Prieš LGBTQ+ nusiteikusios „psichologės“ verslą gaubia paslaptys

Psichologe besiskelbiančios Ramunės Murauskienės „Facebook“ puslapyje šiais metais  pasirodė ne vienas įrašas, kuriame kritikuojami LGBTQ+ asmenys. Dar 2018 metais moteris savo įraše  komentuodama pamatytą lesbiečių porą pareiškė, kad homoseksualumas esą tėra sutrikimas. Tačiau aiškėja, kad R. Murauskienė negali diagnozuoti sutrikimų. Jarmo.net išsiaiškino, kad R. Murauskienė psichologe skelbiasi nedirbdama sveikatos priežiūros įstaigose, taigi, neturėdama nei medicinos psichologės licencijos, nei kvalifikacijos. Tačiau klausimų kelia ne tik mokslui prieštaraujančius teiginius dėstančios veikėjos skelbiamos žinutės, bet ir jos finansinė veikla. 

Ramunė Murauskienė  neatskleidžia, ar rinkdama rinkliavas už narystę „Facebook“ grupėje nuo gautų pajamų moka mokesčius valstybei | Jarmo.net koliažas (Robert Anasch/Unsplash nuotr. ir „Žinių radijo“ laidos stop kadras)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Kodėl LGBT moksleiviai turi tikėtis iš bet kokio bendraamžio supratimo? Bendraamžiai psichologai? Tėvai? Draugai? Profesionalūs psichologai teigia, kad LGBT nariai turi išmokti atskirti, kokia aplinka yra tinkama atvirumui, o kokia – ne“, – viename savo įrašų, kritikuodama paskelbtus tyrimo apie LGBTQ+ moksleivių diskriminaciją rezultatus, dėstė R. Murauskienė. 

Nors lygiateisiškumo gali tikėtis kiekvienas asmuo nepaisant jo seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės, o diskriminaciją draudžiančios nuostatos įtvirtintos ir mūsų šalies įstatymuose, tačiau supratimo negali tikėtis mokesčius slepiantys arba jų išvengti siekiantys „verslininkai“. 

R. Murauskienė savo „Facebook" puslapyje viešai paskelbė jai atsiųstus klausimus, bet atsakymų į juos pateikti neišdrįso | jarmo.net

Nusprendė užsidirbti

Jarmo.net turimi duomenys rodo, kad šiais metais paskelbusi, jog „dėl LGBTQ+ bendruomenės narių neapykantos ir grasinimų susidoroti“ (įrodymų, kaip ir kas jai grasino, moteris nepateikė) uždaro savo „Facebook“ puslapį, R. Murauskienė savo „Facebook“ grupėje už narystę vartotojų reikalauja į jos banko sąskaitą pervesti 5 eurus nurodant profilio vardą. 

Balandžio 30-osios įraše „psichologė“ jau dėkoja pirmiesiems žmonėms, sumokėjusiems narystės mokestį.

Valstybinės mokesčių inspekcijos komentare portalui jarmo.net pažymima, kad tokiai veiklai būtina turėti individualios veiklos pažymą, o nuo gautų pajamų mokėti mokesčius.

VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė dėstė: „VMI vertina visus gaunamus faktus apie mokesčių mokėtojus, t. y. mokesčių mokėtojų deklaruojamus bei iš trečiųjų šaltinių gaunamus duomenis, viešai pasirodžiusią informaciją žiniasklaidoje, kitų mokesčių mokėtojų pateiktus duomenis apie galimą mokesčių vengimą ir pan. 

Tais atvejais, kai gyventojai talpina atitinkamą konsultacinį turinį į socialinę erdvę ir už tai gauna pajamas, tai yra prieiga prie paskelbto turinio gyventojams suteikiama tik sumokėjus atlygį, tokia savarankiška veikla, jeigu ja verčiamasi tęstinį laikotarpį, turėtų būti laikoma individualia veikla, kurią reikia įregistruoti VMI. Psichologinio pobūdžio konsultacinės paslaugos (jeigu tokias paslaugas pagal teisės aktus gali teikti fiziniai asmenys) individualiai gali būti teikiamos įregistravus individualios veiklos vykdymo pažymą“.

