Susipažinkite: kas tie aromantikai?

Minint aromantikų savaitę, portalas jarmo.net kviečia iš arčiau susipažinti su šiuo retu ir įgimtu reiškiniu.

Aromantikai gali jausti emocinį prisirišimą, seksualinį potraukį, tačiau šie pojūčiai mažai ką bendro turi su romantika | Asociatyvi pexels.com nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Šis terminas gana naujas, tad dažnai aromantikai yra painiojami su aseksualiais žmonėmis. Tačiau verta atkreipti dėmesį, kad išties jie jaučiasi visiškai skirtingai: aseksualūs asmenys vengia bet kokių seksualinių santykių, tačiau  gali jausti romantiškus jausmus, o tuo metu aromantikai - atvirkščiai. Jie negali pajusti jokių romantinių jausmų.

Gali pasirodyti, kad aromantikai neužmezga jokių santykių, tačiau tai netiesa. Jie vis tiek gali jausti tiek emocinį, tiek seksualinį ar kitokį potraukį. Dalis šių žmonių gyvena su poromis ir net kuria ilgalaikius santykius, tik jie ne itin ką turi bendro romantika: būtų tikrai sunku įsivaizduoti aromantiką, kuris pabučiuotų savo porą ar susikibtų su ja už rankų.

Vis tik, kaip jau ir minėta, emocinis prieraišumas prie partnerio išlieka, tik pačios emocijos, kurias jaučia aromantikas, nėra romantiškos.

Kiekvienas žmogus yra unikalus: skirtingai reaguoja, elgiasi, reiškia emocijas. Ir dėl to jokiu būdu aromantikų negalima laikyti ligoniais, juolab, kad neromantiškos emocijos, kurias jie patiria, niekaip netrukdo jų kasdieniam gyvenimui. 

Romantiką santykiuose aromantikai gali pakeisti kitais ne mažiau reikšmingais dalykais: pagarba, tarpusavio supratimu, kompromisų ieškojimu. 

Dalis žmonių, sutikę aromantiką, įsivaizduoja, kad jis tik dar nėra sutikęs žmogaus, pažadinusių jo jausmų, tačiau nieko panašaus nėra - toks įsivaizdavimas klaidingas. Kaip sako psichologai, aromantiškumas yra įgimtas, šios savybės pakeisti nelabai eina. Ir net nereikėtų.

Naujesnė Senesni