Po „psichologės" homofobiškų kalbų, LGBTQ+ aktyvistai perspėja: būtina patikrinti, ar gydytojai turi kvalifikaciją

Po viešoje erdvėje pasklidusių psichologe besiskelbiančios Ramunės Murauskienės homofobiškų pareiškimų apie LGBTQ+ bendruomenę, Tolerantiško jaunimo asociacija (TJA) penktadienį išplatino viešą pranešimą, kuriame reiškia susirūpinimą, kad vis dažniau pasitaiko atvejų, kai tariamą psichologo, psichiatro ar psichoterapeuto pagalbą LGBT+ asmenims ketina teikti asmenys, neturintys tam reikalingų žinių ir neheteroseksualią orientaciją laikantys sutrikimu.

Artūras Rudomanskis (kairėje) | Jarmo.net koliažas


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Lesbietėms palinkėjo „gero vyro"

Jarmo.net jau rašė apie R. Murauskienės viešai išsakytus teiginius, kuriuose ji mini „Dievocentrišką psichologiją" ir tai, kad psichologe prisistatančios moters kvalifikacija kelia rimtų abejonių

Verta paminėti, kad 2018 metais ji savo „Facebook" paskyroje pareiškė, kad lesbiečių merginų poros „pasiklydo" bei joms palinkėjo „sutikti gerą vyrą".

Į jarmo.net atsiųstus laiškus net ir susisiekus telefonu „psichologė" neatsakė. Juose buvo klausiama, kuo tariama psichologė grindžia savo kvalifikaciją bei ar išties vadovaujasi mokslui prieštaraujančiomis tezėmis, jog homoseksualumas esą yra sutrikimas. 

Nei liga, nei sutrikimas

TJA pranešime teigiama, kad homoseksualumas, kaip ir kitos neheteroseksualios seksualinės, orientacijos nėra nei liga, nei sutrikimas ar būsena, kurią reikėtų keisti.

facebook.com/tja.lt nuotr.


„Nepaisant to, dalis specialistais prisistatančių asmenų dėsto mokslo žinioms prieštaraujančius teiginius, nukreiptus prieš LGBTQ+ bendruomenę. Norėtume atkreipti dėmesį, kad dar 1973 m. homoseksualumas buvo išbrauktas iš psichinių sutrikimų sąrašo DSM-II, o 1992 m. iš Pasaulio Sveikatos Organizacijos tarptautinio ligų klasifikatoriaus (ICD-10), kuriame buvo aiškiai pabrėžta, kad homoseksualumas pats savaime nėra laikomas jokiu sutrikimu1 . Lietuvoje taikoma tarptautinio ligų klasifikatoriaus 10-oji redakcija (TLK-10-AM) taip pat nemini homoseksualumo sutrikimų sąraše", - pažymi TJA pirmininkas Artūras Rudomanskis.

Artūras Rudomanskis | facebook.com/tja.lt nuotr.


Anot jo, TJA dar 2010 metais kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją, kuri oficialiu raštu išaiškino, kad sveikatos apsaugos ministro 1996 metų įsakymu visose Lietuvos sveikatos apsaugos įstaigose turi būti pradėta naudoti Tarptautinė statistinė ligų ir sveikatos problemų klasifikacija. Būtent joje yra įrašyta aiški pastaba, kad „seksualinė orientacija pati savaime nelaikoma sutrikimu”.

Ragina tikrinti kvalifikaciją

„TJA atkreipia dėmesį, kad psichiatrai turi turėti gydytojo licenciją, tačiau ne visi tariamą pagalbą teikiantys asmenys turi tokią, o taip pat ir reikiamą kvalifikaciją, todėl raginame LGBTQ+ bendruomenės atstovus, privačiai ieškančius pagalbos pas psichiatrus, prieš vizitą įsitikinti, ar gydytojas turi tam skirtą licenciją ir kvalifikaciją", - akcentuoja A. Rudomanskis. 

facebook.com/tja.lt nuotr.


Tai galima padaryti Akreditavimo tarnybos tinklalapyje įrašius asmens, pas kurį ketinama lankytis, vardą ir pavardę: Tikrinti licenciją

„Lietuvos psichologų sąjunga ne kartą akcentavo, kad žmonių diskriminacija dėl lytinės orientacijos visuomenėje yra nepriimtina2 . Jei esate asmuo, kuriam kaip LGBT+ asmeniui reikalinga psichologo pagalba ir nežinote kur kreiptis, ar nesate tikra(-s) ar jūsų pasirinktas psichologas ar psichoterapeutasyra tinkamas, galite pasikonsultuoti su asociacija „In corpore“ (isgirsti.lt), kitais specialistais ar organizacijomis, kuriomis pasitikite, arba parašyti Tolerantiško Jaunimo Asociacijai - nelikite vieni", - ragina TJA. 
Naujesnė Senesni