Liberalus jaunimas kreipias į G. Nausėdą: pasigenda lyderystės ginant Lietuvos LGBTQ+ bendruomenės teises

Po to, kai prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė stojantis į šalyje žinomo kunigo Algirdo Toliato, prieš tai raginusio nepritarti Partnerystės įstatymo priėmimui ir Stambulo konvencijos ratifikavimui, pusę, jis sulaukė viešo Lietuvos liberalaus jaunimo laiško. Organizacijos vadovas Lukas Stravinskas portalui jarmo.net komentavo, kad G. Nausėda pamiršo LGBTQ+ žmones Lietuvoje.

Lukas Stravinskas | Lietuvos liberalaus jaunimo nuotr.

Jonas Valaitis,

Jarmo.net redaktorius


„Yra svarbu ir teisinga, kad Lietuvos Respublikos Prezidentas reaguoja į įvykius šalies viduje ir jos viešojoje erdvėje bei stoja ginti silpnuosius. Vis dėlto pristatant situaciją taip, kaip tą padarė Prezidentas, stodamas į vieną iš dviejų barikadų pusių, visiškai užmirštama ir taip engiama, ir žeminama, ir taip su dideliais iššūkiais susidurianti LGBT+ bendruomenė", - rašoma Lietuvos liberalaus jaunimo pranešime.

Lietuvos liberalaus jaunimo atstovai akcentuoja, kad Lietuvos Respublikos Prezidentas žadėjo „Gerovės valstybę“ visiems. Tačiau savo pažadų, kad neapykantos sumažės, esą jis neįvykdė.

„Prezidente Gitanai Nausėda, liberali bendruomenė Jumis nusivylė. Dar turite laiko išreikšti palaikymą tiek tikintiesiems, iš kurių yra tyčiojamasi, tiek LGBT+ bendruomenei, ypač LR Seimo nariui, Žmogaus teisių komiteto pirmininkui Tomui Vytautui Raskevičiui – jie susiduria su dar didesne diskriminacija ir neregėto masto neapykantos ir purvo pylimo kampanija. Kitokiu atveju, liberali mūsų visuomenės dalis gaus nemalonų, bet aiškų signalą, kad Jūsų „Gerovės valstybės“ vizijoje vietos visiems nėra", - „Facebook" įraše pareiškė organizacijos nariai.

Lietuvos liberalaus jaunimo pirmininkas L. Stravinskas portalui jarmo.net tikino, kunigas A. Toliatas išties buvo pernelyg aršiai puolamas, bet prezidento reakcija taip pat nebuvo tinkama.

„Mes nemanome, kad kunigas negalėjo išsakyti savo nuomonės, tikrai visuomenės reakcija kai kuriais atvejais buvo perdaug aštri, ir mūsų organizacija nemano, jog kunigas kaltas, kad išsakė savo poziciją, tačiau prezidentas vis tiek yra aukščiausias pareigas einantis asmuo Lietuvoje ir jis, kai visuomenė tokia susiskaldžiusi, turėtų ją sutaikyti, bet stodamas į vieną pusę, Gitanas Nausėda pamiršo, kad kitoje pusėje yra, pavyzdžiui, Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas (Tomas Vytautas Raskevičius, - jarmo.net), išgyvenantis galbūt dar net aršesnį visuomenės pasipriešinimą, parašų rinkimus, yra tam tikrų jėgų, kurios jį labai puola", - teigė jis. 

Lukas Stravinskas | Lietuvos liberalaus jaunimo nuotr.


L. Stravinskas akcentavo, kad G. Nausėda neturėjo pamiršti LGBTQ+ asmenų, susiduriančių su taip pat aršia visuomenės reakcija, be to, jis dar neišsakė savo aiškios pozicijos Stambulo konvencijos klausimu. Esą net jei prezidentas mano, kad jos ratifikuoti nereikėtų, jis neturėjo pamišti paminėti pažeidžiamų visuomenės grupių. 

G.Nausėda vasarį sakydamas kalbą Jungtinėse Tautose pareiškė, kad Lietuva yra pasiryžusi ginti žmogaus teises, tačiau jo siekiai žmogaus teisių aktyvistams sukėlė didelių abejonių. 

„Pasigendame lyderystės. Gitanas Nausėda ir savo rinkiminės kampanijos metu žadėjo, kad, pavyzdžiui, tikrai nematytų problemos įsisegti vaivorykštės ženklelį parodydamas savo solidarumą su LGBTQ+ bendruomene, bet tokio poelgio dar nematėme. Tokiais momentais, kai visuomenė tokia susiskaldžiusi, tai būtų puikus momentas padaryti. <...> Pasigendame lyderystės ir tos pozicijos, bet, matyt, kiti klausimai prezidentui labiau svarbūs darbotvarkėje", - prezidentą paragino  L. Stravinskas.

Asociatyvi pexels.com nuotr.

Paskelbęs, kad palaiko kunigą Algirdą Toliatą, prezidentas G. Nausėda sulaukė ir kitų visuomenės veikėjų reakcijos. Kritiškai į tokį pasisakymą sureagavo ir LGBTQ+ atstovė Agnė Kulitaitė. 

„Vos tik pradedu įprasti prie minties, kad esame šalis, kuri neturi prezidento, tai jis ima ir pasirodo. Ir visada iš blogiausios pusės.
 
Niekur tu nestovi, Nausėda. Tu net nesėdi. Tu geriausiu atveju guli ir karts nuo karto pasivertęs ant vieno ar kito šono kažką išlemeni. Tu esi gulintis prezidentas, kuriam artėjančių Velykų proga reiktų padovanot kiaušinių, kurių tamsta neturi", - savo „Facebook" paskyroje rašė ji.

Ekrano nuotr.


Naujesnė Senesni