(Ne)lyderis: G. Nausėda „pametė" savo poziciją dėl partnerystės įstatymo

Gegužės pabaigoje Seime turėtų prasidėti mūšis dėl partnerystės klausimo. Parlamentas svarstys, ar priimti lyčiai neutralų partnerystės įstatymą, kuriuo savo santykius galėtų įteisinti ne tik skirtingų, bet ir tos pačios lyties žmonių poros. Tiesa, net jeigu įstatymas bus priimtas (o tai vis dar išlieka nežinia), jį vetuoti galėtų Prezidentas Gitanas Nausėda. Žiniasklaidai nutekėjus darbiniam įstatymo variantui, aiškėja, kad valstybės vadovas iki šiol pozicijos dėl rengiamo partnerystės įstatymo projekto neturi.

Gitanas Nausėda | Jono Valaičio/jarmo.net nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Tiesa, anksčiau televizijai LNK jis yra teigęs, kad jeigu Seimas palaimintų partnerystės įstatymą, jo nevetuotų. Tačiau panašu, kad artinantis laikui priimti sprendimą, šalies vadovas savo poziciją „pametė". 

Naujienų portalas alfa.lt rašo, kad prezidentūra pateikė atsakymą, jog kol projektas Seime dar nėra oficialiai įregistruotas, „prezidentas negali turėti pozicijos dėl jo".

Tiesa, pasak alfa.lt cituojamo prezidentūros atstovo, G. Nausėda linki rasti sutarimą Seime šiuo klausimu ir pasveikino iniciatyvą.

Jarmo.net primena, kad Partnerystės įstatymo projektą rengia Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, taip pat parlamentarai Tomas Vytautas Raskevičius, Andrius Navickas, Paulė Kuzmickienė, , Eugenijus Gentvilas ir Ieva Pakarklytė.

Neištesėtas pažadas

LGBTQ+ bendruomenės aktyvistų ir G. Nausėdos santykiai yra gana įtempti. Nemažai audrų sukėlė dar kandidatuodamas į Prezidentūros vadovo kėdę, LRT debatuose pažadėjo įsisegti LGBTQ+ simobilį - vaivorykštės ženklelį. Tiesa, šis pažadas taip ir nebuvo ištesėtas. 

Jau anksčiau buvo kalbama, kad lyderystės iš G. Nausėdos LGBTQ+ teisių klausimais tikėtis nebūtų verta. 

„Pasigendame lyderystės. Gitanas Nausėda ir savo rinkiminės kampanijos metu žadėjo, kad, pavyzdžiui, tikrai nematytų problemos įsisegti vaivorykštės ženklelį parodydamas savo solidarumą su LGBTQ+ bendruomene, bet tokio poelgio dar nematėme. Tokiais momentais, kai visuomenė tokia susiskaldžiusi, tai būtų puikus momentas padaryti. <...> Pasigendame lyderystės ir tos pozicijos, bet, matyt, kiti klausimai prezidentui labiau svarbūs darbotvarkėje", -  kovo mėnesį portalui jarmo.net yra sakęs Lukas Stravinskas.

Lukas Stravinskas | Lietuvos liberalaus jaunimo nuotr.


Dalis žmogaus teisių aktyvistų stebisi ir pirmosios ponios Dianos Nausėdienės ryšiais su Laisvos visuomenės institutu, ne kartą pasisakiusiu prieš LGBTQ+ asmenų lygybę, kuris Prezidentūroje rengė konferencijas. 

Politologas Mindaugas Kluonis, vasarį portalui jarmo.net komentavo, kad lyderystės iš prezidentūros tikėtis ir nevertėtų.

„Iš Gitano Nausėdos lyderystės aš lyderystės visiškai nesitikėčiau, nes jis dar prieš kandidatuodamas bendradarbiavo su Laisvos visuomenės institutu ir mes matome, kokios konferencijos rengiamos prezidentūroje“, - tąkart sakė jis.

(Ne)lyderis

Politologė profesorė Jūratė Novagrockienė portalui lrt.lt kovo 3-ąją komentuodama G. Nausėdos palaikymą kunigui Algirdui Toliatui, pasisakiusiam prieš Partnerystės įstatymą ir Stambulo konvenciją, yra teigusi, kas „prezidentas visada rinkimų kampanijos metu ir nuolat tam tikra prasme palaikė tradicinę, su bažnyčia susijusią savo įsitikinimų visumą, elgseną ir ypatingai šeimos tradicijos puoselėjimą, tai galima suprasti priežastį".

J. Novagrockienė įsitikinusi, kad valstybės vadovas turėtų suprasti, kad kita visuomenės pusė - pavyzdžiui, smurtą patiriančios moterys arba LGBTQ+ bendruomenė - iš tikrųjų patiria daug persekiojimo.

Politologė lrt.lt portalui aiškino, kad iš G. Nausėdos elgesio matyti, kad ne visuomet jis jaučiasi valstybės vadovu: jo stebinanti retorika išduoda, kad jis ne vienija, o skaldo.
Naujesnė Senesni