Turkijos rėžimas vis labiau bijo: studentai pasiryžę kovoti toliau

Tai, kas pataruoju metu vyksta dalyje Stambulo gatvių, primena karo lauką, o ne įprastą miesto gyvenimą. Ant pastatų kurį laiką net budėjo snaiperiai - jie mėgino išgąsdinti protestuojus, kurie pakilo į kovą prieš Turkijoje pažeidžiamas žmonių teises. Tačiau įbauginti žmogaus teisių gynėjų nepavyko. 


 Turkijoje plinta protestai | Reuters nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net 


Tad rėžimas nusprendė pasitelkti represinį aparatą. Prieš Turkijos studentus, pastarąsias kelias protestavusiems prieš Turkijoje vis labiau pažeidžiamas LGBTQ+ asmenų teises ir naująjį Bogazic universiteto rektorių Melihą Bulu, vykdomas baudžiamasis persekiojimas.

Apie tai pranešanti organizacija „Human Rights Watch" primena, kad nuo sausio 4 dienos protestavę studentai buvo sulaikomi per kelias savaites besitęsusius protestus, kuriuose jaunimas nepritarė Bogazic universiteto naujojo rektoriaus Meliho Bulu skyrimui.

Akcentuojama, kad šis naujas rektorius itin susijęs su Vyriausybe, kuri vis labiau ignoruoja LGBTQ+ asmenų susirinkimų teisę ir net draudžia „Pride" eitynes.

Nors Stambulo Bogazic universiteto bendruomenė pasinaudojo savo teisėta laisve pareikšti nepritarimą naujojo rektoriaus skyrimui, už tai jie sulaukė sankcijų. Protestuotojai mano, kad į pareigas skiriant Turkijos prezidentui Receptui Erdoganui lojalų asmenį, taip siekiama universitetą dar labiau kontroliuoti, pakenkti akademinei autonomijai ir laisvei.

Receptas Erdoganas yra atsakingas už represijas prieš žmogaus teisių aktyvistus Turkijoje | pixabay.com nuotr.

Be to, Melihas Bulu yra pažadėjęs, kad pradėjęs eiti rektoriaus pareigas imsis veiksmų prieš LGBTQ+ bendruomenės grupę. Studentams nerimą kelia tai, kad rektorius atims iš neheteroseksualių studentų jų susirinkimų erdves, kuriose rengiamos konferencijos, filmų vakarai, kitos iniciatyvos.

Būtent susirūpinimas, kad Meliho Bulo skyrimas itin pablogins žmogaus teisių padėtį universitete, dar labiau paskatino protestus. Jų nuogąstavimai pasitvirtino - rektorius uždarė universiteto LGBTQ+ klubą.

„Human Rights Watch" direktorius Europos ir Centrinės Azijos regione Hughas Williamsonas įsitikinęs, kad policijos priemonės prieš taikius protestuotojus buvo smurtinės ir pažeidžiančios žmogaus teises

„Human Rights Watch" praneša, kad organizacija jau bendravo su 18 studentų, 4 jų buvo paleisti iš policijos areštinės. Jiems pareikšti kaltinimai.

[EN below] Dėmesio! 📣 Mūsų organizaciją pasiekė el. laiškas apie per pastarąjį mėnesį vykstančius įvykius prestižiniame...


Pareigūnai prieš studentus naudoja neteisėtą persekiojimą - naktimis išlauždami duris įsilauždavo į namus pas tuos studentus, kurie dieną prieš dalyvaudavo protestuose. Sulaikymų metu buvo naudojamas fizinis ir psichologinis smurtas, prieš jaunuolius iš pareigūnų skriejo įžeidinėjimai.

Be to, protestuose policija, siekdama išvaikyti jaunimą, naudoja ašarines dujas. 

Negana to, aukšti Turkijos pareigūnai ir prezidentas R. Erdoganas net skatino tokį griežtą policijos atsaką. Prezidentas net apkaltino taikius studentus terorizmu. Toks kaltinimas plačiai naudojamas Turkijos valdžios institucijų, kai siekiama apkaltinti demokratinę opoziciją ar pareikšti kaltinimus vyriausybės kritikams.

Kalbama, kad R. Erdogano rėžimas vis labiau bijo laisvėjančios visuomenės. Šiais metais prasidėję protestai gali turėti rimtų politinių padarinių visai šaliai, o tai ir verčia Turkijos vyriausybę pasitelkti jėgą ir malšinti studentus. 

Stambule vykusių protesto metu policija ašarinėmis dujomis ir guminėmis kulkomis atakavo net įvykius nušviečiančius žurnalistus.

Protestai apėmė 38 Turkijos miestus bei įvairias Stambulo vietas. 

Nors Turkijos vyriausybė tikisi, kad protestus pavyks greitai suvaldyti, protestuojai pasiryžę kovoti toliau ir artimiausiu metu taip lengvai nepasiduoti.

Šaltiniai:
Naujesnė Senesni