Turkijoje sulaikomi LGBT+ bendruomenę palaikantys protestuotojai

Šeštadienį Turkijoje 4 studentai buvo sulaikyti dėl meno kūrinio, kuriame vaizduojami LGBT+ vaivorykštės ir islamo šventi simboliai, praneša BBC. Dėl tokio Turkijos pareigūnų žingsnio žmogaus teisių aktyvistai vėl išėjo į gatves. Pastaruoju metu šioje šalyje LGBT+ asmenų persekiojimas ir diskriminacija gerokai išaugo, o valstybės pareigūnų retorika neretai vis labiau šiurpina žmogaus teises visame pasaulyje stebinčias organizacijas.

Asociatyvi pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Pranešama, kad LGBT+ simboliai, dėl kurių Turkijos valdžia nusprendė smogti LGBT+ bendruomenei, buvo pavaizduoti meno kūrinyje, pakabintame prie naujojo Bogazici universiteto rektoriaus kabineto. Šiame meno kūrinyje vaizduojama vaivorykštė šalia švenčiausia islamo vieta laikomos Kaabos šventyklos.

Stambulo gubernatoriaus biuras meno kūrinį, dėl kurio buvo sulaikyti studentai, pavadino „bjauriu išpuoliu, pašiepusiu religinius įsitikinimus“.

Nors homoseksualūs santykiai šiuolaikinėje Turkijoje teisėti, pastaraisiais metais pasipriešinimas Turkijos LGBT+ bendruomenei smarkiai išaugo. Pavyzdžiui, Stambule 5-erius metus draudžiamos LGBT+ asmenų „Pride" eitynės, o COVID-19 pandemija sutrukdė jas surengti ir praėjusiais metais.

Turkijos visuomenė LGBT+ asmenis vis dar vertina dažniau neigiamai, o ne teigiamai, tad LGBT+ bendruomenė šioje šalyje susiduria su plačiai paplitusia diskriminacija ir užgauliojimais, neapykantos kurstymu.

Turkijos prezidento Recepo Erdogano vyriausiasis patarėjas Ibrahimas Kalinas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad nei saviraiškos laisvė, nei teisė protestuoti negali apginti meno kūrinio, taip pat jis pažymėjo, kad studentai už tokį poelgį sulauks „bausmės, kurios jie nusipelnė prieš įstatymą“.

Toks komentaras sulaukė pikto dalies „Twitter“ vartotojų atsako: jie tai vadino neapykantos kalba ir paragino įrašą ištrinti. Tačiau konservatyvūs ir vyriausybę palaikantys socialinio tinklo vartotojai taip pat skelbė studentus smerkiančius komentarus.

„Twitter“ vėliau neapykantos kupinus įrašus, nukreiptus prieš LGBT+ asmenis, ėmė šalinti.  

Pirmadienį Turkijos prezidentas Recepas Erdonas savo partijos nariams transliuotame vaizdo įraše pasakė kalbą, kuri iššaukė naujus LGBT+ asmenų protestus, per kuriuos sulaikyti 159 protestuotojai. Kalboje Turkijos vadovas pareiškė, kad LGBT+ jaunimas surengė „vandalizmo aktus“. 

Protestai Turkijoje tęsiasi bene mėnesį, tačiau įtampa šalyje dar niekada nebuvo tokia didelė. Visoje šalyje raginama rengti naujas demonstracijas, kuriomis išreiškiamas palaikymas priespaudą patiriančiai LGBT+ bendruomenei ir už žmogaus teises kovojantiems universiteto studentams.
Naujesnė Senesni