Po skandalingojo performanso Panevėžyje – kovos dėl pinigų

Žiemą per Panevėžio centrą spintą nustūmęs iki Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) ir vaivorykštės spalvomis ją nudažęs Saulius Leonavičius rengiasi teisme įrodyti, kad šis jo performansas buvo vertas 2500 eurų iš miesto biudžeto.

Saulius Leonavičius | P. Židonio/sekunde.lt nuotr.


Inga Kontrimavičiūtė, sekunde.lt

 inga@onmedia.lt

Panevėžio savivaldybė tvirtina, kad menininkui tokio dydžio kultūros ir meno stipendija buvo skirta visiškai kitam jo žadėtam sukurti, bet taip ir neįgyvendintam meno kūriniui. S. Leonavičiaus reikalaujama miestui grąžinti gautus pinigus.

Pareikalavo grąžinti

Panevėžio savivaldybė jau daugiau kaip dešimt metų organizuoja kultūros ir meno stipendijų konkursą. Taip siekiama paskatinti ir palaikyti meno kūrėjus. Pernai menininkų stipendijoms iš miesto biudžeto skirta 20 000 eurų. Šie pinigai išdalyti 10-iai kūrėjų meno projektams įgyvendinti.

S. Leonavičius buvo vienas iš jų. Menininkui skirta 2500 eurų. Kaip teigia Savivaldybės Komunikacijos skyrius, pagal skirtą finansavimą S. Leonavičius turėjo sukurti instaliaciją, atspindinčią pastato „Garsas“ virtimą Stasio Eidrigevičiaus menų centru, pristatyti 6 skirtingų autorių kūrinius ir taip sudaryti trijų mėnesių programą.

Saulius Leonawičius | Mildos Paužolytės nuotr.

O šią savaitę S. Leonavičius sulaukė Savivaldybės pranešimo į miesto biudžetą pinigus grąžinti. Kultūros ir meno projektų vertinimo komisija, kurios nariai yra Savivaldybės darbuotojai bei miesto kultūros ir meno sričių atstovai, vienbalsiai nusprendė, kad S. Leonavičius neįvykdė to, ką buvo įsipareigojęs gaudamas stipendiją.

„Kultūros ir meno projektų vertinimo komisijos nariai vertino Sauliaus Leonavičiaus projekto „Transformacijos“, vėliau pakeistu pavadinimu „STASYS2“ ataskaitą. Prašydamas skirti stipendiją, menininkas aprašė būsimas veiklas ir projekto idėją, kur pažymėjo, kad intencija yra permąstyti vienos meno erdvės virtimą kita ir tai „transliuoti“ iš skirtingų menininkų, jų kūrinių ir pranešimų. Komisija vienbalsiai nusprendė, kad projekte kelti tikslai ir uždaviniai nėra išpildyti, todėl projektas įvertintas kaip neįvykdytas ir menininkas turi grąžinti stipendijos lėšas į miesto biudžetą“, – komentuoja Savivaldybė.

Pride’as vietoj instaliacijos

Gavęs Savivaldybės stipendiją sukurti instaliaciją ir pristatyti net 6 skirtingų autorių kūrinius, S. Leonavičius nusprendė per miesto centrą, nuo Nepriklausomybės aikštės iki Stasio Eidrigevičiaus menų centro Respublikos g., stumti baltą dvejų durų spintą ir kelio pabaigoje ją nudažyti LGBT vėliavos spalvomis.

„Toks vieno žmogaus pride’as, bet užtat Panevėžyje ir per pusnis“, – taip gruodį atliktą savo performansą pristatė S. Leonavičius.

Menininkas teigė pakartojęs Panevėžio 520-ojo gimtadienio eisenos kelią.

Kaip tikino S. Leonavičius, tokiam žygiui su spinta per miestą jį įkvėpė rugsėjį vykusi Panevėžio gimtadienio šventinė eisena. Joje žygiavo ir kūrybiškumo centro „Pragiedruliai“ darbuotojai. Tuo metu S. Leonavičius dar ėjo šio centro vadovo pareigas ir buvo sumanęs eisenoje šią miesto kultūros įstaigą pristatyti jos logotipą nudažius LGBT vėliavos spalvomis. Taip S. Leonavičius aiškino siekęs parodyti palaikymą šiai bendruomenei. Visgi tokios idėjos įgyvendinti jam nebuvo leista. Menininkui teko apsiriboti išskirtine apranga – eisenoje S. Leonavičius žygiavo pasipuošęs rožiniu sijonu ir tamprėmis, išpieštomis kanapių lapus primenančiais ornamentais.

Negavęs leidimo miesto gimtadienio eisenoje Pragiedrulių reprezentuoti su LGBT vėliavos spalvomis, S. Leonavičius (dešinėje) pasipuošė originalia apranga | G. Kartano/sekunde.lt nuotr.

