LGBTQ+ artimųjų laišką parėmė beveik 20 tūkstančių žmonių

Žmogaus teisių portalo manoteises.lt redaktorė Jūratė Juškaitė praneša, kad šią savaitę portale LGBQTQ+ artimųjų paskelbto laiško visuomenei, kurį galėjo pasirašyti ir skaitytojai parašų skaičius sumažėjo. Taip įvyko todėl, nes teko šalinti roboto parašus.

Jarmo.net koliažas


„Paskelbę laišką viešai, po kurio laiko pastebėjome, kad realių apsilankiusių vartotojų ir parašų skaičius skiriasi. Pradėjome nuosekliai juos skaityti ir pamatėme, kad dalis jų yra akivaizdžiai netikri, kaip „Vilma Vilma“, „Arnas Arnas“ ir pan.", - rašoma ketvirtadienį pranešime.

Apie tai buvo informuoti specialistai, kurie sustabdė roboto veiklą.

„Tačiau skaitydami sąrašą aptikome ir subtilesnių klastočių: dalis parašų buvo sudaryti iš labai retų arba visai nenaudojamų vardų. Šie parašai taip pat buvo kibenertinės atakos dalis.

Dėl šios priežasties kartu su visa Lietuvos žmogaus teisių centro komanda nuodugniai, parašą po parašo perskaitėme visus 36 000 pasirašymų. Ačiū kolegoms, kurie tai darė ir po darbo valandų", - tikino J. Juškaitė.

Jūratė Juškaitė | Lietuvos žmogaus teisių centro/manoteises.lt/Dainiaus Putino nuotr.


Pašalinus klastotes paaiškėjo, jog laišką parėmė beveik 20 000 žmonių.

„Tai – didelis LGBTQ+ artimųjų ir visos bendruomenės pasiekimas. <...> Parašų skaičius rodo, kad nepaisant homofobijos, bifobijos ir transfobijos, su kuria LGBTQ+ bendruomenė kasdien susiduria, turime ir kuo pasidžiaugti.

Tai jūs, LGBTQ+ bendruomenės artimieji, draugai bei kolegos. Jūsų palaikymas yra labai svarbus, jis visiems suteikia vilties, kad galime sukurti labiau atjaučiančią, empatiškesnę ir vienas kito teises gerbiančią visuomenę.

Dėkojame dar kartą visiems, parėmusiems šią iniciatyvą. Kviečiame ir toliau platinti laišką savo artimųjų, draugų bei kolegų tarpe ir skleisti empatijos bei palaikymo žinutę mūsų valstybėje", - teigė J. Juškaitė.

Rasa Račienė, LGBTQ+ tėvų grupės narė, anksčiau portalui jarmo.net kiekvienam tėvui ir mamai turėtų rūpėti, kur gyvena ir kaip jaučiasi jų vaikas, kaip į jį reaguoja tam tikros visuomenės grupės, todėl tėvai nusprendė parašyti laišką visuomenei, kuri, deja, dažniau neigiamai nei teigiamai nusistačiusi prieš LGBTQ+ asmenis.

Rasa Račienė | Asmeninio archyvo nuotr.

„Negaliu pasakyti, kad labai tikiuosi, jog šis laiškas padarys perversmą. Bet žinau, kad pati LGBTQ+ bendruomenė, jos atstovai nedrįsta dėl mūsų visuomenėje sklindančios neapykantos, neigiamai nusistačiusios aplinkos pasisakyti: „Esame normalūs žmonės ir nesame visuomenės paraštėse, mes gyvename tuos pačius gyvenimus". Laikas suvokti, kad pasaulis keičiasi, bet ne dėl to, nes atsirado naujos gyvenimo formos, o dėl to, nes jos tapo matomos", - kalbėjo ji.
Naujesnė Senesni