„Jūs turite mano užnugarį“. Joe Bidenas pažadėjo ginti translyčių žmonių teises

JAV Prezidentas Joe Bidenas sakydamas metinę kalbą kreipėsi į translyčius amerikiečius pažadėdamas ginti jų teises. „Jūs turite mano užnugarį“, – tikino jis ir perspėjo, jog JAV „patiria puolimą“ tiek šalies viduje, tiek užsienyje.

JAV Prezidentas Joe Bidenas | Nuotraukos šaltinis: facebook.com/joebiden


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Paragino priimti Lygybės aktą

Kovo 7 d., ketvirtadienį, savo metiniame pranešime J. Bidenas apžvelgė dalį žmogaus teisių klausimų.

Jis pabrėžė, kad translyčiai žmonės jaučiasi vis labiau puolami: didėja pastangos apriboti informacijos apie lytinę tapatybę prieinamumą.

J. Bidenas pasisakė apie knygų, kuriose aptariamas LGBTQ+ bendruomenės gyvenimas, draudimus JAV bibliotekose ir mokyklose.

„Uždrausti knygas– tai neteisinga! Užuot trynę istoriją kurkime ją!“ – ugningai kalbėjo jis.

J. Bideno pagrindinė žinia – „laisvajam pasauliui gresia pavojus“.

„Neapykanta, pyktis, kerštas, bausmės yra vienos iš seniausių idėjų, bet negalima vadovauti Amerikai vadovaujantis senosiomis idėjomis, kurios tik nubloškia mus atgal. Norint vadovauti Amerikai – galimybių žemei – reikia ateities vizijos, kokia Amerika gali ir turi būti“, – įsitikinęs jis.

JAV Prezidentas paragino Kongresą priimti Lygybės aktą, kuris įtvirtintų diskriminacijos draudimą prieš LGBTQ+ žmones užimto, būsto, viešųjų paslaugų, švietimo, kredito, kitų paslaugų sferose.

„Gyvenimas išmokė mane vertinti laisvę ir demokratiją, – sakė J. Bidenas.

D. Trumpas gavo pylos

Pasak JAV Prezidento, JAV demokratija išgyvena puolimą, todėl Kongresas turi „pabusti“, o amerikiečius reikia perspėti apie grėsmes.

Kongreso respublikonus, kurie stabdo iniciatyvas suteikti Rusijos agresiją atremiančiai Ukrainai pagalbą, J. Bidenas apibūdino kaip tokius, kurie siekia JAV atitolinti nuo lyderystės pasaulyje.

Savo kalboje jis aršiai nusitaikė į buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą. „Pažiūrėkite į faktus. Žinau, kad mokate skaityti... Man buvo pranešta, kad mano pirmtakas paskambino Kongreso respublikonams ir reikalavo blokuoti įstatymo projektą. Jis mano, kad tai būtų politinis laimėjimas man ir politinis pralaimėtojas jam“, – sakė J. Bidenas.

„Mano pirmtakas, buvęs respublikonų prezidentas, sako (Rusijos prezidentui Vladimirui) Putinui: „Daryk, ką tik nori“, – dėstė Bidenas. „Buvęs Amerikos prezidentas iš tikrųjų tai pasakė nusilenkdamas Rusijos lyderiui. Tai kelia pasipiktinimą. Tai pavojinga. Tai nepriimtina“, – pridūrė jis.

LGBTQ+ lyderiai gyrė J. Bideno kalbą

LGBTQ+ teisių organizacijos GLAAD prezidentė Sarah Kate Ellis po pranešimo džiaugėsi, jog Prezidentas įtraukė į savo kalbą LGBTQ+ žmonių teisių klausimus.

„LGBTQ žmonių laisvė būti savimi, gyventi taikiai ir nediskriminuojamiems, skaityti knygas apie mūsų gyvenimą, turėti galimybę balsuoti ir reikšti savo valią yra susijusi su kiekvieno žmogaus laisve“, – rašė ji socialiniame tinkle „X“.

Prieš J. Bideno kalbą žmogaus teisių aktyvistai paragino jį pasisakyti už įstatymų pakeitimus, kuriais federaliniu lygmeniu būtų pagerinta LGBTQ+ teisių padėtis.

„LGBTQ+ žmonės yra galingi ir atsparūs, tačiau bendruomenės nariai, ypač translyčiai asmenys, yra puolami sveikatos priežiūros, sporto, švietimo srityse“, – teigė Žmogaus teisių kampanijos prezidentė Kelley Robinson.

„Bideno-Harris administracija vis dar gali daug ką nuveikti, kad sustabdytų tą neapykantos ir diskriminacijos potvynį ir tuo pačiu pagerintų mūsų bendruomenės gyvenimą“, – pridūrė ji.

Parengta pagal washingtonblade.com ir ebar.com informaciją
Naujesnė Senesni