Skelbdama „laisvas nuo LGBT zonas", Lenkija tampa nedemokratiška

Lenkijos žmogaus teisių vadovas Adamas Bodnaras kritikuoja Europos Sąjungą dėl lėtų žingsnių atsakant į Lenkijos vyriausybės vykdomus teisinės valstybės principų pažeidimus, praneša naujienų agentūra BNS. Anot jo, šalis rizikuoja tapti nedemokratiška.

Varšuva | Valik Chernetskyi/Unsplash nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Jarmo.net primena, kad Lenkijoje maždaug 100 regionų save skelbia „laisvomis nuo LGBT" zonomis, taip pat priimti įstatymai, ribojantys moterų teises, pavyzdžiui, uždraudžiantys abortus.

Nuo 2015 metų Lenkijoje vyriausybėje įsitvirtinusi kraštutinių dešiniųjų partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), anot A. Bodnaro, menkina parlamento vaidmenį, be to, daro didelę įtaką Konstituciniam Tribunolui, prokuratūrai, teismams ir žiniasklaidai.

ES ne kartą perspėjo Lenkiją dėl tokios nedemokratiškos padėties, o reaguodamas į Lenkijoje paskelbtas „laisvas nuo LGBT" zonas Europos parlamentas bendriją šiais metais paskelbė „LGBTQ+ laisvės erdve". ES šalys taip pat nutarė neskirti finansavimo tiems Lenkijos regionams, kurie, skelbdami save „laisvomis nuo LGBT" zonomis pažeidžia asmenų lygiateisiškumą dėl jų seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės.

Lenkija nėra nusiteikusi vadovautis ES teises. Pavyzdžiui, šį mėnesį Konstitucinis Tribunolas ketina spręsti, kas Lenkijoje turi pirmumą - ES ar nacionalinė teisė.

Nors Europos Komisija ne vienus metus siekia, kad tiek Lenkija, tiek Vengrija grįžtų prie demokratijos normų laikymosi, anot A. Bodnaro, nebepasiekiama teigiamų pokyčių.

„Man susidaro įspūdis, kad vyko nuolatinė tariamo kompromiso, konsensuso ir dialogo su Lenkijos vyriausybe paieška... iš tikrųjų nieko nedavusi“, – BNS cituoja A. Bodnarą.

Naujesnė Senesni