berit Reiss-Andersen.

Irano teismai ir įkalinimo įstaigos situacijos nekomentuoja.

M. Mohammadi šeima pareiškė, kad buvo informuota, jog Teherano Evino kalėjime kalinti aktyvistė pirmadienio rytą pradėjo bado streiką.

M. Mohammadi šiuo metu atlieka 10 metų kalėjimo bausmę.

Anksčiau ji buvo suimta 13 kartų, 5 kartus – teista

2022 m. rugsėjį visame Irane kilo masiniai protestai, reaguojant į Mahsos Amini žūtį. Žmogaus aktyvistai teigia, kad moteris buvo sulaikyta moralės policijos už tariamai „netinkamą“ hidžabo dėvėjimą ir mirtinai sumušta.

Palaikyti jarmo.net iniciatyvą galite čia: contribee.com/jarmo
Naujesnė Senesni