Nusiteikęs bylinėtis

Kaip atkirtį draudimui gimtadienio eisenoje „Pragiedrulių“ įstaigą pristatyti LGBT spalvomis surengęs performansą su spinta, S. Leonavičius dabar sieks teismui įrodyti, kad Savivaldybė su juo vėl elgiasi neteisingai.

Menininkas pasakoja šią savaitę sulaukęs Savivaldybės laiško, kuriame reikalaujama grąžinti 2500 eurų stipendiją.

„Savivaldybė motyvuoja, kad šios lėšos buvo neteisingai panaudotos. Iš karto atrašiau, kad atmetu jų argumentus. Kontaktuosiu su Meno kūrėjų profesine sąjunga, ieškosiu, kas mane konsultuotų teisiškai, ir kreipsiuosi į teismą“, – stipendijos pinigų miestui nenusiteikęs grąžinti S. Leonavičius.

Jis sutinka, kad performansas su spinta nebuvo visiškai tas pats, ką buvo įsipareigojęs sukurti gaudamas Savivaldybės paramą. Visgi menininkas įsitikinęs, jog turėjo teisę keisti savo kūrinį. Anot jo, netgi projekto įgyvendinimo ataskaitoje reikalaujama nurodyti, kokie pakeitimai padaryti.

„Vadinasi, net pačioje ataskaitoje numatyta, jog pakeitimai galimi. Buvo pakeitimai padaryti, bet akivaizdu, kad jie Savivaldybei netiko. Teikiant paraišką buvo numatyta sukurti projektą apie SEMC. Bet kadangi atsirado istorija su LGBT diskriminacija, aš tą temą įtraukiau į savo projektą. Aišku, Savivaldybei tai netiko, nes mano performansas ją kritikuoja. Man tik labai nuostabu, kad Savivaldybė vis dar nori tęsti tą istoriją ir pati aktyvuoja tą pasakojimą. Aš dėl to gal net dėkingas. Artėja SEMC atidarymas ir jei to kontekste ji nori tęsti šitą temą, aš tam pasirašau“, – „Panevėžio balsui“ aiškino S. Leonavičius.

Menininkas neslepia esąs nusiteikęs tą pačią temą plėtoti. „Galvoju, kokius dar daryti – viešuosius performansus ar proceso veiksmus. SEMC atidarymas tam yra labai geras kontekstas“, – teigia kūrėjas.

Pakartos Rygoje

Naujos kartos muziejaus Panevėžio SEMC atidarymas numatytas gegužės 31-ąją.

S. Leonavičius teigia dar iki šios šventės ką nors sugalvosiantis. Mat gegužės paskutinę dieną SEMC atidarymą jis nusiteikęs paminėti Rygoje. Kaip tik tądien Latvijos sostinėje rengiamas tarptautinis performansų festivalis.

S. Leonavičius pasakoja savąjį performansą su spinta pristatęs festivalio organizatoriams ir buvo išrinktas jame pasirodyti.

„Taigi, kaip kūrinys, jis toliau gyvena ir gyvuoja. Performansas bus pakartotas Rygos miesto gatvėse. Jis buvo skirtas Panevėžiui, Rygoje turėtų būti šiek tiek kitoks, dar galvoju, kiek Panevėžio istorijos bus perkelta į Rygą. Dar dirbu prie kūrybinių sprendimų. Bet kokiu atveju bus tęsinys to, kas vyko Panevėžyje, ir tas pasakojimas tęsis“, – komentavo menininkas.

S. Leonavičiaus žiniomis, festivalyje jis bus vienintelis dalyvis iš Lietuvos.

Policija tyrimą nutraukė

Savivaldybės reikalavimas grąžinti 2500 eurų – ne vienintelė nemaloni S. Leonavičiui žinia iš Panevėžio.

Dėl savo performanso menininkas turėjo reikalų ir su policija. Į ją S. Leonavičius kreipėsi po to, kai prie SEMC atstūmęs spintą, ten ją nudažęs LGBT vaivorykštės spalvomis ir trumpam palikęs, grįžęs rado nuplautą vandeniu.

Menininkas pasakoja neva matęs tokį jo meno kūrinį galbūt sugadinusius jaunuolius, tačiau nedrįsęs prie jų prieiti.

Dėl nuplautos spintos S. Leonavičius kreipėsi į policiją. Visgi Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Jukniūtė „Panevėžio balsui“ patvirtino, jog ikiteisminis tyrimas nutrauktas nenustačius nusikalstamos veikos.

Policijos atstovės teigimu, tokį nutarimą prokuroras menininkui išsiuntė dar kovo 13-ąją. S. Leonavičius tikina kol kas negavęs jokio pranešimo apie jam nepalankų sprendimą.

Tekstas pirmą kartą publikuotas sekunde.lt, o portale jarmo.net perpublikuotas redakcijos sutikimu.
Naujesnė Senesni