Pražygiavo Vilniaus „Pride“ eitynių dalyviai: „Mes nesame antrarūšiai“

Šeštadienį Vilniuje įvyko „Lithuanian Pride“ eitynės, prasidėjusios prie Bernardinų sodo ir besitęsusios iki Vingio parko. Eitynių dalyviai, mojuodami LGBTQ+ vaivorykštės vėliavomis, skandavo LGBTQ palaikančius šūkius, ir dalijosi savo mintimis, ką jiems reiškia ši akcija.

„Pride“ eitynių Vilniuje akimirka | Pijaus Beizaro nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Tolerantiško jaunimo asociacijos narė Simona Padegimaitė portalui jarmo.net komentavo, kad pagrindinė jos dalyvavimo eitynėse priežastis – noras pabrėžti LGBTQ+ žmonių buvimą visuomenėje ir jų siekį būti lygiaverčiais piliečiais. 

Simona Padegimaitė „Lithuanian Pride“ eitynėse | TJA nuotr.

„Dalyvauju visuose „Pride“ kai tik galiu. Ir einu juose kaip ir šiame nešdama žinutę kad mes esame visiškai šalia. Mes esame vaikai, sesės, broliai, tetos, pardavėjai parduotuvėse, baristos kavinėse, direktoriai, vadybininkai, politikai. Tiek mes, tiek mūsų šeimos turi būti pripažinti ir džiaugtis lygiomis teisėmis su kitais piliečiais. Mes nesame antrarūšiai piliečiai“, – akcijoje sakė S. Padegimaitė. 

Tuo metu nebinarios lyties tapatybės eitynių dalyvis(ė) Raminta Leonavičiūtė svarstė, kad ne visi pasaulyje vis dar gali atskleisti savo tapatybę, kai kuriose šalyse žmonės yra įkalinami vien už būvimą neheteroseksualios orientacijos, tad „Pride“ eitynės simbolizuoja kovą  už lygias teises.



„Jaučiuosi taip, kad „Pride“ Lietuvoje yra švente: matome laimingus „queer“ žmones, daug spalvų ir panašiai. Bet kartu man „Pride“ yra ir ta diena, kai galime prisiminti istorinius įvykius ir žmones, kurie kovojo, bet buvo nuteisti už savo identifikaciją“, – kalbėjo R.  Leonavičiūtė

Ji(s) sakė jaučianti pagarbą tiems, kurie atiduoda savo jėgas puoselėdami žmogaus teises. 

Eitynėse dalyvavęs garsus LGBTQ+ teisių aktyvistas Pijus Beizaras portalui jarmo.net akcentavo, kad „Pride“ renginys nėra tik šventė ar nemokamas festivalis, bet ir proga atkreipti dėmesį į kasdienes problemas bei iššūkius, su kuriais susiduria LGBT+ bendruomenė

„Pride“ eitynių Vilniuje akimirka | V. Mikašausko/jarmo.net nuotr.

„Nuspręsti, ar dalyvausiu „Pride“, man nebuvo sunku. LGBT+ bendruomenės teisės mano gyvenime užima svarbią vietą. Kiekvienas žmogus, kuriam bent kiek rūpi žmogaus teisės, turėtų ateiti ir palaikyti lygybės siekį. Tai yra svarbus renginys, kuriuo siekiama ne tik surengti šventę, nemokamą festivalį, bet ir atkreipti dėmesį į problemas ir iššūkius, su kuriais susiduriame kasdieniame gyvenime. 

Masės žmonių, kurios dalyvauja, parodo, jog visuomenė pokyčiams yra tikrai pasiruošusi. Na, o šiemet, kaip ir per kiekvieną „Pride“, aš eisiu už tuos, kurie negali. Už tuos, kuriems dar trūksta drąsos. Už tuos, kurių mūsų tarpe jau nebėra“, – jautriai mintimis dalijosi P. Beizaras. 

„Lithuanian Pride“ eitynes organizavo Lietuvos gėjų lyga. 
Naujesnė Senesni