Lenkijai ketinant visiškai uždrausti „pride" eitynes, Europa rengia griežtą atsaką

Europos Sąjunga (ES) gali būti paskelbta LGBTQ+ laisvės zona - taip Europos parlamentas ketina reaguoti į Lenkijos homofobinę rektoriką, kai šios šalies viduje skelbiamos „zonos be LGBTQ" taip pažeidžiant neheteroseksualių asmenų teises ir laisves. Sprendimą europarlamentarai turėtų priimti dar šį mėnesį.

Asociatyvi pexels.com nuotr.


Tuo metu Lenkijos Vyriausybė tikino prašysianti Konstitucinio Tribunolo priimti sprendimą dėl Europos Sąjungos teisės aktų ir Lenkijos konstitucijos teisinio konflikto

Antradienį Europos parlamentas pradėjo diskutuoti apie rezoliuciją, kuria ES galėtų būti oficialiai patvirtinta kaip „LGBTQI laisvės zona“, o tai reikštų aukščiausio lygio palaikymą.

Nors neaišku, kokį poveikį rezoliucija turės Lenkijos „zonoms be LGBTQ+", toks dokumentas tikrai išryškintų sparčiai mažėjančią Lenkijos įtaką Sąjungoje - šios valstybės atkakli homofobinė neapykanta ir toliau izoliuoja šalį nuo kaimynų.

„Ši rezoliucija yra signalas visiems LGBTIQ asmenims, organizacijoms ir aktyvistams, kad Europos parlamentas stoja šalia jų ir pasisako už jų teises“, - rašoma rezoliuciją rengusios Europos sąjungos LGBTI grupės pareiškime.

„Tai taip pat signalas išrinktiems politikams, Vyriausybėms ir sprendimų priėmėjams, kad LGBTIQ asmenų diskriminacija jokiu būdu ar forma neatitinka Europos vertybių“, - pažymi grupės nariai.

Dėl rezoliucijos bus balsuojama kovo 10 dieną. Grupė tikisi, kad ją patvirtins didžioji dauguma valstybių  ir taip bus nubrėžta aiški riba tarp ES ir homofobiškos politikos Lenkijoje. 

Jeigu rezoliucija būtų patvirtinta, tai netaptų pirmu kartu, kai ES pasmerkia vis labiau  augantį Lenkijos Vyriausybės priešiškumą LGBTQ+ asmenims. 

Dar 2019 metų gruodžio mėnesį Europos parlamentas priėmė rezoliuciją prieš visuomenės diskriminaciją ir neapykantos kurstymą bei paragino neskirti finansavimo šalims, kurios tai pažeidžia.

ES neskyrė dotacijų regionams Lenkijoje, kurie pasiskelbę laisvi nuo LGBTQ+.

Vis dėlto Lenkijoje žmogaus teises ištikususi gili krizė. Pavyzdžiui, ketinama pateikti įstatymo projektą, kuriuo būtų uždraustos „Pride“ eitynės visoje šalyje. Šis įstatymas Lenkijos parlamente turėtų būti svastomas netrukus.

Naujesnė Senesni