5 eurų mokestį už narystę grupėje R. Murauskienė vadina investicija. Ar nuo gautų pajamų ji moka mokesčius valstybei – neaišku. Be to, „psichologė“ pasišovė vesti ir „Kursus tik vyrams“, o už narystę grupėje prašo dar daugiau – 25 eurų | Jarmo.net koliažas


Į klausimus atsakyti pabijojo

Jarmo.net jau anksčiau elektroniniu paštu mėgino susisiekti su R. Murauskiene. Buvo klausiama, kuo ji grindžia savo tariamą psichologės kvalifikaciją. Atsakymo nesulaukta. Šįkart jarmo.net nusprendė susisiekti moters „Facebook“ puslapyje nurodytu telefono numeriu ir paklausti apie jos veiklos finansinius aspektus.

Atsiliepusi R. Murauskienė pokalbį suskubo nutraukti ir paprašė visus klausimus atsiųsti elektroniniu paštu. Pranešus, kad į vieną jau išsiųstą laišką atsakymo taip ir nebuvo sulaukta, psichologė dar kartą pažadėjo į klausimus atsakyti. 

Tačiau ir šįkart komentuoti pateiktų klausimų „psichologė“ neišdrįso. 

Pasijuto persekiojama

Vis tik moteris sureagavo viešai. Gegužės 4-ąją R. Murauskienė savo „Facebook" puslapyje paskelbė: „Neketinau duoti interviu. Man kur kas įdomiau bendrauti su žurnalistais apie meilę, santykius, vaikus, mirštančius tėvus ir psichologinį žmonių atsparumą. <...> Kai perskaičiau laišką, pamaniau, kad man vaidenasi“.

Negana to, R. Murauskienė teigė pasitarusi su teisininke, kuri esą patarė į jarmo.net atsiųstą užklausą neatsakyti, o portalo veiksmus prilygino tariamam piktnaudžiavimui ir asmens persekiojimui.

Pasirodo, kad klausti, ar asmuo moka mokesčius nuo savo gaunamų pajamų vykdydamas veiklą, apie kurią skambiai skelbia viešojoje erdvėje, kaip teigė „psichologės“ įraše cituojama teisininkė, yra psichologinis spaudimas asmeniui „dėl jo profesinės veiklos ir/arba nuomonės“. 

R. Murauskienė dažnai prisistato psichologe, tačiau jos dėstomi teiginiai apie homoseksualumą prieštarauja mokslui | Momentinė ekrano kopija

Negali diagnozuoti sutrikimų

Pagal mūsų šalies įstatymus, medicinos psichologo konsultacijos (R. Murauskienė, pagal jarmo.net turimus duomenis, nėra medicinos psichologė), suteiktos ne asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, yra laikomos neteisėtu vertimusi sveikatinimo veikla. Tai užtraukia administracinę atsakomybę bei 600 − 1 140 Eur. dydžio baudą

VASPVT nurodo, kad jei asmuo, kuris turi teisę verstis tiek psichologo, tiek medicinos psichologo praktika teikia konsultacijas, kurios turinys neatitinka medicinos psichologo praktikos ir psichologinio įvertinimo sąvokų, kaip tai yra apibrėžta Medicinos psichologo normoje, tokią konsultaciją suteikęs asmuo neturi teisės jos pasirašyti kaip medicinos psichologas bei jos patvirtinti spaudu su medicinos psichologo spaudo numeriu. Tokiu atveju konsultacija yra laikoma psichologo konsultacija klientui ir nelaikoma asmens sveikatos priežiūros veikla.

Akreditavimo tarnyboje nėra pateikiama duomenų apie R. Murauskienės kvalifikaciją | Momentinė ekrano kopija 


Tai reiškia, kad R. Murauskienė neturi teisės diagnozuoti jokių sutrikimų ar ligų.

VASPVT nurodo, kad medicinos psichologo praktika yra asmens sveikatos priežiūros veiklos rūšis, o viena iš būtinų sąlygų šią veiklą vykdančiam asmens sveikatos priežiūros specialistui – turėti medicinos psichologo spaudo numerį.

„Lietuvos medicinos norma medicinos psichologą apibrėžia kaip sveikatos sistemoje dirbantį specialistą, įgijusį medicinos psichologo profesinę kvalifikaciją, ir, be kita ko, nurodo, jog medicinos psichologas verčiasi praktika Lietuvos Respublikoje tik asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, turinčioje galiojančią įstaigos asmens sveikatos priežiūros licenciją teikti asmens sveikatos priežiūros paslaugas, kurias kartu su kitais asmens sveikatos priežiūros specialistais teikia ir medicinos psichologas“, - rašoma VASPVT pranešime, paskelbtame 2019 metais.
Naujesnė Senesni