Izraelio Aukščiausiasis Teismas nusprendė: LGBTQ+ poros gali įsivaikinti vaikus

Praėjus šešeriems metams po to, kai šalies politikai įsipareigojo pakeisti įvaikinimą reglamentuojančius įstatymus, pažabojančius tos pačios lyties porų diskriminaciją, Izraelio Aukščiausiasis Teismas praėjusią savaitę paskelbė, kad šalyje galiojantys įstatymai suteikia galimybę LGBTQ+ poroms įsivaikinti vaikus.

Asociatyvi Patrick Perkins/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Teisėjai paskelbė sprendimą svarstydami ieškinį, kurį 2021 m. pateikė dvi LGBTQ+ poros. 

Įvaikinimą reglamentuojančiuose įstatymuose, priimtuose dar 1981-aisiais, buvo vartojamos sąvokos „vyras ir žmona“, nepaisant to, teismo tvirtinimu, įsivaikinimo teisė turi būti patikėta ir tos pačios lyties poroms, praneša timesofisrael.com

Teismas išaiškino, kad įstatymo pagrindinė paskirtis – užtikrinti vaikų gerovę.

Atsižvelgiant į šiuolaikinį vaikų gerovės supratimą, įstatymą būtų galima aiškinti kaip leidžiantį įsivaikinti tos pačios lyties asmenis, nurodė teismas.

Laikinai einantis Aukščiausiojo Teismo pirmininko pareigas Uzi Vogelmanas savo rašytinėje nuomonėje teigė, kad istoriniai duomenys rodo, kad priimant įvaikinimą reglamentuojančius įstatymus nebuvo svarstomas klausimas, ar tos pačios lyties poros gali įsivaikinti, o Izraelio parlamentas šiuo klausimu taip ir neapsisprendė. 

U. Vogelmanas taip pat tvirtino, kad teismui pateiktos teisininkų nuomonės įrodo, jog tėvų seksualiniai ryšiai neturi įtakos vaikų gerovei, o tai reiškia, kad tos pačios lyties porų teisė įsivaikinti gali būti proporcinga įstatymo „objektyviam tikslui“.

Izraelio LGBTQ+ lygybės asociacijos vadovas Ran Shalhavi sprendimą apibūdino kaip „istorinę pergalę ir novatorišką pasiekimą“, parodžiusį Aukščiausiojo Teismo svarbą ginant LGBTQ+ teises.
Naujesnė Senesni